Pajtiću saveznici okreću leđa – Mađari i LSV nezadovoljni

Pajtiću saveznici okreću leđa – Mađari i LSV nezadovoljni

9 oktobra 2013

Pajtic_Pastor_msSamo desetak dana pošto je Bojan Pajtić izjavio da, uprkos hapšenju visokog funkcionera demokrata Borislava Novakovića, vladajuća koalicija u Vojvodini nikada nije bila čvršća, od lidera SVM Ištvana Pastora stigao je „demanti“.

Mada je duže od deceniju odan demokratama, Pastor se nije libio da javno iskaže ogorčenje, povodom najnovije najave predsednika vojvođanske vlade da će narednih nedelja biti gotov predlog zakona o finansiranju Pokrajine:

– Da u koaliciji DS-SVM-LSV sve funkcioniše normalno, onda ne bih došao u situaciju da, kao predsednik SVM, nemam pojma o tome da se piše zakon o finansiranju.

Demokrate, koji u pokrajinskom parlamentu imaju 59 od ukupno 120 poslanika, a sa LSV (10) i SVM (7) do sada su vladali uz ubedljivu većinu od 76 mandata, Pastorova izjava nije ostavila ravnodušnim.

– Nema mesta nervozi zbog zakona o finansiranju, jer pripremamo prednacrt koji će, pre nego što bude završen i predložen pokrajinskoj vladi i skupštini, biti predočen i koalicionim partnerima – pokušali su iz vrha pokrajinskog DS da umire nezadovoljstvo čelnika SVM.

Iz DS su poručili Pastoru i da se nadaju kako njegove sve učestalije kritike na račun pokrajinske vlade, u kojoj učestvuje i SVM, ne dovode u pitanje stabilnost koalicije.

Ovo nije prvi nesporazum koji otkriva nesklad u vrhu vojvođanske vlasti. Pre šest meseci, objavivši svoju Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, Pajtić nije iznenadio samo kompletnu srpsku javnost, nego i svog koalicionog partnera Pastora. Slično se dogodilo i nekoliko meseci ranije pri pokušaju dokapitalizacije Razvojne banke Vojvodoine.

Nema sumnje da će DS u narednom periodu pokušati da „ispegla“ odnose sa Pastorom. Jer, on je po Statutu jedina osoba koja odlučuje o raspisivanju vanrednih pokrajinskih izbora na kojima već mesecima insistira opozicija oko SNS.

PROĐU SVETLOSNE GODINE

I ligaši su iznenađeni, pa i uvređeni, što o zakonu o finansiranju saznaju iz medija:

– Od trenutka kada predsednik Pajtić ovako nešto važno najavi u medijima, prođu dve svetlosne godine dok ne upozna sa suštinom i nas – prokomentarisao je za „Novosti“ zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *