ПАХОР СВЕ ПРИЗНАО И ОТКРИО ШТА ЧЕКА СРБИЈУ: „Ако Србија изабере ЕУ доћи ће до дипломатске, формалне независности Косова“

PAHOR SVE PRIZNAO I OTKRIO ŠTA ČEKA SRBIJU: „Ako Srbija izabere EU doći će do diplomatske, formalne nezavisnosti Kosova“

25 maja 2023

Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da Priština mora da formira Zajednicu srpskih opština, ali da Beograd, istovremeno, mora da se okrene ka Zapadu. Kazao je da će, ukoliko Srbija bude naginjala evropskoj strani, pre ili kasnije“biti postignut nekakav dogovor koji će tzv. Kosovu obezbediti neku vrstu formalne, diplomatske nezavisnosti.

Kako je rekao, „neka vrsta zajednice“ treba da postoji na KiM jer bi se njenim formiranjem povećalo poverenje između Beograda i Prištine.U razgovoru koji je organizovao Atlantski savet, Pahor je poručio da je uvek podržavao dijalog dve strane za koji kaže da nije savršen, ali da je davao rezultate.

On je istakao da se neće postići dobar finalni dogovor o KiM ukoliko vlasti u Srbiji i predsednik Aleksandar Vučić budu na strani Moskve.

„Sve će zavisiti od procene predsednika Vučića“, smatra Pahor.

Sa druge strane, navodi da će, ukoliko Srbija bude naginjala evropskoj strani, „pre ili kasnije“ biti postignut nekakav dogovor koji će tzv. Kosovu obezbediti „neku vrstu formalne, diplomatske nezavisnosti“.

Govoreći o situaciji na Zapadnom Balkanu usled rata u Ukrajini, bivši slovenački predsednik je rekao da je glavno pitanje gde će Zapadni Balkan biti nakon završetka sukoba, ističući da to najviše zavisi od odluke Srbije.

Dodao je da Zapad treba da inspiriše Srbiju da se odmakne od Rusije i da pređe na stranu Zapada “jer će tada ceo region biti na zapadnoj strani u podeljenoj Evropi“.

„Ukoliko Srbija bude izabrala Rusiju, onda mislim da ćemo se suočiti sa nekom vrstom nestabilnosti u celom regionu u narednih nekoliko godina ili decenija“, rekao je Pahor.

Istakao je da nije samo na Srbiji da odluči, već i da Evropska unija mora da intenzivira proces proširenja.

„To je sada geopolitičko pitanje, a ne samo pitanje tehničkih mera“, poručio je on.

Naveo je da za Beograd predstavlja veliki izazov donošenje odluke o tome na čijoj će strani biti u budućnosti.

„Nije samo reč o novcu i političkoj volji, već i o strpljenju sa naše strane, da damo Srbiji vremena da, korak po korak, donese određene odluke i konačno pređe na našu stranu“, rekao je Pahor.

Dodao je da zna da na Zapadu postoji nedostatak poverenja prema vlasti u Srbiji, ali ističe da vredi biti strpljiv i raditi sa Beogradom jer je reč o miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu u narednim decenijama.

„Za Vučića i vlast u Srbiji je veoma važno da dobiju neku vrstu garancija da će, na kraju evropskog puta, Srbija postati punopravna članica Evropske unije zato što ne žele da se dogodi da Srbija ide evropskim putem, ostavi Moskvu i na kraju ne dobije članstvo“, rekao je Pahor i naveo da je potrebno inspirisati i građane Srbije kako bi se na kraju postigao konsenzus u Srbiji u narednih nekoliko godina.

KOMENTARI16 komentara

 1. Filip says:

  On neka samo inspiriše svoje Slovence, a Srbe neka zaobiđe. Nigde ne spominje šta narod misli, već Vučić. Vučić nije ovlašćen da misli umesto Srba. I zato gospodine Pahor gledajte svoja posla, a nas ostavite na miru, jer da je tako, narodu bi bilo mnogo bolje. Svi svetski politički čelnici su postavljeni od strane globalista, a oni za običnog čoveka ne mare ni za pišljivi bob.

  • persida says:

   Slovenacki pizdek hoce fukat, ako nikoga a ono makar Srbe. Kreten.

  • Velika hrvat'na says:

   mali austrijski wc drzac nemackih pishulina je izašao iz svoje midje rupe zvana Szlovenija pa glumi velikog vodju :-)))

 2. Aco says:

  A za to članstvo treba da pokloni Kosovo pa onda Vojvodinu...i da je guzi ko stigne i da samo kima sa glavo bez protivljenja. I sta god se odluči mora da prihvata dajguzi brakovi,slanje oružja ukraini gazde stranci. A u zamenu zvezdica eu ...kako lepo častno i pošteno..A da i rudnike da drugi koriste ,energente sve stranci...srbima samo zrak i minimalac..I da te jeb... ko stigne još da mu platiš. Borut funkcija predsednika u Srbiji i Sloveniji nije ista. U Slo je predsednik samo lutkica a tako je i bilo. Da nije bilo sankcija i bombardovanja vi bi bili daleko iza Srbije...A bombardovanje je bilo zato sto neki nece da budu ovce..jer ovce su za šišanje...Imaš sve al nemaš slobode...i ražanja ti ne gine kad tad😉.

 3. Gagi says:

  Velicanstvena demagogija. Samo da napomenem i razjasnim, Srbi jesu bili za zapad i kapitalizam, takvo je uostalom bilo uredjenje drzave pre pocetka II rata. Isti taj zapad nam je poslao njihovu novoizmisljenu tvorevinu komuniste, koji su streljali i pobili vecinu Srpskog naroda koji su bili kapitalisti i domacini. Prevareni Draza Mihajlovic je svo vreme rata cekao iskrcavanje "saveznika" ali ih nije docekao, poslali su mu partizanski svileni gajtan. Napadom 99-e godine, zapad je poslao jasnu poruku da hoce da nas istrebi a NE integrise u njihovu zapadnu zajednicu. To uostalom nikada nisu ni hteli, sve je farsa i prevara. Svu danasnju pomoc koju nam pruzaju i ove tkzv. predpristupne fondove, koriste i trose njihovi namesnici i deca nekadasnjih partizanskih okupatora. Valjda je i glupom jasno bar toliko, da su Srbe razjurili sa svih obodnih teritorija bivse Kraljevine Jugoslavije koju su Srbi zasluzili i stvorili svojom zrtvom i pobedom. Ovo je danas revizija istorije koju sprovode unutrasnji okupacioni elementi i njihovi naslednici. Danas je narod totalno sludjen, nije jasno ko vise radi protiv ovog Srpskog naroda, vlast ili opozicija. Ako se malo bolje pogleda, tu neke velike razlike nema, svi su iz jednog okupatorskog neradnickog jata.

 4. Smrdevit Posavski says:

  Burek Pahor :-))) Moćno neko EUropsko mydo ovaj Zlovenac,a? :-)))

 5. Duca says:

  "naveo da je potrebno inspirisati i građane Srbije kako bi se na kraju postigao konsenzus" Kako li se to "inspirišu" građani srbije, da se slože sa onim jadom koji im zapad nudi?

 6. milorad5 says:

  Ma tek kad nas prime sa sve kosovom može da se razgovara o kosovskim aranžmanima,napadna okupacija i uporni pokušaji otimanja naše teritorije neće nikako ubrzati ulazak u EU..znači NE ODUSTAJU zapenili su ko gladnoi kerovi..Sreća,uskoro će rusi da ih razvale pa će situacija na kosovu momentalno biti mirnija..sa tiranom elbasanom i dračkom lukom kao nuklearnim deponijama šipci na kosovu neće moći da računaju na albaniju i pošto su se izgleda već navikli na uranijum,mogu slobodnno da odu u albaniju po JOŠ RUSKOG uranijuma ovoga puta, pošto im američki očigledno prija..Svi se samo zamajavaju i prave ludi ali i kurve u briselu i pacovi u vašingtonu DOBRO ZNAJU DA SU VEĆ PREŠLI CRTU I DA NEMA NAZAD..SAD ĆE BITI ILI RUSIJA IDE DOLE ILI KOMPLETAN NATO PAKT.TU SREDINE NEMA POSLE OVOGA..TO JE JEDVA IZBEGNUTO 1984.SAD VIŠE NEMA ŠANSE ZA MIR ILI KOEGZISTENCIJU..NEKO ĆE DA ZAGRIZE BUSEN...

 7. 1389 says:

  Zamke za Srbiju na svakom mestu, rešenja nema nigde. Srbiji je bolje da ne ulazi u novu zamku. Objaviti okupaciju NATO pakta !

 8. Luka says:

  Slovenija je na užasan način napustila SFRJ. Na žalost mi mismo razumeli značaj izlaza na more koji im je po prvi put u istoriji vojno i omogućila druga ,nova , (nešto veća od prve )Jugoslavija- država u sa novim granicama 1945 g. Hrvatska je to dobro razumela konfrontirajući se međudržavno sa Slovenijom u piranskom zalivu iako se u odnosu na NDH na obali i ostrvima i ona posredstvonm Jugoslavije a ne bilo kakve NDH veoma mnogo proširila na severnom Jadranu . Proces pretvaranja EEZ kao ekonomske u EU kao političku zajednicu je proces koji je tekao istovremen sa razbijanjem SFRJ .Slovenija je u tome bila istureni igrač.Vremena su veoma turbulentna pa se može postaviti pitanje da li je i EU nešto što se neće na neki način menjati ne samo deklarativno izraženom " potrebom da primi novo članstvo " sa tzv. " Zapadnog Balkana" . Gosp. Pahor izgleda da govori sa stanovišta i pozicije EU kao nečega što je nepromenljivo. Sami zvaničnicu EU su naveli da je nezavisnost Crne Gire njihov " najveći međunarodni politički uspeh." Stoga je za očekivati da će Crna Gora svakako biti usmeravana , naravno i primana u članstvo EU ali što se tiče Srbije ostaje vrlo veliko pitanje šta je tu čiji realni a ne samo deklarisani interes . Gosp. Pahor nudi evropsku inspiraciju ( ili inspirsanje ?)Srbije za odmak od Rusije kao da je Srbija ičim i vojno primaknuta Rusiji .Naravno gosp. Pahor gleda interese EU obečavajući - šta ? To da Slovenija neće izaći iz EU što znamo i bez tog njegovog mogućeg obećanaja ili šta li je već nov ili suštinski smisao ovog izlaganja gosp. Pahora ?

  • Apis carnica says:

   Na račun rvata / Istra,Dalmacija mi smo popušili linijo Gorica, Trst, Trbiž i severno Istro do reke Mirne..da smo obračunali sa zlom kod Blajburga smo izgubili još Celovec i Koroško..jako smo profitirali sa 42 km smrdljivog mora jeli?

 9. Paja says:

  Čibe bre !

 10. @Apis carnica says:

  Naravno da ste profitirali od svake Jugoslavije jer Vam je prva ( Kraljevina SHS ) dala međunarodno priznato ime naroda sadržano u prvobitnom nazivu te države a druga i samu državu u sastavu savezne države koju ste glatko napustili proglašavajući neslovence za otpisane, neregistrovane ili kakve več što je na neki mačin regulisano ili još nije ( što Vi znate ) a što je u ovom trenutku manje bitno osim naravno za te ljude . Takvi istina nisu eliminisani po "trećinskim " hrvatskim istorijskim formulama nego "samo pravno "prostim nedavanjem državljanstva " Bitno je da je Jugoslavija proterana iz Slovenije , Vi kažete da imate 42 km "smrdljivog mora " što zaosta nije mnogo ali ste sa morem koje vam je donela moćna NOVJ sa 850 000 noraca u tzv "završnim operacijama za oslobođenje zemlje " većinom sastavljena od Srba a ne jedinice kvislinga Lea Rupnika ili Pavelićevih nacista dobili pomorsku i tim putem slobodnu povezanost sa ostalim svetom. Niko Vas ne može držati u okruženju kakav je sada slučaj sa R. Srbijom i uopšte srpskim narodom ostalom bez zajedničkog mora sa mišljenjem izvesnog neprikosnovenog pravnika Badintera ( kao i S, Makedonija ) i dubioznim referendumom u CG sa efektnim geopolitičkim odsecanjem Srbije od Crne Gore . Otvoreno more onemogućava bilo kakve pravne blokade ( da ne ulazimo u ratna dešavanja kroz istoriju politikama "topovnjača " ) nekoj državi a prema Srbiju i Srbima koji nemaju bilo samostalan ili zajednički izlaz na more putem kopnene blokade protoka ljudi , roba i usluga koje su uvek mogućee kada država nema izlaz na more . Jedino je pitanje da li bi i kome , kada i zašto - takve nemogućnosti "zatvorene zemlje " ( landlocked country ) bile potrebne. To što se Slovenija nije izborila za veći izlaz na more nije bilo do Jugoslavije i njene NOVJ .Velika FNRJ je solidarno skandirala "Trst je naš " i jedno vreme kroz tršćanske " Zonu A" i " Zonu B" je to tako zaista i bilo.Veliki zapadni saveznici 1946. g. nisu dozvolili moguće spajanje NOVJ sa francuskim ( istina slabašnim ) pokretom otpora da Sovjeti preko svoje saveznice NOVJ ne bi izbili sa francuskim komunistima na kanal Lamanš .Nije im se svidela ni pomisao da bi Sovjeti tj. Rusi možda ponovo prali čizme u Lamanšu kao u vreme rusko - francuskih ratova. To je jedini razlog zbog koga ste pored glasanja u Koruškoj ostali i bez Trsta i bez Celoveca .Uz dužno poštovanje prema slovenačkim partizanima kao manjom sastavnicom NOVJ sve što ste naveli ne bi bilo moguće bez te iste NOVJ za koju se zna ko je u njoj činio udarnu veliku većinu i protiv koga se zašto, gde i kada ona borila . Posebno je pitanje prethodne istorijske uloge srpske vojske u stvaranju prve Jugoslovenske države Kraljevine SHS i njenog kralja u stvaranju ljubljanskog univerziteta po njemu i nazvanog nazvanog " Aleksandrida " ali to je već daleka istorija koja nema veze sa " samostojnošću dežele ". Do nje je došlo delom i zbog naše srpske pogrešne procene čak i čudne naivnosti a da prethodno nije rešeno pitanje "otpisanih "i granica jugoslovenskih konstituenti na zajedničkom moru . Naravno EU je taj problem preko "svetog " ili samo vrlo " prosvećenog" pravnika Badintera uspešno rešila ovako kako je i "rešila " i kako bi htela da " reši " i dalje ali sada vezano sa deo Srbije AP KiM -ovaj put sa radnim političkim tezama plasiranim od strane gospodina Pahora .

  • Apis carnica says:

   Odličan odgovor, večna slava borcem NOVJ in poklon za vse! Moji prijatelji alpski Srbi iz Ljubljane :)...svi znajo ko je osvetio Jasenovac, a to su Zlovenci udarne XIV.divizije i junaci iz Majevice!!! I deda se nije hvalio, da je kao oznovac svirao po Blajburgu..

 11. @Apis carnica says:

  Hvala Vam na Vašoj informaciji o antifašistićkim jedinicama Na žalost vremenom su preovladali i drugi trendovi u posmatranju i tumačenju ovih istih događaja . Jedan od pogrešnih i to sa naše srpske strane je da iz Srbije nije trebalo ni iči na Sremski front jer tamo je Hrvatska pa su Srbi zbog zlobe NOVJ na taj front poslati jedino da bi izginuli . A kako bi se onda nacisti i " NDH vojnica "ikada savladali na tolikom prostoru uz fanatičnu odbranu kojoj su te 1045.g združeno pribegavali ? Sa Sovjetima bi to bilo još i moguuće ali oni su kraenuli iz Beograda preko naših ravnica na sever u Mađarsku u daljim operacijama prema Beču i i drugim centrima Rajha, Ustaše i Nemci su se pokazuje istorija tada i tamo fanatično borili i tu nikakav kompromis ako se je htela poibeda nije bio moguć- Poraz osovine na sremskom frontu i dalje kroz teške borbe u ravnicama Slavonije omogućio je pad NDH i Zagreba . Dok je jugoslovenska ideja devedesetih bila još i malo živa očekivalo se ponavljanje te i takve istorije .Na žalost JNA je veoma vešto uvučena u ulične borbe za Vukovar u kome se je na žalost sa silom oklopa bez proglašene opšte mobilizacije i dovoljne podrške tamo makar i pobednički - zaglavila .Zbog toga i nije reprizirala stanje pokreta NOVJ iz 1945. g. idući napred ka centrima odlučivanja zapadno od Vukovara ,Ne bi stigli baš do Blajburga ali bi sigurno stigli tamo gde je o to trebalo .Na žalost Vukovar se pokazao kao mesto koje je trebalo zaobići bez pretvaranja takvog novoustaškog centra u mesto "nastale legende ".Gradovi pa čak i oni sa širokim ulicama su i teorijski i istorijski verpvatno i praktično veoma nepogodni za borbe oklopnih jedinica .JNA je vrlo verovatno vremenski vrlo ubrzano osvojila sam grad možda i morajući tako da reagije jer joj kasarna kao i svuda po Hrvatskoj bila dovedena u protivpravano- bezizlaan položaj .Da je pak zaobišla Vukovar i kretala se kao nekad NOVJ ( koja je istina bila neuporedivo i brojčano veća vojna formacija iako hvalisajući se secesionisti danas tvrde nešto sasvim drugo ) ) istorija bi verovatno izgledala znatno drugačije . Hrvatska je to propadandno perfektno i iskoristila forsirajući legendu o "Vukovaru - hrvatskom Staljingradu " imestp realno unapred i smišljeno žttvovanom gradu .Da su jedine legalne snage zaobišle taj grad držeći ga pod kontrolom manjim snagama i krenule dalje većinpm snaga možda ne bi ni bilo konačnog strategijskog neuspeha -stvaranja 6 država od jedne .NOVJ je išla drugim u pogledu ljudskih života verovatno mnogo težim i bolnijim putem ali je zato uspela ono što na žalost JNA kojoj mnogo šta nije bilo dozvolilo ( pa i nepotrebnom ulaženjem u Vukovaru ) da i ona ponovi isto što i NOVJ. A nije da to nije i mogla jer su tragovi jugoslovenske ideje još bili živi. Stvar su dalje preuzela brojna , spolja sponzprisana i nametana u suštini lažna primirja koja su bila uvek u korist dodatnih opremanja nelegalnih , zna se i od koga vojno podržavanih secesionista tada i sada novonastalih država.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *