PAKAO DONJECKA: U borbi oko aerodroma mnogo poginulih na strani snaga DNR, ali stiže pojačanje

PAKAO DONJECKA: U borbi oko aerodroma mnogo poginulih na strani snaga DNR, ali stiže pojačanje

27 maja 2014

Tan2014-5-26_194430107_0_620x0Predstavnik ukrajinske vojske Aleksej Dmitraškovskij rekao je da će antiteristička operacija u Donjecku trajati sve dok snage Donjecke Narodne Republike ne budu uništene ili se predaju. On je rekao da prema izveštajima ima oko 200 ubijenih pripadnika proruskih snaga, ali i da će podaci biti poznati tek kasno večeras.

U međuvremenu stanovnici Slavjanska napuštaju grad. Snage lojalne Kijevu granatiraju gradske četvrti. U stambene blokove, kako javljaju proruski borci, padaju minobacačke i granate haubice.

Gradonačelnik Donjecka Aleksandar Lukjačenko rekao je danas popodne da je postignuto primirje između snaga samoodbrane Donbasa i jedinica lojalnih Kijevu.

Armiji Donjecke narodne Republike u Donjecku stigla je popuna u ljudstvu i naoružanju. Došao je veliki broj novih vojnka koji su svi dobro naoružani rekli su tamošnji pripadnici armije DNR.

Ranije u toku dana ukrajinske snage su posle krvavih borbi sa proruskim snagama na aerodromu u Donjecku, na istoku Ukrajine, povratile kontrolu nad tim aerodromom, a tom prilikom je poginulo 40 ljudi, izjavili su ukrajinski zvaničnici.
„Aerodrom je u potpunosti pod našom kontrolom. Neprijatelj je pretrpeo teške gubitke, dok sa naše strane niko nije poginuo“, izjavio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov, a prenela agencija AFP.

Gradonačelnik Donjecka Aleksandar Lukjačenko je izjavio: „Tokom antiterorističke operacije je život izgubilo dvoje civila i 38 učesnika borbi“.

On je dodao da je, pored 40 poginulih, povređena 31 osoba, koje se nalaze na lečenju u lokalnim bolnicama.

Pucnjava i borba oko prevlasti nad glavnim aerodromom „Sergej Prokofjev“ u Donjecku trajala je juče čitav dan.

U noći između nedelje i ponedeljka proruske snage su došle na aerodrom i zahtevale su od ukrajinskih trupa da ga napuste.

Posle okršaja koji je usledio, ukrajinska vojska je žestoko odgovorila, upotrebivši helikoptere i borbene letelice.Proruske snage tvrde da su uspele da obore dva helikoptera ukrajinske vojske.

Reč je o drugom po veličini aerodromu u celoj Ukrajini, a od prvenstvenog značaja je za vazdušni saobraćaj za istočne oblasti – Donjeck, Zaporožje, Lugansk i Harkov.

Četiri osobe su ubijene, a jedna je ranjena tokom neprestanog granatiranja ukrajinskog grada Slavjanska, javila je danas agencija Itar tass.

Agencija prenosi da je od sinoć grad bio zasut granatama iz artiljerijskog naoružanja, a ukrajinska vojska je, takođe, pucala iz lakog automatskog oružja.

Žrtve su pronađene u blizini kratera nastalih od ispaljenih granata.

Neimenovani predstavnik slavjanske narodne milicije je potvrdio broj žrtava i dodao da bi broj ubijenih i ranjenih mogao da raste.

NESTALI POSMATRAČI OEBS-A

Na novom kontrolnom punktu u blizini Šahtjora nestala su četiri posmatrača OEBS. Stalni predstavnik Rusije u OEBS-u Andrej Kelin zatražio je momentalno puštanje posmatača.

Posmatrači misije OEBS kretali su se iz Donjecka ka Lugansku, a nestali su u povratku iz ovog grada.

Lider Narodne Republike Donjeck, Denis Pušilin rekao je da snage Donbasa ne znaju gde su posmatrači OEBS, ali i da se od samoproklamovanih vlasti u Kijevu može svašta očekivati.

MASOVNA OTPUŠTANjA U UKRAJINSKOJ POLICIJI

MUP Ukrajine počeo je sa masovnim otpuštanjem pripadnika snaga bezbednosti uz obrzloženje da nisu „odani“, a atakođe je formiralo i komisiju za lustraciju kazao je zamenik ministra Sergej Čebotar. Prema najnovijim podacima otpuštaju se službenici iz Pridnjestrovlja, Luganska, Ternopil, Ljvova i Odese.

POLICIJSKI ČAS U DONjECKU

Vlasti Narodne Republike Donjec uvele su policijski čas u Donjecku. Zabrana kretanja traje od 20 časova do šest časova ujutru.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *