Оживео моћни свет Андрићеве „Ћуприје“

Оживео моћни свет Андрићеве „Ћуприје“

11 новембра 2016

14-na-drini-cuprija_620x0

У ишчекивању треће такмичарске представе, „Хамлета“ Југословенског драмског позоришта, у режији Александра Поповског, на Југословенском позоришном фестивалу у Ужицу, почетак регионалне смотре театара у највећем граду западне Србије обележила су два гостовања. „На Дрини ћуприја“ Српског народног позоришта из Новог Сада у режији Кокана Младеновића и „Пијани“ Атељеа 212 у режији Бориса Лијешевића заслужили су високе оцене публике, чиме су се оба остварења кандидовала за престижне „Ардалионе“.

За почетак, Андрић! У свом роману писао је нобеловац о нераскидивом јединству Ужица и оближњег Вишеграда. Ужичка публика већ рођењем, а потом и свакодневицом, припада Андрићевом свету и његовој поетици, па је новосадско извођење „На Дрини ћуприје“ усред Ужица имало посебну тежину.

– Сјајни ансамбл ми је омогућио да заједно истражујемо тај велики роман. Користили смо и тридесетак других прича, мотива и реченица да бисмо комплексну причу пренели на сцену, али је етички гледано представа остала Андрићева – рекао је редитељ Кокан Младеновић после ужичког извођења „Ћуприје“. – Цео процес адаптације романа личио је на испирање злата. Некад бисмо на трагу свих Андрићевих вредности добили кош драгоцености. Некада бисмо залутали па би нам остали само песак и муљ за одстрањивање. Било је веома мукотрпно урадити добру ствар, али сам бескрајно захвалан на прилици да у томе сви учествујемо.

Ужичка публика је новосадској представи дала високу оцену – 4,29, али ће последњу реч на крају фестивала имати жири којем председава редитељ Дејан Мијач.

Друге вечери, представа „Пијани“ Атељеа 212, последња у низу драма једног од најизвођенијих руских савремених драмских писаца Ивана Вирипаева, донела је на сцену 14 ликова, пијаних различитим поводима. Они покрећу игру истине, глумачки изузетан ансамбл нуди гледалишту могућности лаког препознавања, што је штих коме ужичка публика није могла одолети. Представа је награђена овацијама гледалишта.

Представа за коју се тражи улазница више, „Хамлет“ Поповског с Небојшом Глоговцем у насловној улози, на репертоару је вечерас (среда, 9. новембар), чиме ће трка за фестивалске награде постати неизвесна.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u