Оживео моћни свет Андрићеве „Ћуприје“

Oživeo moćni svet Andrićeve „Ćuprije“

11 novembra 2016

14-na-drini-cuprija_620x0

U iščekivanju treće takmičarske predstave, „Hamleta“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u režiji Aleksandra Popovskog, na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu, početak regionalne smotre teatara u najvećem gradu zapadne Srbije obeležila su dva gostovanja. „Na Drini ćuprija“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada u režiji Kokana Mladenovića i „Pijani“ Ateljea 212 u režiji Borisa Liješevića zaslužili su visoke ocene publike, čime su se oba ostvarenja kandidovala za prestižne „Ardalione“.

Za početak, Andrić! U svom romanu pisao je nobelovac o neraskidivom jedinstvu Užica i obližnjeg Višegrada. Užička publika već rođenjem, a potom i svakodnevicom, pripada Andrićevom svetu i njegovoj poetici, pa je novosadsko izvođenje „Na Drini ćuprije“ usred Užica imalo posebnu težinu.

– Sjajni ansambl mi je omogućio da zajedno istražujemo taj veliki roman. Koristili smo i tridesetak drugih priča, motiva i rečenica da bismo kompleksnu priču preneli na scenu, ali je etički gledano predstava ostala Andrićeva – rekao je reditelj Kokan Mladenović posle užičkog izvođenja „Ćuprije“. – Ceo proces adaptacije romana ličio je na ispiranje zlata. Nekad bismo na tragu svih Andrićevih vrednosti dobili koš dragocenosti. Nekada bismo zalutali pa bi nam ostali samo pesak i mulj za odstranjivanje. Bilo je veoma mukotrpno uraditi dobru stvar, ali sam beskrajno zahvalan na prilici da u tome svi učestvujemo.

Užička publika je novosadskoj predstavi dala visoku ocenu – 4,29, ali će poslednju reč na kraju festivala imati žiri kojem predsedava reditelj Dejan Mijač.

Druge večeri, predstava „Pijani“ Ateljea 212, poslednja u nizu drama jednog od najizvođenijih ruskih savremenih dramskih pisaca Ivana Viripaeva, donela je na scenu 14 likova, pijanih različitim povodima. Oni pokreću igru istine, glumački izuzetan ansambl nudi gledalištu mogućnosti lakog prepoznavanja, što je štih kome užička publika nije mogla odoleti. Predstava je nagrađena ovacijama gledališta.

Predstava za koju se traži ulaznica više, „Hamlet“ Popovskog s Nebojšom Glogovcem u naslovnoj ulozi, na repertoaru je večeras (sreda, 9. novembar), čime će trka za festivalske nagrade postati neizvesna.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *