Pajtićev prst u Đilasovo oko

Pajtićev prst u Đilasovo oko

14 septembra 2013

pajtic-djilasBaš u danu kada je najavio smenu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i kad je lidera DS ironično poslao da „čita Hemingveja“, Ivica Dačić je posetio u Novom Sadu Bojana Pajtića.

Dan ranije, vojvođanski premijer je ugostio drugog Đilasovog političkog rivala Mlađana Dinkića i sa njim ugovorio koalicionu saradnju u Vrbasu.

Ova dva susreta, u političkim kuloarima „pročitana“ su kao tempirana baš uoči glavnog udara na Đilasovu vlast u Beogradu i pred navodne turbulencije koje se očekuju u DS.

Prema zakulisnom scenariju, lider demokrata nije znao da će Pajtić kao „na traci“ primiti njegove protivnike i doživeo je to kao „prst u oko“ od svog zamenika.

Javno, u DS tvrde da je „mir u kući“ i da on nije narušen posle poslednjih novosadskih sastanaka vojvođanskog premijera. Ipak, i u krugovima bliskim toj stranci tvrde da Pajtićevi poslednji potezi ne idu u prilog partijskoj harmoniji.

Lider SPS Ivica Dačić ne bi dovodio u vezu njegov susret sa Pajtićem sa predstojećim razgovorima o promeni Đilasove vlasti u Beogradu.

Premijer je kratko, za „Novosti“, prokomentarisao spekulacije koje su pratile sastanak u Novom Sadu:

– Sa Pajtićem nisam razgovarao o stanju u DS, niti o njegovim odnosima sa Đilasom. Nikada se nisam bavio unutrašnjim pitanjima u drugim strankama, pa to ne činim ni sada.

Portparol DS Aleksandra Jerkov tvrdi, za „Novosti“, da je Đilas unapred znao za Pajtićeve susrete sa Dinkićem i Dačićem i da nema nikakvog razdora u vrhu DS:

– Stav DS je da za predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama okupimo više stranaka, pa je u savez ušao i URS. Zbog toga je Pajtić razgovarao sa Dinkićem. A kao predsednik Vlade Vojvodine, on je imao susret sa premijerom Srbije, što spada u redovne institucionalne aktivnosti. Sve ostalo su zlonamerni politički zaključci i podmetanja.

U taboru regionalista otvoreno prave razliku između stranačke centrale DS i njihovog vojvođanskog dela.

Mlađan Dinkić, za „Novosti“, precizira da URS sarađuje sa pokrajinskim odborom DS, a nije želeo da komentariše ništa u vezi sa predsednikom DS i odnosima u toj stranci:

– Sa Pajtićem se poznajem još od vremena Vlade Zorana Điđića i uvek smo imali odličnu saradnju. I ovaj susret je proistekao iz takvog našeg ličnog odnosa.

Svakako, Pajtićevi sastanci sa liderima URS i SPS dodatno mogu da pojačaju unutarstranačku buru koja se žestoko uskovitlala na poslednjoj sednici Glavnog odbora DS.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *