ПАДА ЦЕНА ЗЛАТА

PADA CENA ZLATA

28 februara 2021

Međunarodna rejting agencija „Fič“ predviđa da će cena zlata ove godine pasti sa 1.734 na 1.600 dolara za uncu, a 2022. godine smanjiti se na 1.400 dolara „zbog povećane tražnje usled investicionih tokova i kupovine od centralne banke“. Godine 2023. zlato bi moglo da bude na nivou iz 2013.Prema „Fiču“, cene mnogih roba „kratkoročno će imati koristi od povratka potražnje, dok je odgovor ponude i dalje spor, a zalihe pri kraju“. Agencija za rejting je saopštila da očekuje da će cene zlata pasti na 1.200 američkih dolara po unci do 2023. godine, piše RT.

Cena plemenitog metala je u poslednje vreme pod značajnim pritiskom. Cene zlata pale su ispod nivoa od 1.800 dolara ove nedelje, povećavajući gubitke zbog slabe potražnje valuta sigurnog utočišta i rastućih prinosa na američke obveznice, što gura cene zlata naniže.

Cene su u petak skliznule više od jednog procenta na 1.734 dolara za uncu.

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad 5 says:

    prevara-oni se KLADE da će cena zlatu pasti,ali realno potražnja na duži rok će rasti a to znači i cena.Ekipa koja štampa pare po potrebi ne može da "naštampa" i zlato da bi se igrala sa cenama kako hoće,sem ako nisu pronašli "kamen mudrosti" pa da prave zlato od olova.Upravo zbog ovakvih prevaranata kao što su zapadni bankarski sistem je NEOPHODNO i URGENTNO potrebno da se ponovo vrati zlatni standard kao monetarni sistem.U suštini američka država i finansijski sistem štampaju novac bez pokrića i prave vrednosti, kroz kontrolu svetskih finansijskih tokova i banakarskog sistema i time PLjAČKAJU SVE OSTALE REDOM.Naštampali su dolara u obimu koji prevazilazi TRI PUTA svu potencijalnu vrednost svih roba,proizvodnje i nekeretnina na CELOM SVETU a uskoro će i mars da uzmu u obzir prilikom štampanja:)Zlato će POKUŠATI da obore ali im to neće uspeti jer za to je potrebno izbaciti na tržište odredjeni kvantum metala a to oni NEMAJU.Dovoljno je da rusi i kinezi ponovo počnu da kupuju i prestanu da prodaju i tog momenta se kladionica RUŠI.Glavni rudnici zlata na svetu mogu jednostavno da skladište proizvodnju i ne puštaju je u prodaju,uzmu kredite u papirnom bezvrednom novcu i time plaćaju neophodne troškove ,i sačekaju ponovo rast cena,a zatim samo delom realne proizvodnje "otplate" lažan kredit u bezvrednom novcu koji će pojesti inflacija koja će sigurno podivljati, zbog ovakvih prevara kakve se planiraju na zapadnim berzama.Zapadnom monetarnom sistemu preti OZBILJNA inflacija.Oni veće DECENIJAMA nemaju inflaciju a to NIJE MOGUĆE TEORETSKI a kamoli praktično izvesti u ekonomskoj teoriji i "nauci".NAMERNO pišem da je ekonomija navodna nauka jer sada se to vidi,isto tako bi onda i šibicarenje moglo da se podvede pod "nauku".Cela nauka se tu svodi na nekoliko aksioma koji mogu da obezbede pristojan rast i standard stanovništva ali ako se to izvrne i zloupoterebi onda to donosi astronomske zarade mućkarošima i banakama i potpuno finansisjki uništava čitave narode.To smo videli jasno na mnogim primerima uključujući i nas svojevremeno.Glavni aksiom REALNE akonomije je još isak njutn matematički modulirao kroz zlatni standard,stvarajući matemeatički model PRIMARNE EMISIJE koji omogućuje stalni rast u vezi sa potrebama povećanja ili SMANJENJA stano9vništva i to je TO bre, nem atu ništa drugo od nauke u ekonomiji,sem ostalih"veština2 koje se svode na sisteme- kako prevariti većinu i ukrasiti im njihov REALAN rad i REALNBA dobra koja stvaraju milioni ljudi koji RADE bre.

  2. Rista says:

    Inflacija je na Zapadu u zadnjih 20 godina od 100% minimum do 300%. Zavisi šta smatrate inflacijom. Ako je to vrednost spram srpskog dinara koji se veštački održava, onda nije inflacija. Ali to nije merilo inflacije. Ako jedna država bez nekog značajnijeg ekonomskog rasta ili pada, podigne plate svakih 5 godina po 5%, to je inflacija. A na zapadu plate skaču upravo tim skokovima. Pre oko 10 do 15 godina, kako u kojoj državi, plate na Zapadu su u jednom momentu morale biti povećane za celih 15%. Nema razgovora da na Zapadu nema inflacije. Drugo je to što države Zapada, kao što su Amerika i Nemačka, subvencionišu svoju ekonomiju. Amerika takođe "subvencioniše" i svoje stanovništvo pod raznim izgovorima. Mada su te subvencije na nivou od 2 do 5% godišnje, ipak su subvencije. To nije zarada ekonomije, nego pokrivanje dela inflacije. Ekonomija plaća tek nešto malo više resurse ali država nadoknađuje razliku do tržišne cene štampanjem novca. I evro i dolar se štampaju i u te svrhe. Usput, te subvencione pare idu vlasnicima jakih kompanija koji drže resurse u svojim rukama. Ne mogu oni "preslobodno" da manipulišu cenu, ali tu je svetska potražnja koja opravdava podizanje cena. To je kapitalizam a slede ga sve države Sveta danas, samo većina država nema "snage" da subvencioniše svoje ekonomije. Zabranjeno. Čak i ako računamo da je cena goriva za ekonomiju ostala ista, jer razliku u ceni nadoknađuje država, čak ni to ne možemo nazvati NE inflacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *