ПАКАО У ВАТИКАНУ – ШЕСТ КАНДИДАТА ЗА НОВОГ ПАПУ? Увелико се комеша и лобира око наследника Фрање

ПАКАО У ВАТИКАНУ – ШЕСТ КАНДИДАТА ЗА НОВОГ ПАПУ? Увелико се комеша и лобира око наследника Фрање

3 децембра 2023

НОВИ здравствени проблеми након што је папа Фрања преболео упалу плућа и отказао пут у Дубаи на конференцију о климатским променама, поново су заоштрили односе конзервативаца и либерала у Ватикану, али и приче да ли се ближи крај понтификата аргентинског кардинала и бискупа Рима.

Све чешће и из круга садашњег папе долазе, додуше незванично, вести да би следеће године Фрања могао да одлучи хоће ли као и његов претходник, Бенедикт 16. отићи у пензију и отворити пут за избор новог поглавара Римокатоличке цркве.А без обзира на ту његову одлуку у врху Ватикана, као и у многим земљама где је црква присутна, води се већ сада тихи рат за Фрањиног наследника, који ће показати прави однос снага који данас влада у Католичкој цркви. Никада до сада у њеној историји црква није била под нападима споља и изнутра као сада, а шест кардинала спремно је да преузме вођство ако Фрања одлучи да је његовом понтификату дошао крај. То су Канађанин Марк Квелет, Аустријанац Кристоф Шенборн, кардинал из Гвинеје Роберт Сарах, моћни секретар Свете Столице Пијетро Паролин, болоњски кардинал Матео Мариа Зупи и кардинал са Филипина Луис Антонио Гоким Тагле.

Сви, за сада имају исте почетне позиције, тиме да је кардинал Паролин и десна рука садашњег папе најмлађи и има мање од седамдесет година. Већина подржава курс садашњег папе, па је Квелет одбацивао оптужбе да је Фрања у Аргентини штитио свештенике оптужене за педофилију. Истовремено, признаје да је данас у цркви опозиција али се одлучно супроставља да у Ватикану „владају“ двојица папе, један изабран на конклави и други, из сене.

Син грофова, аустријски кардинал Шенборн балансира између конзервативаца и људи блиских Фрањи и често „папиној опозицији“ преноси шта Фрања жели. Благословио је пре пет година хомосексуални пар и био домаћин ЛГБТ хуманитарног концерта на којем је глумац Филип Хохмаир наступио гол до паса. Најизгледнији афрички кандидат, кардинал Роберт Сарах често се супростављао садашњем папи са којим никад није био у пријатељским односима, а са бившим папом Бенедиктом написао је есеј који је подигао прашину у срцу Ватикана. За конзервативце би био идеалан избор, али је питање да ли би прошао у кардиналском збору где Фрања има већину.

Ако буде изабран Пијетро Паролин, биће четврти папа који је на ту дужност дошао као државни секретар Свете Столице. Италијан, искусни дипломат, који је учествовао на састанку Билдерберга, владе у сенци светског поретка, пре пет година. Није успео као други човек Ватикана да организује Фрањину посету Србији и Русији, али ни да отопли односе са Кином. Замерили су му што је сео за сто са моћнима и богатима, који владају светом, истовремено док Фрања говори о цркви сиромашних, али Паролин има јаке везе са утицајним кардиналима и можда је опет дошло време за папу Италијана.

Ако не за Паролина, можда је вероватнији кандидат праунук једног кардинала, Матео Мариа Зупи, прогресивни свештеник којег папа обожава. У Болоњи се заузима за изградњу џамије и увођење исламских празника у школе, спроводи пасторалну бригу за геј особе, а има и подршку важног лобија испреплетеног у мрежи моћних људи из света политике и бизниса по читавом свету. Учествовао је у стварању тајног споразума између Свете Столице и Кине, а противкандидат му је и Луис Антонио Гоким Тагле из Маниле, у којег Фрања има велико поверење и поверио му је да управља црквом у целој Латинској Америци.

Сви ти кандидати, а и многи други из редова кардинала који ће имати право да гласају на будућој конклави, све су активнији у лобирању, које је неизоставно у избору будућег папе. Фрањо то зна и одобрава, свестан да му године и све чешће здравствени проблеми не остављају још много времена, јер и сам је најавио одлазак када више неће моћи да обавља дужност. А многи стручњаци за Ватикан тврде да се то време све више приближава.

KOMENTARI18 коментара

 1. Luka says:

  Kako i zašto smo mi u Srbiji gotovo qpsolutnom večinom pa i u domaćim autorskim člancima ili prevoodima sa stranih jezika od samog početka pontifikata aktuelnog poglavara RKC usvojili ime " Franjo " ili "Franja " prilično je misteriozno ?! Jedan od britansjuj monarha ( king Grorge V ) iz vremena pre duge vladavine kraljice Elizabete nikada nije nazivan "kralj Đuro ",Odakle nam to ? Pra mi sa tim hoćemo? Izvesnp je da svi ( pa ni u iole bitnom broju ) nismo rođeni u npr Varaždinu da bi jednou osobu koja nosi ime " Francisko " toliko familijarno i neformalno nap kao da smo sa njim išli u istu školu ili da smo pikali loptu po dvoriptu u Argentini ili da nam je "susjed " ili "sreulek " smatrali da treba da ga zovemo "Franja" ili "Franja" . Mnogo bolje i zbog nas samih bu bilo da smo od samog početka papu nazivali "Francisko ". To bi nila ona nužna nepopulistička distanca koju smo možda dugovali i sami sebi ali i elementarno poštovanje prava svakog čoveka na ime a koje nije ine " iz susedstva "ili nekakco potpuno nepotrebno verničko ( ili ne ) tepanje .Sad je to več kasno jer smo mi izgleda davno odlučili da ga nazivamo "franja"( na španskom jeziku to znali "resica " iako se kod nas uopšte ne radi o nameri upotrebe tog pojma ) Teško je razumeti šta smo sa tim "Franja " ili "Franjo " zaoravo hteli.

  • persida says:

   Kad ga pljuju milioni katolika, sta ocekujes od Srba, da ga zovu SJOR FRANCISKO?

  • Читалац says:

   Лука потпуно се слажем с вашим ставом. Ово превођење непреведивих имена хрватска је пракса. Сећама се да сам наилазио и такве неприхватљиве преводе попут Људевит, Карло, Ђуро за француске краљеве: Луј и Шарл, за енглеске Џорџ, итд.. Ова наопака пракса овде се одомаћила у време Титославије. Они практикују, што се можда теже може прихватити изворно, или етимолошко писање назива како се пишу у домицилним државама: John, George за у нашем правопису како се изговарају фонетски као Џон и Џорџ например. Треба избацити наопаку праксу да се Франциско пише као Фрањо и сл.! Држимо се фонетске, како се изговарају, транскрипције страних имена - то је најисправније! Хрватима њихово а нама наше!

  • Косовац says:

   @ Luka, …..Колега слажем се са тобом, у праву си. Ко мало обрати пажњу на жаргон и начин писања новинара и јавних личности, приметиће да сви они добијају упутства од неке велике силе из сенке. Од неке Тајне организације која под својом контролом има све новине и телевизију Америке, Европске Уније, па и огроман део српских медијума. Интересантно да контролишу 90% српских медијума, а јавно цмиздре како у Србији нема слободе штампе. Одурно и отужно. Тако например имамо и корпус деликти признање једне новинарке једне локалне телевизије која је у емисији признала да су из Центра добили упуство (фол препоруку) да никако не смеју афирмативно говорити о противницима вакцинисања, нарочито Ковида 19. Верујем да је тако неком њиховом тајном циркуларном методом споразумевања новинарима нарочито предато упутство да римског поглавара називају Хрватском варијантом његовог имена. ………………..Фрањо је похрваћено латинско име Franciscus. Италијани га викају Francesco. Значи, Хрвати имају право да га називају „Фрањо“ а то право су великодушно уступили и Србима, наравно преко неке Тајне коминтерне. Да се Власи не сете. Тако када Србин каже „Папа Фрањо“, околина мора схватити да је поглавар римокатоличке цркве оригиналан Хрват.

  • 1 mnooogo dobar ćo'ek says:

   Na Intermagazinu neko od hrvata ima JAKU reč, zbog toga.

  • da da says:

   Jugo-hrvatska vlast je nametnula to ime,iako se on zove Francisko.

 2. Немој После says:

  А Порфирије,како се котира Порфирије.

  • 1 mnooogo dobar ćo'ek says:

   naši mogu da budu samo pomoćni pomoćnici od pomoćnih pomoćnika, i to za sitne pare, da vode pravoslavne isusove ovce na ispiranje mozgova i sto cesce sisanje bez pitanja Zasto???

   • Косовац says:

    @ 1 mnooogo dobar ćo'ek, …..Где то родноверац перуника може бити чо'ек? Добро кажеш боте, Ваши заиста могу бити помоћникови помоћници Ватиканском сатанистичком одреду. Ако су вас задужили да упецате понеку „православну“ овцу, нисте морали то да радите за неке ситне паре. Види се да је ваш ранг у тој сатанистичкој хијерархији доста низак.

 3. padre says:

  Kako pa sad to, zar nije papa bogom dani poglavar katolićke crkve, šta imju tu ti kardinali, biće kako bog kaže!

  • 1 mnooogo dobar ćo'ek says:

   mene je zacudilo da ga "svemoguci bog" nije spasio virusa...sveti co'ek a dobio upalu pluća... sveti ljudi koje čuva svemoguci ne bi trebalo da obolevaju, u bibliji piše kako je taj bog uzrokovao izlecenja, trudnoće u ne 3.nego i 4-oj dobi...mada je mnogo,mnogo, mnogo češće radio masakre nad milionima. Zanimljiv taj biblijski bog...

 4. persida says:

  Srbija da ponudi dva kandidata: Sonju Biserko i Natasu Kandic.

 5. Зека says:

  Што је толика повика на актуелног папу Франциска на Западу, то могу да разумем. Али, зашто се многи Срби једнако обрушавају против њега, то ми није сасвим до краја јасно. Разумем онај део у вези са вером. Дакле, римски папа је по дефиницији православља јеретик, кажу чак и да је "сотона". Може бити, када је вера у питању. Међутим, положај папе у свету и уопште Ватикана има и политичку конотацију. И то важно и утицајно политичко значење. А што се политике и нас Срба тиче, овај папа је, по мом мишљењу, прилично другачији од свих претходних папа. Поготово ако се сетимо оног Војтиле који нам је заиста био душманин у сваком погледу. Франциско је одржао политику непризнавања лажне државе Косово*. Даље, лично је стопирао канонизацију усташког викара Степинца! И даље, више пута је оштро критиковао агресивну политику Запада тражећи да се дозову памети. Можда ја сувише раздвајам веру и политику, али иако они често јесу повезани, у случају папе франциска убеђен сам да би се после њега устоличио папа који би опет повео погубну политику према нама.

 6. michael pan says:

  Dabogda (Vatikan) izgorio u paklu.

 7. Luka says:

  Tumačenja takvog prevođenja uz preporućivanje imena " Franja" ili "Franjo" kao pogodnog da zameni ime " Framsisko " ili "Franciskus " još na početku njegovog pontifikata stizalo je a stiše u još sa i od nekih veoma visokih u učenih adresa u Srbiji nezavisno od vremena svake Jugoslavije ( ne bih da citiram ime vrhunske ustanove i jednog njenog sada več preminulog člana koji je istina samo u svoje ime a ne u ome te ustanove iznosio takvu preporuku i to kao odgovor na direktno pitanje i dilenu jedne čitateljke koja se je u jednoim našem listu javno pitala kako zvati novog južnoameričkog papu. .Takvo mišljenje je u novije vreme nedavno izneo i još jedan ( Bogu hvala ) živi profesor i javna ličnost .Smatram da oni nisu u pravu i iz istorijskih ratloga sa naš narod sa imenom "Franja" ili "Franjo" gledano u nazad u relativno nedavnu prošlost istorijske orocese dugog trajanja . Na stranu sve druge dobro poznate i inicijalne razlike između RKC i SPC valja napomenuti da Papa Argentinac uopšte nije pokazao prevelik entuzijazam da se hrvatski "blaćenik " Stroiinac proglasi za sveca RKC To naravni ne znači da neki novi papa posebno ako bude sa evropskog kontinenta to neče u budućnosti i uraditi ali sama činjenica da aktuelni papa nije uradio to pto se od njega i tražilo govori o tome da je on za nas možda baš zbog toga što je Argentinac neopterećen evropskom prošlošću , U toj prošlosti i povodom nje se je na žalost " istakao " upravo poljski papa uzevši pri razbijanju Jugoslavije na više načina " na nišan "istoriju našeg naroda na Balkasnu ,Izvinjenje administratotu i komentatorima zbog niza grešaka nastalih kucanjem komebtara, Hteo sam samo da nekako istaknem činjenicu da nam papa Francisko ipak nije ni "striček " ni "susjed" niti je takva familijarnost i nama i njemu po mom skromnom mišljenju i potrebna ,

 8. Gagi says:

  Moze se primetiti da ovaj papa ima neke svetonazore koji lice na normalnu ljudsku sustinu. Nemojmo se zavaravati, on je na celu ljudozderske organizacije cije se istorijsko zlo podmuklo prikriva tom njihovom "verom". Necemo ici u daleku proslost, dovoljno je da se setimo "pacovskih kanala" i "Jasenovca". Ovih ratova i stradanja naseg naroda 90-ih, rezultat svega toga je prosirenje njihove "ciste" katolicke teritorije koja se danas takodje prostire i realizuje na KiM. Polako su vremenom oteli celu obalu Jadranskog mora i sa potkupljenim saradnicima naseg i tudjeg naroda, opkolili Srbiju za konacni obracun i unistenje. Danasnji primer njihovih namera prema nama pravoslavcima se jasno moze videti i prepoznati u Kijevu. Postupci su im prema duhovnim svetiteljima krajnje korektni i ljudski, bas onako bratski u istoj nam hriscanskoj veri. Nego, nemojte Srbi da Vas svakakvi spijuni zaludjuju svojim bajkama o ljudozderskoj "dobroti" koja nam je tolikog zla u proslosti priredila. Moje pitanje tim pokvarenim demagozima glasi: da li je danasnja okupatorska vojska na KiM verski opredeljena, imaju li u svojim kasarnama duhovnog "slugu" koji im oprasta grehe pocinjene nad nasim okupiranim narodom u tudjoj zemlji. Da li su te "sluzbenike" imali u Vijetnamu, Indokini...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u