Паклени отров серије „НЕМАЊИЋИ“

Pakleni otrov serije „NEMANJIĆI“

5 marta 2018

Najveća mana serije „Nemanjići” nije ni ulični žargon u govoru srednjevekovnih ličnosti, ni pitanje kostima glumaca, ni ideološka orijentacija reditelja, ni izbor lokacija za snimanje.

Najveća mana ove serije, koja može imati užasne posledice po političku budućnost Srbije i verski identitet Srba, jeste ono što nas tek čeka u epizodama koje slede. A to je ekranizacija navodne krune koju je papa poslao 1217. godine Stefanu Nemanjiću iz Rima, odnosno navodne ceremonije krunisanja u kojoj papski kardinal izlazi iz pravoslavnog oltara (!) i stavlja Stefanu krunu na glavu, uz tzv. prisustvo raškog episkopa. Tek onda će uslediti scene tzv. kasnijeg ili novog krunisanja u Žiči od strane svetog Save.

Sveti Stefan Provenčani nije bio krunisan papinom krunom

Serija tako želi da pošalje dvojaku poruku. S jedne strane, narodu se šalje poruka da je titoističko nesvrstavanje i namigivanje i Zapadu i Istoku nešto normalno, jer ako su naši stari mogli da namiguju čaršiji na sve četiri strane (strateški i vrednosno, ne prosto tehnički i ekonomski, što je normalno) onda to možemo i mi. S druge strane, činodejstvovanje papskog jeretika i sektaša u pravoslavnom oltaru niko neće shvatiti kao bajanje, već kao dopunu službama pravoslavnih sveštenika – joj kakva milina, ekumenizam i papizam su nešto najlepše što nas danas može zadesiti, hipi mir i ljubav po svaku cenu. I ako se sve ovo zapati kao vizeulna slika u narodu, to će biti kraj Srbije i srpstva, ekser u sanduk svih naših lutanja nakon dolaska Dositeja i Vuka u Srbiju, tih pionira antisrpstva i drugosrbijanstva, toliko beslovesno kovanih u zvezde od strane Broza i njegovih kadrovika u obrazovanju.

Brat Milan Bojić i ja smo se stoga potrudili da dobro iščitamo sve primarne i sekundarne izvore na latinskom, srpskom i engleskom jeziku (neki su do sada bili i nepoznati našoj javnosti), kako bismo naučno i argumentovano oborili besmislicu o „papskoj kruni” na glavi prvog srpskog kralja, kojoj su nas učili još i komunistički udžbenici u osnovnim i srednjim školama, dakle ne samo ova serija kao ušminkana vizuelna verzija školskih komunističkih kurikuluma. Obaranje ove fantazmagorije smo izložili u članku časopisa “Sveti knez Lazar“ Eparhije raško-prizrenske u Egzilu Srpske Pravoslavne Crkve (broj 1/2018).

Osnovne teze članka:

1) Jedini primarni izvor o krunisanju je pismo na latinskom sv. Stefana Prvovenačnog papi iz marta 1220. iz kojeg se jasno vidi da mu se Stefan obraća kao već krunisani kralj voljom Božijom. Stefan ipak traži blagoslov i priznanje za krunu i zemlju od pape nakon što se krunisao, ali mu papa ništa nije odgovorio, jer je ubrzo nakon pisma papa saznao da su Stefan i sv. Sava prokleli latinsku jeres i sektu na Žičkom Saboru (maj iste godine) – pismo je bilo poslednji trzaj Stefana u diplomatskom koketiranju sa papom koje je trajalo nekih 15 godina, ali je na ovom Svetom Saboru ono konačno prekinuto pod uticajem njegovog brata sv. Save koji je odlučno presekao svaki pokušaj daljeg kontakta sa Rimom. I to zauvek presekao, kako se kasnije i do dan danas ispostavilo.

Inače, kada se uporedi ovo pismo sa pismom bugarskog kralja Kalojana papi nakon njegovog krunisanja, vidi se dodatno, i bez gramatičke analize na latinskom koju smo preduzeli u Stefanovom pismu, da sv. Stefan Provenčani nije bio krunisan papinom krunom. Jer, u Kalojanovom pismu se pominje zahvalnost papi što mu je poslao krunu, tog i tog papskog legata koji je tu i tu izvršio krunisanje i sproveo crkvenu uniju, kaže se da je Kalojan kralj ne samo voljom Božijom kao Stefan, već i papinom (!) – a ništa od ovoga nemamo u Stefanovom pismu.

2) Kod ostalih sekundarnih izvora postoji nesaglasje oko toga kako je proteklo krunisanje. Jedan zapadni papistički izvor na latinskom, do sada nepoznat našoj naučnoj javnosti (Kjenj), i srpski izvor Teodosije kažu da je bilo krunisanje od strane sv. Save, a Andrea Dandolo, Toma „arhiđakon” – da je bilo krunisanje od papskog kardinala, dok Domentijan kaže da je papa poslao krunu, a sv. Sava stavio krunu na glavu bratu Stefanu. Ali, osim što su ovo sve izvori decenijama i vekovima udaljeni od primarnog Stefanovog pisma, oni moraju pasti u vodu u onoj meri koliko nisu saglasni sa primarnim izvorom – pismom papi na latinskom iz marta 1220. Dakle, samo Kjenj i Teodosije mogu biti uzeti kao validni primarni izvor, a ne Domentijan, Toma ili Andrea. Naši istoričari, zadojeni brozističkim magijskim obožavanjem vatikanske močvare, uzeli su Domentijana i filopapističke izvore Tome i Andree kao nešto apsolutno tačno (a autori serije ih malo kombinovali i dodatno iskarikirali, kako bi u narodne duše svesno ili nesvesno posejali pakleni otrov) a ne primarni izvor o samom događaju i sekundarne izvore koji su u skladu sa primarnim. Osim toga, Andrea i Toma ne kažu ni kada je tačno bilo krunisanje, ni gde ni koji papski kardinal je navodno krunisao Stefana – a to su sve podaci koji u istoriografiji postoje kada su u pitanju drugi vladari krunisani od strane pape u XIII veku kada i Stefan. Takođe, u Vatikanu nema nijednog izvora na latinskom koji bi svedočio o krunisanju Stefana – papska arhiva je potpuno nema kada je ovaj događaj u pitanju. Andrea i Toma nisu bili papski arhivatori, već „slobodni strelci”, što je takođe nezapamćeno kada je u pitanju krunisanje drugih vladara kojima je papa darovao krunu.

3) Za titulu kralja nije bilo neophodno da papa šalje krunu, kako kažu serija i brozistička istoriografija. Gruzija je na nivo kraljevine dignuta nezavisnim krunisanjem svojih vladara sa titulom kralja (mepe – na gruzijskom) još par vekova pre Nemanjića. Niko Gruzinima nije slao krunu – ni papa, ni naravno Vizantinci. Pa tako ni Srbima kraljevsku niko nije slao, slava Bogu.

Za više, kupite časopis i pogledajte detaljno o ovoj temi, ključnoj za naš verski i politički identitet.

_______________

Piše: Marko Pejković*

* Autor je master dipl. politikolog, istraživač – saradnik Instituta za političke studije u Beogradu, profesor sanskrita

facebookreporter.org

KOMENTARI6 komentara

 1. Nebeska Srbija says:

  Siguran sam da je serija finansirana od strane zlikovaca koji bi voleli da ne postojimo i samim tim ne treba da cudi koncept serije..a svi ovi nasi,nazovi glumci..Bruka jedna za nasu Srbiju!!Da ti prihvatas da snimas seriju o nasoj svetoj dinastiji?!!Pa odakle bre oni znaju sta se desavalo u to vreme,ovo je klasicno prekrajanje i unistavanje istorije naseg naroda..i ovaj lik sto navodno igra Sv.Stefana Nemanju..Dno dna!!!pa eno vam bre ikone u svakoj crkvi pa idite da vidite kako covek izgleda,pa naslikali su ga jos za zivota...a tek ovaj sto igra Sv.Savu..strasno...nas niko ne treba da napada,sami sebi skacemo u stomak!!!Nek se ugledaju malo na turke kako snimaju-oni svoju zalosnu istoriju ulepsavaju dok se mi srozavamo,toliko.

 2. PRVA LINIJA says:

  TREBA DA VIDIMO KAKO SU PREDSTAVILI HILANDAR, VEROVATNO JE PORED TRPEZE PUSIONICA OPIJUMA KOJI DONOSE RUSKI SVESTENICI I MONASI

 3. doktrina soka says:

  Zna se ko i za koga snima takva govna od serije.Velike su pare date RTS za ispiranje mozgova narodu,kao i onom s...u Bjelogrlicu i kompi.To dubre od serije ne gledam jer je za povracanje.Dok je Henrih VIII zderao rukama Zica je imala parlament,a Nemanjici su jeli zlatnom kasikom,i bili najbogatija drzava u Evropi,jer je novac bio u zlatu,a zanamo i zana se za rudnike i danas koje nam pokradose i danas varvari sa zapada zajedno sa kolonijalnim namjesnicima u drzavi. Nece dobro zavrsiti ovi reziseri i sudionici ruganja nase svetle proslosti,jer bez njih ni mi dabnas ne bi postojali.Kako je prosao onaj glumac sto je glumio sprdacinu na racun Svetog Save,posle je ubio dva coveka jer je sisao s pameti.Napisao je knjigu "Godina prode a dan nikako"

 4. Veles says:

  Pročitajte autobiografiju Alberta Rivere, " Vatikanske ubice“ , pa ćete prepoznati metodologiju u ovoj tzv seriji koju s mukom odgledam nekoliko minuta epizode.Kao da glume Munze, jebote.

 5. nord says:

  radio covek po nalogu,mislim reditelj

 6. Sasa says:

  Marko se nalupeta I iskali svoje frustracije I nista ne rece..steta toliko rijeci ispricanih..a ako neko zna bolje I tacnije pa sto suti 800 godina...sad se nasli kriticari I pametnjakovici pa sve znaju...ako znato bolje izvolite dokazite se...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *