PAD MALEZIJSKOG AVIONA: Šta misle građani Rusije?

PAD MALEZIJSKOG AVIONA: Šta misle građani Rusije?

30 jula 2014

avion maleyijskiIako je istraga o uzroku pada malezijskog aviona još u toku,skoro polovina građana Rusije smatra da je avion oboren protivavionskim naoružanjem Vojske Ukrajine.

Prema anketi ruskog Centra Levada, još 36 odsto smatra da ga je srušio ukrajinski lovac, prenosi list Komersant.

Onih koji smatraju da su ga oborili ukrajinski separatisti je tri odsto, dva osto ne isključuje teroristički napad, dok jedan odsto smatra da ga je oborila ruska vojska.

Građana koji nisu mogli da daju odgovor je 16 odsto.

Zamenik direktora Centra Levada Aleksej Graždankin navodi da je tu reč o „razumnim ljudima koji ne znaju sta se desilo i ne preuzimaju odgovornost da optuže bilo koju od strana u konfliktu“.

Po njegovim rečima, od smene vlasti u Kijevu, u Rusiji je „stvorena plodna osnova za državnu propagandu i optuživanje ukrajinskih vlasti za sve grehove“.

„Kao rezultat toga, U Rusiji se ništa dobro ne očekuje od Kijeva, i kod građana se formira jednoznačna pozicija, mada za nju nema osnova“, kaže Graždankin.

Anketa je sprovedena u samo pet gradova Rusije – Moskvi, Sankt Peterburgu, Nižnjem Novgorodu, Jekaterinburgu i Novosibirsku, odnosno tamo gde je stanovništvo najobrazovanije, naveo je Graždankin.

„Ako bi se anketa projektovala na svo stanovništvo Rusije, mišljenje bi bilo još jednoznačnije“, ocenio je on.

Ruske vlasti optužuju Kijev za obaranje malezijskog aviona, što intenzivno prenose domaće televizije.

B92

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *