ПАKАО У ЦРНОЈ ГОРИ, ВИРУС ПОKОСИО „KОРОНА ФРЕЕ ДРЖАВУ“!

PAKAO U CRNOJ GORI, VIRUS POKOSIO „KORONA FREE DRŽAVU“!

15 jula 2020

Nakon što je crnogorski Institut za javno zdravlje u sistem uneo rezultate dve hiljade testova koji su ranije zbog manjeg kapaciteta laboratorija u Crnoj Gori poslati na analizu u Nemačku, Crna Gora je postala zemlja s najviše aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u regionu.

Naime, rezultati su pokazali da je 475 od 2.000 testova analiziranih u Nemačkoj pozitivno na koronavirus, a kada se njima doda 66 pozitivnih slučajeva potvrđenih u poslednja 24 sata u crnogorskim laboratorijima dobije se ukupno 1.453 aktivna slučaja ili 231 aktivni slučaj na 100.000 stanovnika.Crnogorski mediji prenose da je u Severnoj Makedoniji aktivno 167 slučajeva na 100 hiljada stanovnika, u BiH 109, Albaniji 52, Hrvatskoj 28 i Sloveniji 13. U Srbiji je 66 aktivno obolelih na 100 hiljhada stanovnika, ali ta zemlja ustvari računa broj hospitalizovanih pacijenata obolelih od koronavirusa.

Ranije juče Evropska unija je zbog pogoršanja epidemiološke situacije skinula Crnu Goru i Srbiju s popisa trećih zemalja iz kojih se može putovati u EU bez ograničenja.

Čelnik nacionalnog koordinacijskog tela za zarazne bolesti Milutin Simović rekao je da ipak neće doći do drastičnih mera, poput onih iz prvog talasa, kad su građani ostali u svojim kućama, a policijski čas je važio nakon 19 sati.

„Sada izlazimo da bi se radilo, jer se i ekonomijom brani javno zdravlje“, saopštio je Simović istaknuvši da je ovo sad drugi način života s epidemijom, „gde smo izašli iz svojih domova, gde idemo na radna mesta, ali ipak toliko toga moramo da redukujemo, moramo se distancirati, biti odgovorniji i disciplinovaniji.

Crnogorske zdravstvene vlasti, nakon analize epidemiološke situacije, u utorak uveče konstatovale su značajan porast novoobolelih u glavnom gradu Crne Gore Podgorici, u kojem živi 200.000 stanovnika, što je trećina ukupnog stanovništva te države. U Podgorici su trenutno aktivna 553 slučaja.

U prvom talasu epidemije koronavirusa u Crnoj Gori bila su zaražena 324 pacijenta, ili skoro pet puta manje nego u drugom talasu koji je počeo sredinom juna. Prethodno se Crna Gora proglasila za prvu ‘koronafree’ državu u Evropi, proglasila je kraj epidemije i otvorila svoje granice.

Ukupan broj preminulih je 25, u prvom talasu 9, a u drugom 16.

KOMENTARIJedan komentar

  1. VRSK says:

    Montenegro banana free

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *