ПАДА ВЛАДА ЦРНЕ ГОРЕ!?

PADA VLADA CRNE GORE!?

1 juna 2021

Nakon što je Demokratski front zauzeo stav da je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izgubio poverenje ove koalicije, opstanak vlade u Podgorici ozbiljno je doveden u pitanje. Ipak, procene su da će vlada pre biti rekonstruisana, jer ako padne, teško će biti formirana nova većina i moraće se na izbore.Situacija na crnogorskom političkom situacijom ponovo deluje bezizlazno – sa jedne strane, premijer je sebi opet vezao ruke vrativši se iz Beograda bez potpisivanja temeljnog ugovora sa SPC i tako je izgubio podršku Demokratskog fronta.

Odbijanjem da potpiše temeljni ugovor u Beogradu, Krivokapić je odmotao klupko sukoba sa Demokratskim frontom u kome su glavni protagonisti on i jedan od lidera DF Andrija Mandić. Dok Mandić obznanjuje da Krivokapić nema više podršku DF, Krivokapić ga optužuje da je Mandić kovao zaveru protiv njega.

Rekonstrukcija pre nego izbori

Ipak, iako izgleda da sve vodi ka vanrednim parlamentarnim izborima, pre će biti da se Crnoj Gori smeši rekonstrukcija vlade i to, prema rečima istoričara i društvenog aktiviste iz Podgorice Dževdeta Pepića, iz više razloga. Prvi je nedostatak političkog iskustva većeg broja ministara, kao i samog premijera.

Veliki deo ministara, i pored toga što su nazivani ekspertima, nije pokazao ne samo osnovno poznavanje političke situacije, već i ekonomske situacije u Crnoj Gori. Iako, kako kaže, prati crnogorsku političku scenu trideset godina, za veliki broj ministara nije čuo dok to nisu postali, kaže Pepić.

„Gospodin Krivokapić je, mogu reći, vukao dosta čudne poteze, možda i zbog toga što nije imao skoro nikakvog političkog iskustva. Mislim da je to najveći problem i mislim da će ovih dana početi rasprave o rekonstrukciji vlade“, smatra Pepić.

Uz to, prema mišljenju našeg sagovornika, bavljenje identitetskim pitanjima, koja odlikuju i vlast i opoziciju, bacilo je u stranu socijalno-ekonomska pitanja, a socijalno-ekonomska situacija u Crnoj Gori svakim je danom sve gora i gora.

Do novih izbora najverovatnije neće doći, jer oni ne odgovaraju ni vlasti, niti opoziciji, dodaje on. Vlast strepi od „povratka Mila Đukanovića“ i to je, prema Pepićevim rečima, osnovni razlog zbog koga vladajuće partije neće igrati na kartu novih izbora.

„Ali imam utisak da izbori ne odgovaraju ni opoziciji. Vidi se jedan pad – u Crnoj Gori uvek je važilo i važiće ono „Dole kralj, živeo kralj!“. Sigurno je da gospodin Đukanović ima jak politički uticaj, ali mislim da njegov DPS slabi. Već se primećuju prebezi iz stare u novu vlast, tako da izbore ne očekujem“, zaključuje Pepić.

Teško je formirati novu većinu ako padne vlada

Eventualni pad Krivokapićeve vlade otvoriće novi set problema, pre svega na kojoj će se platformi URA, Demokrate i Demokratski front iznova okupiti, s obzirom da se radi o partijama raznorodnih političkih opredeljenja, smatra istoričar Bogdan Živković.

Već ionako turbulentna politička situacija u Crnoj Gori i dalje se zaoštrava na liniji Krivokapić-Demokratski front, a odnos crkve, odnosno Mitropolije crnogorsko-primorske prema premijeru Zdravku Krivokapiću ključan je za budućnost njegove vlade, dodaje on.

„Gospodin Krivokapić je svoj legitimitet crpeo iz podrške SPC u Crnoj Gori. Nakon izjava novoizabranog mitropolita Joanikija, kojima se ovaj ograđivao od Krivokapića, a i oštrog saopštenja SPC, postaje upitno kakvi su odnosi između crkve i Krivokapića. Ako crkva odrekne podršku Krivokapiću, mislim da će njegova situacija postati teško održiva i da će Demokratski front uspeti u svojim pokušajima da ga sruše sa pozicije premijera“, smatra Živković.

Zbog distance prema Beogradu, Krivokapić je bio prihvatljivo rešenje za „građanističku“ struju, a zbog bliskosti sa crkvom bio je prihvatljiv za srpskom nacionalnom korpusu u Crnoj Gori.

„Imajući to u vidu, glavno pitanje je hoće li crkva odreći svoju podršku Krivokapiću. Ako se to dogodi, vrlo je moguće da vlada padne; ako crkva i pored svih nesporazuma i konflikata stane iza njega, moguće je da opstane kao privremeno i kompromisno rešenje“, kategoričan je Živković.

Odbijanje Krivokapića da potpiše Temeljni ugovor sa SPC izazvalo je lavinu negativnih reakcija u crnogorskom društvu – najžešća od njih je stav Demokratskog fronta da mu odriču podršku. Jedan od lidera DF, Andrija Mandić, optužio je Krivokapića da se veoma loše poneo prema ljudima iz Crkve koji su ga uveli u politiku i direktno doveli do premijerskog položaja.

Krivokapić je u otvorenom pismu optužio Mandića da je vršio pritisak da se izbor Mitropolita crnogorsko-primorskog odloži do rekonstrukcije vlade. Odbijanje da potpiše ugovor u Beogradu, Krivokapić u pismu pravda time da tekst ugovora treba usvoji cela vlada.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

  • Ivana says:

   Tačno. Srbi iz Srpske Crne Gore i Srbije moraju raditi na sjedinjenju u jednu državu Srbiju bez mogućnosti ocepljenja. Te Brozove izmišljotine i lukave podvale glupim i naivnim Srbima kako nas uništiti. To đubre i smeće je lepo podelilo Srbe u nekoliko država a glupani i idioti iz srpskog naroda i dalje plaču za svojim đelatom. Kao i za ljigavim srpskim generalima koji su mu lizali dupe i radili na štetu našeg srpskog naroda. Njihova deca danas vladaju Srbijom u korist Hrvata a na štetu Srba i Srbije.

   • Gagi says:

    Ivana... Naravno da je sve tako kao sto tvrdis. Katolici su prisvojili uredjenje zivota u svetu, kolonijalizam je osnovna sustina tog njihovog "demokratskog" poretka. Lepo su izmislili zivotnu vrednost koju stampaju do ludila i koliko im je potrebno, pre toga su prevarom prisilili narode i ubedili ih da je ta njihova prevara prava "vrednost".Sa tom laznom vrednoscu mogu da kupe koga hoce i da mu omoguce bezbrizan zivot bez rada i zalaganja, samo je potrebno da taj "neko" a to su obicno politicari, stanu iza njihovih narcisoidnih planova za kontrolom zemljine kugle. Profesori na fakultetima su njihova "desna ruka" koja prepoznaje pamet i potencijal studenata i odmah ih vrbuju za "njihovu stvar". Tako npr. svi bivsi politicari u SFRJ koji su navodno kasnije bili nacionalisti, imali su Fulbrajtove stipedije. Po zadatku su se presvukli u nacionaliste i patriote da nas prevare i zalude i dovedu na svrsen cin propasti Srbije. TO su ti generali i ostala bagra o kojima pises, danas je takvo vreme izdaje i prodaje ( to su izvezbali u komunizmu ) da je bitnija guza od glave. Verovatno se zbog toga danas ovoliko stite ovi guzmani, TO je sustina novog narcisoidnog katolickog poretka u svetu, da se narodi slude i da guza postane glava. Svako onaj ko misli da je sve slucajno, ko smatra da nisam u paravu sta je svetsko istorijsko zlo, neka cita malo vise. Svetsko zlo za zivot naroda na ovoj zemljinoj kugli stanuje u Rimu.

    • Gagi says:

     Nasi pretci su znali i bili pametniji od nas, nisu pristajali da svoj zivot ustupe kojekakvoj bagri za jeftine pare. Svaka prica da "zivot nema alternativu" je prevara i hostapleraj naroda, zivot ima alternativu da budemo svoji i biramo svoj castan zivot. Sta je danas nas "slobodan" zivot, da budemo savremeni robovi digitalizacije gde cemo biti kontrolisani na svakom koraku, da svaki pojedinac koji je zaradio svoju imovinu mora da placa porez i reket neradnickim olosima da bi i oni mogli od necega da zive. Stvoren je prevarantski sistem zivljenja na svetu koji nikada nije postojao,sve zbog "lojalnih" neradnika da bi i oni mogli da zive bez konkretnih zasluga i angazovanja. Danas je ucesce radnog angazovanja u stvaranju i zivotu drzave marginalan,jedino je bitna podobnost sveopstem ludilu a stamparija u Topcideru radi i svi problemi se "peglaju". Posle pijanstva, mamurluk moze da bude mnogo tezak. To neradnicko pijanstvo vec osecamo, imali smo svoju drzavu, danas nismo sigurni gde su nam granice, komunisti nam razvalise tarabu i oprostise klanje najrodjenijih. Sve TO zbog svoje site guze i visokog holesterola.

    • jovan says:

     Zapad vrsi teror nad Srbijom,, "svojom" kolonijom, i vascelim srpskim narodom!   Vrse teror ratom, sankcijama, propagandom, preko tzv. "eksperti" koji su njihove placene sluge u svim strukturama drustva od prosvete, univerziteta, pravosudja, do politicara! Od okupacijacije Bosne 1876 do danas vrse preko placenih izdajnika cepanje i zatiranje Srba. Evo ovih dana najnoviji teror "promene svesti i koda" Srpskom narodu je nasilje nad jezikom koje po PLANU Zapada sprovode cinovnici vlade i nvo clanice "roze" partije! Izmisljanje novih reci, teror kaznjavanja ako nije govor po "fasistickom prirucniku" i zakonu je najgori genocid nad jednim narodom!!! Jedan nas patrijarh(zaboravio sam ime) je rekao da nije strasno kada nas narod zivi u vise drzava sve dok ima JEZIK I VERU! Kada promene jezik i veru narod nestaje, pa su pravili vatikacije novog govora od srpskog, zato su u Crnoj Gori izmisljali "novogovor", pa "bosnjacki", "makedonski", iu Hrvata to traje vec vek i po, pod Vatikanskom zastitom! Srbi su postali nacionalna i ugnjetena manjina u "svojoj" Srbiji, a kamoli u Crnoj Gori. Sve sto kaze neki Srbin u tzv. "regionu" je kaznjivo, svaka ISTINA je zabranjena i KAZNJIVA! Najgore vreme za SRPSKI NAROD je posle 2000. ne za vreme Milosevica, Prvog i Drugog rata, i Ustanaka protiv Turaka, ne, sada kada nam otimaju i teritorije i narod, vec nam menjaju svest, i ako sada izgubimo jezik, rec, Kosovo, srpski narod u Crnoj Gori, izgubili smo srpski narod ZAUVEK. A blizu smo takvom tragicmom kraju!

 1. petar says:

  ovo puvalo odlozio potpisivanje sporazuma sa spc koja ga dovela na vlast za novembar kako bi vezao ruke DF ciju podrsku izgubio, treba ga..

 2. persida says:

  Montenegro me interesuje koliko i Novi Zeland.

 3. Za Srbiju says:

  Krivokapić laže, kako zine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *