Пад Африна – шта хоће Ердоган?

Pad Afrina – šta hoće Erdogan?

19 marta 2018

Turska vojska i sirijski borci zauzeli su Afrin na severu Sirije, odakle ima izveštaja o pljački i progonu civila. Kurdske jedinice planiraju gerilsku borbu. Za sada je nejasno šta Ankara planira sa okupiranim oblastima.

„Kurdi ostavljeni na cedilu“

Turska vojska navodi da je u toku pretres zauzetih četvrti kurdskog grada Afrina na severu Sirije. Tokom vikenda je vojska uz podršku grupa takozvane Slobodne sirijske armije zauzela grad dva meseca nakon početka intervencije.

Za sada postoje protivrečne informacije: turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u nedelju je rekao da je gradsko jezgro „potpuno“ pod kontrolom armije, a da su „teroristi pobegli podvijenog repa“. Postoje i snimci koji pokazuju pobednike kako šenluče i slave. Grad su napustile kolone civila, ali je trenutno nejasno koliko ih je ostalo.

S druge strane, ima izveštaja o nastavku borbi u samom gradu. Kurdske Jedinice narodne odbrane, aktivne u Siriji, najavile su gerilsku borbu jer tokom dva meseca nisu mogli da se suprotstave svakodnevnim artiljerijskim i vazdušnim udarima. Tokom noći je, prema izveštaju turske agencije Anadolu, u eksploziji u jednoj zgradi stradalo sedmoro civila i četiri borca Slobodne sirijske armije.

Masovna pljačka „proturskih boraca“

Na šenlučenju se nije zaustavilo. Buldožerima je srušena statua kovača Kavea, mitološkog lika koji je simbol borbe protiv strane okupacije. Dopisnici agencije AFP javljaju da su „proturski borci“ masovno opljačkali sve na šta su naišli – na pik-apovima su primećene namirnice, koze, bela tehnika i motocikli. Traktorima su iz grada izvlačeni i automobili.

Kurdski zvaničnici regiona koji uživa autonomiju i do nedavno je bio skoro sasvim pošteđen krvavog rata u Siriji saopštili su da se otpor nastavlja „dok svaki kvadratni centimetar Afrina ne bude oslobođen“. Oni su najavili da sa „direktne konfrontacije prelaze na iznenadne napade“ i da će biti „stalna noćna mora“ onima koji su zaposeli grad.

Turci došli da ostanu?

Analitičari ocenjuju da su sada ugroženi i drugi kurdski regioni, ali da je tursko prisustvo usred Sirije veliki udarac i za vlasti u Damasku. U poslednjih godinu dana sirijska vojska uz podršku Rusije u drugim delovima Sirije preuzima kontrolu. „Svaki metar Sirije na koji su umarširale turske trupe i njihovi trabanti u vidu sirijskih pobunjenika sada su van domašaja Damaska“, rekao je Nikolas Heras iz Centra za novu američku bezbednost.

KOMENTARIJedan komentar

  1. skeptik says:

    Turci su dosli da bi unistili i razoruzali kurdsku vojsku kako im ne bi bila ozbiljna pretnja.Zaplenili su ogromne kolicine naoruzanja, pre svega americkog.Kada to ostvare, vlast ce pruzeti Asad, a Kurdi ce od ozbiljne vojske ponovo morati da se vrate gerili ili terorizmu sto ce Turska lakse neutralisati.Gonice ih sigurno do Eufrata jer nikome ne odgovara da oni drze obe obale u gornjem toku.Nije cak iskljuceno da nastave i dalje i da u potpunosti rese Kurdski problem.Obzirom da su ovi okrenuli ledja Asadu i Rusiji, a Amerikanci se sigurno nece tuci sa Turcima ispada da su Kurdi prokockali mozda poslednju sansu da stvore drzavu, jer im to ni Irak ne dozvoljava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *