Пакетић хероина у Америци јефтинији од – паклице цигарета!

Paketić heroina u Americi jeftiniji od – paklice cigareta!

28 avgusta 2015

10023661_H1032481-600x420Doza heroina – kako je upravo objavio Washington Post – u Sjedinjenim Državama sa je jeftinija od paklice cigareta.

Uticajni američki dnevni list je do ovoga došao posle sopstvene „novinarske istrage“

Utvrdio je, primera radi, da se u Baltimoru (država Merilend) paketić te droge prodaje (i kupuje) za 5 dolara, dok kutija cigereta košta $7,75.

U Njujorku je i jedno i drugo skuplje, ali je poredak isti: droga košta 10, a cigarete 12,85 dolara.

Washington Post visoku cenu cigareta objašnjava akcizama koje na „dim“ nameću lokalne vlasti radi popunjavanja svojih budžeta. Zato i u američkoj najduvanskijoj državi – Virdžiniji – paklica cigareta košta 5,25 dolara.

A heroin je – piše list, pozivajući se na agente federalne službe za borbu protiv narkotika – pojeftinio zato što su se meksički narko-karteli počeli da deluju zajedno i usaglašeno. Istovremeno su naglo povećali isporuke „američkom tržištu“ nakon je u SAD skočila ulična cena „medicinskim preparatima na bazi opijata“.

Washington Post je zato danas samo ponovio upozorenje nekih drugih američkih medija: da su se SAD suočile sa „heroinskom epidemijom“. Naveo je i podatak nadležnih državnih organa – da je od 2002. do kraja 2013. u SAD upotreba heroina porasla 63 odsto.

Pre dve godine je svoju zavisnost od heroina priznavalo čak 517.000 Amerikanaca – dva puta više nego 2007-me.

Pre dve godine je 8.200 Amerikanaca umrlo od „heroinskog predoziranja“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *