ПАКАО У ЕУ: Финални крах политике Ангеле Меркел

PAKAO U EU: Finalni krah politike Angele Merkel

11 decembra 2020

DOK lideri EU održavaju završni samit godine, ostalo je puno nedovršenih poslova, a ovoga puta čak ni „nemačka Muti“ ne može da popravi stvari, piše briselski Politiko.

U proteklih deceniju i po Evropska unija je generalno mogla da računa na nemačku kancelarku Angelu Merkel da će je spasiti, međutim, između pandemije korona virusa, odugovlačenja pregovora o Bregzitu, zastoja u donošenju budžeta i niza geopolitičkih tenzija, posebno u istočnom Mediteranu, 2020. godina se pretvorila u pakao političkih problema, a čak se i evropski mirni matrijarhat našao pobeđenim.Očekuje se da će pojedina pitanja poput problema u istočnom Mediteranu biti samo delimično rešena, dok pojedina pitanja poput politike azila i migracije, za koje se mnogi u EU nadaju da će konačno biti rešena, nisu čak u agendi samita, uz obrazloženje da nije postignut dogovor oko tog pitanja i da je agenda prenatrpana.

Ipak, pojedini lideri EU kažu da ne mogu ni da zamisle kako bi se EU snašla da je bilo koja druga država ili nacionalni lider predsedavao u drugoj polovini godine i porede izazove sa kojima se suočavalo nemačko predsedavanje sa penjanjem na Mont Everest.

Jedan diplomata EU tvrdi da su migracije politički najosetljiviji problem Evrope, koje deli zemlje i na nacionalnom i na međunarodnom nivou, kao i da je od početka predsedavanja Nemačkoj bilo gotovo nemoguće da se nosi sa tim i drugim brojnim problemima.

Politiko dodaje da se pritisak sa kojim su se Merkelova i drugi lideri suočavali tokom većeg dela 2020. godine najbolje oslikan u sredu u Bundestagu i kada je zakonodavce i javnost molila da podrže oštrije mere za borbu protiv korona virusa.

– Žao mi je. Žao mi je iz dubine duše. Ali ako je cena 590 smrtnih slučajeva dnevno, to je neprihvatljivo – rekla je Merkel u Bundestagu.

Briselski portal podseća da je još jedan od ciljeva nemačkog predsedavanja – pokretanje pregovora o članstvu u EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom odloženo i njega će, kao i mnoga druga, naslediti Portugalija 1. januara.

Ono što je ironično, piše Politiko, jeste što je u toj situaciji Merkelova bila sputana dužnošću predsedavajućeg Savetom, da deluje kao „iskreni posrednik“, kao i da je imala obavezu da pokaže više strpljenja prema opstrukciji usvajanja budžeta od strane Mađarske i Poljske.

Senku na samit baciće pitanje Bregzita, jer malo šta može da se učini da se deblokiraju trgovinski pregovori sa velikom Britanijom, a nekoliko zvaničnicka pripisalo je kancelarki održavanje jedinstva među 27 članica Unije, budući da je pritisak neprestano rastao.U svakom slučaju nemačko predsedavanje smatraće se istorijskim bar zbog sporazuma o budžetu za oporavak koji uključuje fond od 750 milijardi evra.

Nemački zvaničnici smatraju da je Berlin učinio dosta tokom predsedavanja pod teškim okolnostima, uz napomenu da su postojala ograničenja šta može da se učini.

Poslanica Merkeline CDU Katja Lajkert smatra da je Nemačka pokazala pametno liderstvo održavajući brod stabilnim i da je učinila sve što je bilo moguće kako bi postigla kompromise u vezi sa migracijama, budžetom, proširenjem i zaštitom klime.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Archelay says:

  EU je na izdisaju.Jer,Nemacka-kao stozer Unije dozivljava dve i po generacije doselenjika od kojih vise od pola su joj druge religije a i jos,kao dodatak,dekretom tutora-natrapnici iz Azije i Afrike.Englezi prvi napustili brod a Francuska od ranije se pokazala da ne moze da bude"Nemacka".Prema tome ostale su kolasteralci i protokolarci sto u prevodu znaci manje vaznih i uopste nevaznih.Ostaje da se vidi ko ce milom a ko silom odleteti u jato Rusije ili Kine.

  • I Love persida says:

   Svi smo na izdisaju, Srbija posebno prati taj trend izdisaja bez da imalo udahne. Nikada njemačkoj ne može biti toliko loše a da srbiji ne bude još deset puta lošije.

 2. petrovgrad says:

  Brojka od 590 smrtnih slučajeva dnevno, je ogroman krah za Nemačku, pogotovu ako se uzme da od posledica umiru starije osobe, a mladi naraštaj nadolazi iz Azije. Brzo će Švabovi u zagrljaj Rusima, kako bi se spasili od prevaga Muhamedanac.

 3. Milan says:

  Ipak postigli su dogovor o višegodišnjem zajedničkom budžetu i Paketu pomoći, smanjivši oštre pretnje Mađarskoj i Poljskoj za nepoštovanje vladavine prava. Nemačka je dala kompromisni predlog.

 4. Altajski Som says:

  Draga braćo i sestre(da prostite na izrazu). Od politike živiš ko pljeskavica na roštilju. Kate skinu pojede te neki poslanik. Jas ne bavim politikom, draga braćo i sestre. Najzdravija je svinjska mast, salo i slanina, pa volovski loj za ćevape od svinjskog mesa, pa margarin, pa pogačice sa droždinom, pa kiflice sa salom i višnjama, pa paprikaš od svinjskog mozga, moždine i bubrega...Ono kad bolje razmislim, ništa nije zdravo. Od svega se umire tu negde oko 60te do stote. Da ne jedemo umreli bi oma posle dojenja. Ucena prirode. Jeo ne jeo... Delikates je svinjska šunka, konjska salama, ovčiji pršut i žuta pileća supa koja je sva prekrivena sa pilećom ma š ću. Najlepše je jesti šunku sjaja, pa torte smleveni lešnik na filu od mrgarnia i čokolade, pa kuvane domaće kuruze na čokanju, pa jagnjetine, prasetine i bele ribe reš pečene pa sve skineš do kostura. Kad bolje ispečeš, može da pojedeš i pola kostura, pa peraja,pa čak i deo škrga, pa...šta ja znam. Sometinu nemo da jedete. Somovi su lešinari koji jedu nemce sve sa gvozdeni krstovi. Eto, jete kao što sam vam gore preporučio i imaćete od 5 do deset dece. Ako oćete da živite brezobrazno dugo, da dosadite i Bogu i Svetu,onda samo pasite travu i jedite paštrnjaka, celera, mirođije i krompirovo lisje žuto. Sutra obrnutim redom. A puter bacite svinjama a svinje somovima. Meni ne smeta ni jedno ni drugo...! A Eu ne bacajte u Dunava. Otrovaću se.

  • Kosovac says:

   @ Altajski Som, …..Poštovani Some, toliko si izneo svinjskih đakonija, da se sada muslimani i Jevreji sigurno kaju što su te delikatese izbacili iz svog jelovnika. Plus, posle ovog tvog pisanija, kada bi neko Valentinu Incku rekao da je velika svinja, on bi trebalo, ako je kulturan, da mu se zahvali na komplimentu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *