Pajtić: Ustav mora da se menja

Pajtić: Ustav mora da se menja

21 maja 2013

Bojan PajticU ovom trenutku nije realno tražiti da se menja Ustav, mi to i ne tražimo, želimo samo da se postojeći ustav poštuje, izjavio je za B92 premijer Vojvodine, Bojan Pajtić. „Ne verujem da je u ovom trenutku realna promena ustava. Verujem da će morati da se menja ustav, zbog procesa evropskih integracija, ali ne verujem da je to sada moguće“, kaže predsednik pokrajinske vlade.

Pajtić je, komentarišući usvajanje Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine,  kazao da je tim činom demonstriran vapaj, kojim žele da skrenu pažnju da se zakoni ne poštuju.

„Kao pokrajinska vlada nismo imali kome da se obratimo, osim skupštini Vojvodine i vladi, i taj apel koji je juče usvojen upućen je republičkim institucijama koje su prekršile odredbe zakona koje se tiču prava građana pokrajine. Ne radi se samo o budžetu, nego i drugim zakonima. Juče je tročetvrtinskom većinom usvojen ovaj vapaj. Mi ćemo uputiti taj tekst svim institucijama, nećemo da se obraćamo nikome van zemlje, po nama ovo je unutrašnje političko pitanje…ali nije samo političko. Mi bismo mogli da zaposlimo mnogo više ljudi ako bi se poštovale pokrajinske uredbe, tako da se ova deklaracija odnosi na sve građane“, kaže Pajtić.

Pajtić kaže da deklaraciju kritikuju oni koji je nisu pročitali i oni koji su zlonamerni, pošto u njoj nema nijedna reč koja je sporna. Pajtić dodaje da se u poslednjih godinu dana kršio čitav niz zakona i odredbi, o prenosu nadležnosti, budžetu, zdravstvu.

„Sve ove povrede se krše samo u proteklih godinu dana. Bilo je problem o punjenju budžeta u prethodnim godinama, ali se nije kršio zakon“, kaže Pajtić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *