ОЖИВЉАВАЊЕ РУСКЕ ВОЈНЕ БАЗЕ НА КУБИ, ставља Америку у мат позицију

OŽIVLJAVANJE RUSKE VOJNE BAZE NA KUBI, stavlja Ameriku u mat poziciju

11 marta 2021

Vojni stručnjak Aleksej Leonkov ukazao je na pretnju koju Sjedinjenim Državama predstavlja obnavljanje ruske radio-astronomske stanice u Havani.

Naučnici iz Rusije i Kube su izjavili da su spremni da zajednički ožive havansku radio-astronomsku stanicu. Ovaj objekat je počeo sa radom 1969. godine, ali je 2006. godine odlučeno da se stavi van funkcije. Sada, nakon 15 godina, ova greška može da se ispravi.Zastupnici restauracije bili su ruski meteorolozi, koji su se 2019. godine žalili na potrebu pribavljanja podataka od američkih satelita za sastavljanje punopravne meteorološke prognoze.

Pored toga, naučnici iz Rusije ukazuju da objekat, izgrađen uz učešće Sovjetskog Saveza, omogućava predviđanje smetnji u komunikaciji ruskih potrošača na Arktiku, uključujući vojno osoblje.

Stručnjak Leonkov nije isključio mogućnost da obnova radio-astronomske stanice u Havani bude samo početak obnavljanja nekadašnje saradnje dve sile.

Stručnjak veruje da Moskva može ponovo da pokrene istorijski centar elektronske obaveštajne službe u Lurdu, koji je tokom Hladnog rata igrao ogromnu ulogu, kao i da se dogovori o sidrištu brodova ruske mornarice u Santijago de Kubi.

„Kako bi Rusija bila prisutna u Atlantiku, u principu mora tamo da dođe. A da bi došla ​​tamo, mora da ima određene ključne tačke: u Sredozemnom moru je to, na primer, mornarička baza Tartus.

Na Kubi takođe možemo da se pojavimo, tada ćemo moći da pružimo pomoć, na primer, Venecueli. Onda se sledeća naša tačka pojavi možda baš tamo“, objasnio je stručnjak.Ako ove ideje krenu u realizaciju, Sjedinjene Države će se suočiti sa velikim problemom. U poslednjih 30 godina niko nikada nije učinio da se Amerikanci osećaju nelagodno u blizini svojih granica. Rusija to sada može da promeni.

Danas Rusija ima stratešku vojnu superiornost nad Sjedinjenim Državama, što predstavlja mnogo veću pretnju Vašingtonu nego ranije. Ukoliko se aktivira vojno delovanje Rusije na Kubi, SAD će se naći u velikoj nevolji, što je vrlo verovatno obzirom na njeno angažovanje na granicama Rusije.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. test01 says:

    trlja baba lan da joj prodje dan ili kako ameri kazu "reci su jeftine" - i u pravu su. Sve je to prazna prica, Rusija mora da pocne da se ponasa kao velesila ako misle da ih shvate ozbiljo i da prestanu da cackaju mecku. Sa Putinom, tesko da ce to da se desi...

  2. Si Ju Leter Aligeder says:

    To je najpre uradio Nikita Hruščov na Kubi u vreme Džona Kenedija, i to je tada jako odgovaralo Kubi i Če Ge Vari, međutim Nikita se na žalost predomislio, Če-a su ubili u Africi, Kastro se socijalizovao pod večitim sankcijama ali to je bila "A" bomba odmah Amerikancima ispod guze. Kada bi tamo malo vršljao Kim Džong Un, pušila bi se amerika odavno. Umesto kipa slobode bio bi tamo kip Kima i njegovom mu ćaće.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *