Oživele priče o starom proročanstvu

Oživele priče o starom proročanstvu

11 februara 2013

pope-benedict-730Vest o povlačenju pape, aktuelizovala je priču o tekstu kojeg je pre gotovo 900 godina napisao jedan sveštenik, po imenu Malahi. Njegovo je porodično ime je bilo O’Morger, rođen je 1094. godine. On je navodno živeo životom dobrog čoveka, a imao je i vizije od kojih su se neke ostvarile, pa između ostalog ostaje zabeležen podatak kako je tačno unapred rekao dan, pa čak i vreme svoje smrti.
Najpoznatiji je po svojoj prognozi o papama koji će predstavljati Rimokatoličku crkvu u svetu. Njegov tekst sastoji se od vizije poslednjih 112 rimskih papa i predviđanja da će nakon što zadnji papa, 277. po redu preuzme vlast, doći do potpunog uništenja grada Rima te propasti crkve i sveta, jer će „uslediti Sudnji dan, dan kada će Bog na kraju vremena razdvojiti zle od pravednih“.

Do te njegove prognoze se na prestolu katoličke crkve bilo izmenilo 165 njenih poglavara – papa, a Malahije je predvideo  da će ih u istoriji katoličke crkve biti ukupno 277. On je imao viziju svih preostalih 112 papa, te je sastavio i njihov popis. Na tom popisu svaki papa ima svoje ime i nadimak, koji ga kratko opisuje. Uočljiva je sličnost opisa iz proročanstva sa stvarnim papama. Evo nekih:
Ivan XXIII – “Pastor et nauta“ (Pastir i moreplovac) – bio je kardinal Venecije – grada moreplovaca.
Pavao VI – “Flos florum“ (Cvet cvetova) – njegov grb sadrži cvet ljiljana (koji se naziva cvet nad cvećem).
Ivan Pavao I – “De meditate Lunae“ (Polovina Meseca) – vladao je pola meseca.
Ivan Pavao II opisan je imenom “De labore Solis” što bi u tadašnjem jeziku Rima značilo „muka Sunca“, pa se to prevodi kao “pomračenje Sunca“. Rođen je na dan pomračine Sunca, a pokopan takođe na dan pomračine Sunca.
Benedikt XVI – „Gloria Olivae” (Maslinova slava) – rodio se u poslednjoj suboti za vreme Velikog Posta koji počinje Cvetnicom (grančicama masline); sa drugog aspekta, benediktinski red kojem pripada, za simbol ima maslinovu grančicu.
Za poslednjeg papu, rekao je da će se zvati Petar II, a nadimak će mu biti Petrus Romanus (Petar Rimski).

Svoju viziju pročanstva Malahi je imao 1139. godine. Svoje proročanstvo je zapisao i kada je posetio papu Inocencija II predao mu je to svoje proročanstvo. Papa je rukopis spremio u rimske arhive, gde je ostao zaboravljen sve do njegovog ponovnog otkrića 1959. godine.

Najstariji papa u istoriji

Jozef Racinger (85) postao je papa Benedikt XVI. u aprilu 2005. nakon smrti njegovog prethodnika Ivana Pavla II. Bivši kardinal Racinger u trenutku izbora na mesto čelnika Katoličke crkve postao je jedan od najstarijih papa u istoriji.

Ostavka na mesto pape već je zabeležena u istoriji, ali je ovo prvi put u modernoj eri, kad je novi papa biran isključivo nakon smrti prethodnika. APA piše da je u istoriji katoličke crkve do sada samo jedan papa povukao i to papa Celestin V koji je izabran 1294. godine. On se povukao samo nekoliko meseci nakon što je izabran, a njegov naslednik Bonifaz VIII je naredio da ga zatvore.
Benedikt XVI. postao je papa u vreme optužbi s kakvima se Katolička crkva nije susretala desetinama godina, a skandal oko seksualnog zlostavljanja dece samo je jedan u nizu.

Prvi papa koji se svojevoljno povukao takođe je bio Benedikt. Naime, Benedikt IX., jedan od najmlađih, ali i najomraženijih papa, često prozivan kao “sramotom za Stolicu sv. Petra ”, povukao se s dužnosti 1045. godine. Pratile su ga brojne kontroverze – od organizovanja orgija do organizovanja ubistava.

Aktuelizovana  mogućnost izbora crnog pape

Već nekoliko godina se šuška kako bi Katolička crkva uskoro mogla dobiti i prvog crnog Papu, a to se pitanje aktualizovalo nakon današnje objave o odlasku Benedikta XVI. s dužnosti.

Kao najizgledniji kandidat za naslednika Jozefa Racingera već duže vreme slovi 64-godišnji kardinal Piter Turkson iz Gane, predsednik Papinskog veća za pravdu i mir. Turksonu u prilog ide i njegova mladost, prenose strani mediji pozivajući se na crkvene krugove, piše portal Index.hr.

Iako na kladionicama trenutno “za dlaku” ispred Turksona vodi 80-godišnji nigerijski kardinal, Fransis Arinze, treba napomenuti da on ne može učestvovati u izboru jer je već navršio 80 godina, a odredbe jasno kažu da učestvuju isključivo kardinali mlađi od 80 godina.

Treći na kladionicama je 71-godišnji venecijanski kardinal Anđelo Skola, četvrti 70-godišnji kardinal Oskar Rodrigez Maradađo iz Hondurasa, a peti 65-godišnji kardinal Albert  Ranit iz Šri Lanke.

Što se tiče izbora papinskog imena novog pape, koji će naslediti Benedikta XVI., na kladionicama redom najbolje kotiraju imena Petar, Pio, Ivan Pavao, Ivan i Benedikt.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *