ПАКАО ЗА Ф-16 биће руске ракете ваздух-ваздух Р-37М

PAKAO ZA F-16 biće ruske rakete vazduh-vazduh R-37M

6 aprila 2024

RUSKA hipersonična raketa vazduh-vazduh R-37M pokazala se u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini kao jedno od najmoćnijih oružja. A upravo će njoj biti namenjena glavna uloga u borbi protiv američkih lovaca F-16 koje SSD, Danska i Holandija uskoro treba da isporuče kijevskom režimu.

Politico i New York Times pišu da te isporuke dobrano kasne i da Vladimir Zelenski zasad može računati na samo šest F-16 umesto obećanih 45 (što bi bilo dovoljno za 3 manje eskadrile).York Times precizira da Danska do početka leta možda neće poslati ni tih šest, a da će još 13 stići tek krajem godine ili početkom 2025. godine.

Druge zemlje uopšte nisu odredile datum isporuke za svojih F-16.

Holandija, koja je kijevskom režimu obećala 24 borbena aviona, odbija da počne da ih šalje dok Ukrajina u potpunosti ne obezbedi spremnost kopnenih službi.

Ovo je potvrdio portparol holandskog Ministarstva odbrane Jurijan Eser.

Trenutno se u Danskoj oko 50 ukrajinskih avio-tehničara obučava za održavanje i popravku F-16 i rukovanje njihovim kompletima naoružanja. Međutim, to je vrlo malo, s obzirom na složenost F-16, pošto svaki od njih zahteva 8 do 14 ljudi za održavanje.

— Dizati F-16 u ukrajinski vazduh biće izuzetno teško jer će aerodromi na kojima će biti bazirani, postati glavne mete ruskih napada, a sami avioni će biti na nišanu ruskih sistema protivvazdušne odbrane. I same njihove popravke biće pronlematične, a moguće korišćenje neopremljenih pisti može oštetiti te osetljive letelice, objavio je Politico.

Tom Rihter, bivši pilot američkih marinaca, ukazao je da su usisnici vazduha kod F-6 postavljeni nisko, pa piste moraju biti savršeno čiste da njihovi motori ne bi „gutali” razne otpatke.

New York Times piše da se u Pentagonu i NATO razmatraju dva izlaza iz situacije.

Prvi je da se u Ukrajinu pošalju predstavnici NATO i proizvođača koji će servisirati F-16. Sve dok Ukrajina dok ne bude imala dovoljno svojih posada za održavanje tih borbenih aviona.

Džastin Bronk, vojni ekspert Kraljevskog instituta objedinjenih službi (RUSI) u Londonu, smatra da to može potrajati godinama.

Druga opcija je korišćenje vojnih aerodroma na teritoriji NATO zemalja za baziranje i poletanje F-16.

U tom kontekstu se pominje rumunska vazduhoplovna baza Fetešti, gde se sada obučavaju ukrajinski piloti.

Međutim, lansiranje F-16 sa teritorije NATO značilo bi direktno učešće NATO-a u sukobu u Ukrajini. Vladimir Putin je već upozorio: i sami F-16 i ti aerodromi biće, sa tačke gledišta međunarodnog prava, legalne mete za rusku vojsku.Kako je objavio Bulgarian Military, F-16 će ​​očigledno biti uništavani ruskim raketama R-37M koje su šest puta brže od zvuka i imaju domet do 400 km.

Najbliži konkurent su im američke rakete vazduh-vazduh AIM-120 AMRAAM koje Kijevu treba da budu dostavljene zajedno sa F-16. Samo, njihov maksimalni domet je svega 160 km.

U specijalnoj vojnoj operaciji, R-37M koriste ruski lovci Su-35, koji su opremljeni i radarom Zaslon-M. To im omogućava da sigurno obaraju ukrajinske avione.

Zahvaljujući tim radarima, R-37M mogu da budu lansirane sa udaljenosti na kojima ih protivnički avioni ne mogu pogoditi.

Bulgarian Military navodi da će ovo važiti i za F-6 koji naprosto neće imati čime da gađaju ruske Su-35 udaljene 200, 300 ili 400 kilometara. Dakle: van dometa AIM-120 AMRAAM.

Ruski avaksi A-50 obezbediće povećani domet i preciznost raketama R-37M.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad5 says:

    f-16 su zastareli avioni a pogotovo verzije koje će MOŽDA poslati na ukrajinski front,još ako stvarno ukrajinski piloti(ne znam koji,možda iz poljoprivredne ili civilne avijacije) budu u kabini tih slabijih verzija,to je smešno onda...pravo da vam kažem u prvom momentu samo pobesneo za drstkost sa zapada i pitao se što rusi to dozvoljavaju,ali kad se malo bolje razmisli NATO neće ubaciti neki veliki broj aviona u igru i samim tim preterana i ishitrena reakcija na to izazivanje rusije je loša za ruse...ali i dalje mislim da če rusi bii primorani strateški da poravnaju neke od članica tog pakta i de će tek onda, MOŽDA, neki mir na duže staze biti moguć,bez zaista jakog i bolnog udara ali NA PRAVO MESTO zver neće odustati...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *