ПАКЛЕНИ ПЛАН НЕТАНИЈАХУА И АМЕРА: Овог лета планирају анексију Западне обале

PAKLENI PLAN NETANIJAHUA I AMERA: Ovog leta planiraju aneksiju Zapadne obale

27 aprila 2020

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je uveren da će ovog leta, uz podršku SAD, moći da izvrši aneksiju velikih delova Zapadne obale.

Obraćajući se na onlajn skupu evangelista, pristalica Izraela, Netanijahu je juče rekao da bliskoistočni plan predsednika SAD Donalda Trampa predviđa da se desetine naselja, kao i dolina Jordana, stave pod kontrolu Izraela.– Za nekoliko meseci, uveren sam da će to obećanje biti ispunjeno, i da ćemo moći da proslavimo još jedan istorijski trenutak u istoriji cionizma – rekao je Netanijahu.

Izraelska aneksija teritorije Zapadne obale bila bi jako kontroverzna i izazvala bi osude na međunarodnom nivou, a uništila bi i bilo kakve nade za formiranje održive i nezavisne palestinske države pored Izraela, ocenjuje AP.

Palestinci, uz međunarodnu podršku, tražili su da cela Zapadna obala bude deo njihove nezavisne države.

Oni su već zapretili da će otkazati postojeće mirovne sporazume ukoliko Netanijahu nastavi da sprovodi svoj plan, dok je šef diplomatije EU rekao da bi aneksija predstavljala kršenje međunarodnog prava i primorala blok da reaguje u skladu s tim.

Izaslanik UN za Bliski istok upozorio je da bi takav korak „zapalio“ region.

AP navodi da bi aneksiju podržala „Trampova baza evagelista“ dok pokušava da dobije podršku kako bi ponovo bio izabran za predsednika SAD.

Prenosi i da je neimenovani američki zvaničnik rekao da se stav SAD nije promenio.

On je dodao da su SAD spremne da „priznaju izraelske akcije za proširenje suvereniteta Izraela“ u delovima Zapadne obale i da se SAD konsultuju sa Izraelom o vremenu i obimu tih akcija.

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    Tramp i Putin ce sve uraditi za Veliki Izrael jer su korumpirani i ucenjeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *