Паклене намере: НАТО ствара две формације — против Русије

Paklene namere: NATO stvara dve formacije — protiv Rusije

27 oktobra 2017

NATO namerava da stvori još dve nove vojne formacije za slučaj sukoba sa Rusijom. Nove strukture, kako pišu američki mediji, baviće se zaštitom morske rute SAD—Evropa, kao i logistikom „natovskih“ snaga u Evropi. Odluka o tome mogla bi biti doneta već u novembru na sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO-a.

Rastuće tenzije u odnosima sa Moskvom navele su članice NATO-a da ponovo sagledaju mogućnosti brzog premeštanja vojnih snaga u zone potencijalnog konflikta, pišu američki mediji. A te mere, kako se navodi, preduzimaju se u slučaju eventualnog sukoba sa Rusijom.

Pretpostavlja se da će u sferi odgovornosti novih formacija biti organizacija prebacivanja ljudstva i vojne opreme u Evropi, a pored toga, nove strukture će se baviti i zaštitom morskih puteva u Evropi, konkretno u Atlanskom okeanu i Severnom ledenom okeanu.

Mnogi vojni eksperti u formiranju nove natovske komande za zaštitu morskih puteva vide deo plana za buduće prebacivanje trupa i teškog naoružanja iz SAD u Evropu.

Eksperti kažu da Alijansa danas ima ozbiljne logističke probleme na evropskom kontinentu, a nemački „Špigl“ je nedavno objavio tajni dokument u kome se navode sve slabosti Saveza. Taj dokument otkriva i da se NATO ne bi mogao obraniti u slučaju napada iz Rusije.

U tom izveštaju se navodi da je od završetka Hladnog rata Savez „atrofirao“, a da je funkcionalnost logističke infrastrukture NATO-a ograničena.

Problem NATO-u ne stvara samo birokratija 29 zemalja-članica koja bi znatno usporila proces kolektivne odbrane zemalja, već i strukturne slabosti Saveza.

Alijansi nedostaju i stvari kao što su prikolice za tenkove, vagoni za tešku opremu i moderni mostovi preko kojih može da pređe borbeni tenk „Leopard 2“, težak više od 60 tona.

„Koja je korist od najskupljih oružanih sistema ako ne mogu biti transportovani i prebačeni tamo gde su najpotrebniji?“, stoji u izveštaju.

Čak i proširenje snaga NATO-a za brzo reagovanje, navodi se u dokumentu, nije uspelo da omogući da one deluju brzo i ako treba održivo.

NATO je ta pisanja opovrgao. Portparolka Alijanse Oane Lungesku je rekla da su snage Alijanse sada „najspremnije i najsposobnije nego ikad pre ovih dencenija“.

Međutim, vojni eksperti tvrde da se Alijansa suočava sa ozbiljnim logističkim problemima u Evropi. Konkretno, zbog birokratije na granicama vojni teret kasni na odredišta, a NATO bi zbog toga mogao imati ozbiljnih poteškoća u slučaju vojnog sukoba na evropskom kontinentu.

Otuda se i pojavila ideja o stvaranju „vojnog šengena“, koji podrazumeva slobodno prebacivanje snaga NATO-a po zemljama celog bloka.

O tome je govorio i komandant američke vojske u Evropi, general-pukovnik Ben Hodžiz, koji je rekao da bi prilikom transporta oružja i vojnog tereta preko granica evropskih zemalja trebalo da na snazi budu posebna pravila koja bi omogućila brže prebacivanje snaga NATO-a.

„Snage Alijanse moraju da se kreću i prebacuju jednako brzo ili još brže od Oružanih snaga Rusije, kako bi potencijal ’obuzdavanja‘ bio efikasan“, rekao je on.

Analitičari se slažu da je danas prioritetni zadatak NATO-a obnavljanje infrastrukture koja se gotovo raspala nakon završetka Hladnog rata. To se odnosi i na aerodrome, luke, železničke stanice i pruge, skladišta municije…

Tokom Hladnog rata, Alijansa je imala prilično funkcionalan sistem, ali je on vremenom propao i zastareo.

Danas NATO pokušava da izgradi novi poboljšani sistem. Tokom Hladnog rata, američki kontingent u Evropi je dostizao brojku od 300.000 ljudi. Danas se spominje cifra od oko 60-70 hiljada ljudi u uslovima konstantne rotacije.

Prema mišljenju eksperata, sve ovo što se sada dešava ukazuje na to da SAD pripremaju infrastrukturu u zemljama Istočne Evrope i baltičkim zemljama radi razmeštanja trupa i do 150 hiljada ljudi.

Ruske vlasti pažljivo prate širenje NATO-a na istoku Evrope, a zvaničnici kažu i da je Rusija spremna da reaguje ako se ta ekspanzija nastavi i postane ozbiljna pretnja ruskoj nacionalnoj bezbednosti i celovitosti.

„NATO stalno otvoreno demonstrira silu, koristeći takozvanu taktiku ’zastrašivanja‘, provocirajući trku u naoružanju. Namera da stvori dve nove jedinice se uklapa u tu taktiku… Ali, mi smo u koraku sa situacijom i pomno je pratimo. Ako budemo procenili da je ono što rade SAD i njihovi sateliti opasno za nas, Rusija će reagovati munjevito i recipročno“, poručio je šef komiteta Saveta federacije za odbranu i bezbednost, bivši komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Viktor Bondarev.

On je nazvao „apsurdnim i smešnim“ objašnjenja SAD kojima pravdaju širenje svog vojnog prisustva u Evropi.

„Rusija neće prva započeti konflikt, to ne dolazi u obzir. Viševekovna ruska istorija potvrđuje da mi ulazimo u sukob samo kada nas napadnu, ali ako do toga dođe odgovorimo munjevito“, naglasio je Bondarev.

Olivera Ikodinović / Sputnjik

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *