OZBILjNE PRETNjE: U ponedeljak počinje rat u Skoplju ako ne pustite osuđene Albance

OZBILjNE PRETNjE: U ponedeljak počinje rat u Skoplju ako ne pustite osuđene Albance

11 jula 2014

Skoplj203_620x0Potpuno nova, četvrta albanska gerilska formacija preti makedonskoj policiji. Ukoliko do ponedeljka ne budu oslobođena šestorica Albanaca osuđena u procesu “Monstrum”, Oslobodilačka vojska Skoplja počinje napade na policiju.

– Ukoliko albanski zatvorenici ne budu oslobođeni do 14. jula, Oslobodilačka vojska će preduzeti ozbiljne korake i masovne napade na makedonsku policiju – saopštio je “glavni štab” te formacije, koja se tim “kominikeom” i predstavila javnosti, prenosi RTS.

Oslobodilačka vojska Skoplja, četvrta je oružana formacija koja se na teritoriji Makedonije oglasila od kraja rata 2001. godine i rasformiranja

Oslobodilačke nacionalne armije, na čijem su se čelu nalazili Ali Ahmeti i Gzim Ostreni.

Pojava Oslobodilačke vojske Skoplja podudarila se sa povećanim tenzijama u Makedoniji, nastalih pošto je sud u Skoplju osudio šestoricu Albanaca na doživotne robije zbog terorizma i ubistva petorice Makedonaca u slučaju “Monstrum”.

Neformalne grupe Albanaca su, putem društvenih mreža, organizovale protest zbog takvih presuda, a prošlog petka demonstranti su se žestoko sukobili sa policijom u Skoplju. U neredima je povređeno dvadesetak ljudi, a učesnici protesta sua širili najrazličitije poruke od “Nismo teroristi” do zastava Al Kaide.

U nekoliko makedonskih gradova održavaju se svakodnevni protesti Albanaca, a skupovi podrške održani su i u Tirani i Prištini, gde su lokalni navijači palili makedonske zastave.

Veliki “svealbanski” protest zakazan je za petak u Skoplju, a razvoj situacije izazvao je ozbiljne podele i pravi medijski rat Albanaca i Makedonaca.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *