Пакао у најави: Пробудио се вулкан у Риму!

Pakao u najavi: Probudio se vulkan u Rimu!

29 oktobra 2016

profimedia-0162071363_1000x0-620x330

Rimu preti katastrofa! Vulkan Albano, za koji se verovalo da je odavno ugašen, probudio se i mogao bi da eruptira!

Naučnici su otkrili da je vulkan Albano, pod čijim obroncima se nalaze predgrađa „vfečnog grada“, posle 36.000 godina počeo da pokazuje znake aktivnosti.

U oblasti vulkana počele su seizmičke aktivnosti, a porastao je i nivo jezera koje se nalazi u njegovom krateru. Porast nivoa vode ukazuje na to da je magma počela da se kreće nagore, objašnjavaju naučnici.

Ovaj vulkan je pre poslednje erupcije bio aktivan u periodima od po 31.000 godina. Vulkanolog Fabricio Mara smatra da bi naredna erupcija mogla da se desi za najviše 1.000 godina.

Naučnici smatraju da bi erupcija vulkana Albano mogla da ima destruktivnu snagu poput eksplozije Vezuva, koji je 79. godine pre nove ere uništio Pompeje. Ta erupcija je trajala tri dana i pokrila grad slojem pepela visokim šest metara. Piroklastični tok ubio je sve ljude koji su mu se zatekli na putu i u trenutku ih okamenila, napravivši od žrtava svojevrsne skuplture koje se danas mogu videti u tom antičkom gradu.

Mara je dodao da se nada da će baš zbog toga ova informacija na vreme biti shvaćena kao upozorenje i poziv za buđenje, te da će animirati kolege vulkanologe da pomnije prate alrivnosti Albanija.

Alo

KOMENTARI2 komentara

  1. lilit says:

    Neka se Vatikan zamisli šta radi, da im nije možda OPOMENA?

  2. Veliki Hrvoser says:

    Tamo je skoro 3 milje vatikanerskih govnara...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *