Пајтић и Амери

Pajtić i Ameri

18 juna 2016

zeljko-cvijanovic 545Piše: Željko Cvijanović

1.

Mnogo je poslednjih godina bukve palo da bi se proizveo papir na kome će se ispisati sve o sličnostima i razlikama između Nikolićevih pa potom Vučićevih naprednjaka, s jedne, i Tadićevih/Đilasovih/Pajtićevih demokrata, s druge strane. Elem, mnogo je bukve palo, ali se mnogo bukve i vozdiglo.

Sve je to isto, svedočila je sekcija najplemenitijih bukovih duhova, čiji politički kriterijumi su leteli toliko visoko iznad svakog političkog konteksta i rezona da se sa tih visina na tlu ne bi mogla videti ni razlika između dušegupke i samovara. Drugi, smeliji umovi čak su se lupali u patriotske grudi Borisa Tadića, doduše samo u trenucima kad su pauzirali lupanje u sopstvene, tvrdeći da je taj tragični junak i nesuđeni svetioničar na Jadranu pao zbog previše patriotizma. Danas, pod pritiskom događaja i jedne patke, kao da će najbrojniji postati oni koji su skloni da tvrde kako su naprednjaci i žuti najpre bili isti, a danas više nisu. I to je u redu, s tim što, naravno, nikad nisu bili isti, ali tu debelu dlaku ćemo na četiri dela pocepati drugom prilikom.

2.

Iako je vrlo daleko od toga da su naprednjaci uvek i svuda bili na visini zadataka, kao što je blizu pameti kako su žuti poslovično bili i ostali samo na nivou zadataka koje im je nalagala lična korist, dugo sam bio u manjini tvrdeći da to dvoje nije isto, tako da ne bih ponavljao ništa od onog što sam već toliko puta pisao. Ovaj put, međutim, pozvaću se na pouzdanog svedoka. Njegovo ime je Bojan Pajtić.

Reč je o Pajtićevom otvorenom pismu Aleksandru Vučiću, u kome ga bratski i drugarski savetuje kako je „najbitnije da nastavi put ka EU“. Nekako bi se oni oko toga i našli, tako da stvar ukupno ne bi bila ni vredna pomena da ga Pajtić onako korčaginovski i skojevski ne isleđuje šta je to, dođavola, on (Vučić) razgovarao s Putinom, a da Maršalat nije obavešten. Jer, stiska ga Pajtić, posle tog sastanka u Kremlju uočene su i takve društvene pojave da su mediji „pod Vučićevom kontrolom“ počeli „besomučnu kampanju protiv Evropske unije i SAD“. Bogatiživoga!

3.

Potom Pajtić izdaje direktivu Vučiću da nema pravo da potpisuje nikave ugovore sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom, ne udubljujući se u to da bi ti ugovori sa „revizionističkom Kinom“ mogli nešto i dobro da donesu Srbiji. A najteže, baš u duhu revolucije, ostavljeno je za kraj: a šta je, pita Pajtić, sa otvaranjem ruske vojne baze na aerodromu Ečka (o petsto miliona Kineza koji kopaju tunele drugi put). Nije li već, kaže drug Bojan, Srbiji dovoljno problema napravio srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, zar oni da nam gase požare po Srbiji i ko su uopšte oni da ne daju Obrenovčanima da se podave u poplavi. S kojim pravom!?

S kojim pravom, tu je već Vučića saterao u ćošak, „potpuno nepotrebna vojna parada sa ruskom vojskom i nizom zajedničkih vojnih vežbi u vreme kad je Evropska unija uvela Rusiji sankcije zbog njenog učešća u oružanom sukobu u Ukrajini“.

4.

Nikad se ne bih setio ovako dobrih argumenata da ilustrujem razlike između žutih i naprednjaka, kakve je Pajtić ispljunuo u samo jednom pismu. (Tek kad čovek vidi to pismo, shvati kakva je greška napravljena kad je Borba prestala da izlazi.) Istinabog, nije se tih argumenata do sada setio ni sam Pajtić (možda mu je pomogla Jelena Milić), tako da je pitanje šta je, osim njegove nesumnjive odanosti interesima Srbije, dovelo do ovog trenutka istine.

Godine su prošle pune muka, peva Pajtić, i sve je počelo da se vraća u svoje prirodno stanje: Srbi na ulicu, Vučić u radikalsku kožu, a Pajtić u krilo stranaca, čijoj podršci njegova stranka ima da zahvali za sve izborne uspehe, posle kojih su dolazile godine vladavine žutih.

5.

Elem, Pajtić poručujuje Amerima i ostalima da su ih, dok su se oni grešno zabavljali sa Vučićem i naprednjacima, žuti uvek čekali, i sve im oprostili. A nije da im nisu rekli kako će se sve ovo završiti i da se baš tako završilo. Samo oni su mogli da ispune sve bez škrgutanja zubima i u punoj demokratskoj tišini, samo oni su oduvek znali da ovolika galama nikako nije dobra, ni za tišinu ni za Amere. Jer njihovo je, a ne Vučićevo, da Srbiji nije potebna država, već stručni ljudi, jer hajde ti nađi nekog žutog a da nije za nešto stručan i da ne bi za tri meseca preporodio Srbiju samo da joj nije ovog zatucanog naroda. I tu je tajna i njihovog uspeha: svako je od njih bio skrojen da od Srbije, ako treba, napravi i devicu i devičanska ostrva.

Ali, eto, žuti ni onda ni danas, kako to vidimo iz Pajtićevog pisma Vučiću jedino nisu imali stručnjake za narod. Mnogo veći Pajtićev problem je u tome što on nije stručnjak ni za Vučića, utoliko više što je na njega adresirao pismo koje je zapravo trebalo da jedino pročita američki ambasador. Pokušaću da ga prevedem na ambasadorski jezik, inače drugi maternji jezik u Pajtićevoj stranci. Dakle ovako: „Poštovana ekselencijo, čuo sam da imate neke probleme sa Vučićem, Srbijom, Rusijom i Kinom. Još uvek smo na staroj adresi. Službenica“.

6.

Nije dakle isto, ali ko to nije razumeo do sad, zašto bi sad lomio mozak, nek ide život. Ovde je reč o nečem drugom. Posle duge četiri godine Vučićevih vratolomija – i ovakvih i onakvih – lepo je da nas je Pajtić podsetio gde bi i kako Srbija kad bi se vlast vratila onima kojima po njihovom pravu odnosa prema Srbiji pripada.

Lepo je i uzvišeno što toliko pominjući Vučića govorimo o izdaji. Dobri Pajtić – službenica – je tu da nas podseti šta izdaja zapravo jeste. Posle toga nećemo biti mnogo pametniji, ali ćemo bar lakše naduvati patkicu i urlati na ulici o izdaji.

(Standard)

KOMENTARI4 komentara

 1. Nezavisni says:

  I šta je hteo cenjeni kolumnista da poruči čitaocima ovim člankom? Da se politika Aleksandra Vučića razlikuje od politike "žutih"? Šta je to Vučić promenio, kao što je pre dolaska na vlast obećao, u odnosu na vlast "žutih"? Da nije poništio sve dogovore "žutih" sa Prištinom, ili je nastavio tamo gde su oni stali, pa umesto administrativnog prelaza napravio klasičnu granicu sa KiM, potpisao Briselski sporazum, kojim su ukinute i one institucije države Srbije koje su funkcionisale bar na severu KiM. Da nije Bojan Pajtić potpisao Akcioni plan saradnje Srbije i Austrije, u kojem je na mapi Srbija prikazana bez KiM, ili je to učinio Aleksandar Vučić? Da nije Bojan Pajtić predložio ratifikaciju svih sporazuma sa NATO, ili je to učinio predsednik vlade, što su, naravno, prihvatili i svi poslanici opozicije, koja to i nije, jer što bi bili opozicija svojoj politici, koju je preuzeo Vučić. Da nije Vučić dao imunitet osoblju srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, koji je trn u oku Bojanu Pajtiću? Nije! I kolumnista očigledno smatra da su svi čitaoci slepi pa ne vide da na sednicama Vučićeve vlade sede upravo ambasadori koje Pajtić svojim apelom Vučiću upozorava da i njega ne zaborave. Kamo sreće da se Vučić okrenuo onima zbog kojih se breca Bojan Pajtić, jer bi to podržala većina građana Srbije. Zna to i Pajtić i Vučić, ali duvaju u potpuno istu tikvu.

  • kosovac says:

   Nezavisni, Znamo da bi moglo o ovome što si napisao da se doda još mnogo toga, ali dovoljno si napisao da bi ovaj Cvijanović shvatio da ne može da laže i maže svoje čitaoce, i to o očiglednim stvarima. Samo ću još da dodam da je Cvijanović glup zato što misli da su njegovi čitaoci glupi.

 2. Zapadnjak says:

  Ne,kosovac i nezavisni,niti je Cvijanović glup niti su te vaše eminencije skinute sa usa infuzija.Njima,a možda i vama ne nedostaje vreme,nedostaju im dolari(a možda i vama),mora biti da je zadnja isporuka zelenih papirića zakasnila a eto,raspust je,sezona g.o.treba toga za odmore,da budete viđeni jer,ipak ste vi oći i uši Srbije,pardon,cije,soroša i ostalih marodera.Sram da vas bude,vi niste Srbi vi ste bagra da ne može biti veća i priželjkujući propast Srbije,od tog žutila u oćima niste u stanju da vidite da ćete propasti i VI zajedno sa ostalom žgadijom propasti,vi ste potrošan materijal,vi imate rok trajanja i kvarni ste do bola,Srbija će se polagano izvući iz problema ali bez vas,budite sigurni u to.

 3. Nezavisni says:

  Sam nik "Zapadnjak" govori da je tebi dolar preči od Srbije. Ja dolar nikad u ruci nisam imao, niti ga želim, a iz tvoje ostrašćenosti vidi se da si "drug član". Ti i tebi slični samo gledaju sopstveni interes u politici. Ja sam pre svega Srbin patriota i ne zastupam partijski interes. Ako ti vidiš da ima bilo kakve razlike između bilo koga ko je bio u vrhu vlasti od 5. oktobra 2000-te do danas, navedi u čemu se ona sastoji. Sami "žuti" govore da ste preuzeli njihovu politiku, ali i LDP, što je potpuna istina. Onaj ko je Vuka Draškovića neprekidno iza skupštinske govornice prozivao da ide po mišljenje u američku ambasadu sada govori da je, pored Vojislava Šešelja, najviše naučio od Vuka Draškovića. Treba li ti još koje objašnjenje? Nisam ja član ni jedne stranke, ali mi niko ne može soliti pamet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *