ПАКЛЕНИ ПЛАН ПРОТИВ РУСИЈЕ: Ево зашто је Турска ушла у Ирак, а САД бомбардовале сиријску војску!

PAKLENI PLAN PROTIV RUSIJE: Evo zašto je Turska ušla u Irak, a SAD bombardovale sirijsku vojsku!

11 decembra 2015

Turkish army tanks roll past a portrait of Mustafa Kemal Ataturk during a military parade in AnkaraPostoji li veza između bombardovanja sirijske vojne baze u Ajašu u Siriji od strane SAD i turske invazije severnog Iraka?

Oba ova naizgled izolovana događaja su deo većeg plana za rasparčavanje Bliskog istoka kako bi Vašington ugrabio resurse i uvukao Rusiju u rat.

Zapravo, rat protiv terorizma je jedan veliki izgovor za prikrivanje pokušaja Vašingtona da zavlada svetom.

Evo šta se tačno dogodilo: Američki ratni avioni su u nedelju bombardovali sirijsku vojnu bazu istočno od Rake, usmrtivši tri sirijska vojnika i ranivši njih 13. Incident se dogodio u selu Ajaš u provinciji Dejr Ezor.

Portparol koalicije, američki pukovnik Stiv Voren, negirao je da su SAD umešane u ovu smrtonosnu raciju iako je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji potvrdila da je došlo do vazdušnog napada na ovaj vojni kamp.

„Ovo je prvi put da su u napadu američke koalicije stradali vojnici sirijske vlade“, navela je opservatorija. Negiranje SAD je jasan znak da je napad bio namerna provokacija Rusije. Takođe treba napomenuti da se bombardovanje poklopilo sa ofanzivom ISIS-a na sela Ajaš i Begelija. Dakle, Amerikanci su pokrivali kopnenu ofanzivu ISIS-a iz vazduha.

Da li je to bio deo plana ili samo slučajnost?

Manje od 24 časa nakon napada, američki ratni avioni su bombardovali selo Al Kan u severoistočnoj Siriji usmrtivši 26 civila, među kojima najmanje četiri žene i sedmoro dece.

Vojska SAD zapravo šalje poruku da želi da kontroliše vazdušni prostor iznad istočne Sirije gde namerava da uspostavi sunitsku marionetsku državu s ciljem razbijanja Sirije i Iraka na manje kantone pod vlašću islamskih fanatika i američkih marioneta.

Dakle, glavni cilj SAD i njihovih saveznika je uspostavljanje takozvanog „Sunistana“, dok se Rusija i njeni saveznici bore protiv ovog cilja.

ISIS, koji je većinom tvorevina zapadnih obaveštajnih agencija, predstavlja ključnu komponentu ovog plana. Postavljanjem terorističke organizacije u epicentar svetskih zaliha nafte se postiže izgovor za mešanje bilo koje države u pitanja suverene nacije. Upravo time se može objasniti bombardovanje u Ajašu i Al Kanu.


Isto važi i za invaziju Turske na severni Irak sa oko 900 vojnika i 20 tenkova. Pre svega, Turska sigurno nije nameravala da upadne u Irak bez odobrenja Vašingtona.

Sećate se samo kako je Obamina administracija burno odreagovala kada je ruska vojska upala u Krim nakon prevrata u Kijevu? SAD su samo navele da ne podržavaju postavljanje vojske u Irak bez odobrenja iračkih vlasti.

Znači bilo je u redu da Amerikanci pošalju svoju vojsku u Irak, ali Turska ne bi trebalo to da radi bez odobrenja iračkih vlasti?

Takođe treba napomenuti da Vašington nije uveo nikakve sankcije Turskoj niti ju je izgrdio zbog toga, dok je Rusiji čak pretio ratom. Međutim, to ne znači da irački premijer, Hajder al Abadi, nije pobesneo i zapretio turskoj vojsci da će reagovati ako ne napuste Irak u narednih 24 časa.

Turski potez se u potpunosti uklapa u opštu imperijalnu strategiju rasparčavanja Sirije i Iraka u manje državice koje će biti kolonijalno zavisne u doglednoj budućnosti.

Što se tiče turskih islamskih fanatika u Ankari, oni veruju da je potpuno opravdano da ponovo zauzmu teritoriju koja im je oteta nakon Prvog svetskog rata.

Invazija Iraka od strane Turske samo ukazuje na početak dugoročne okupacije koja će zahvatiti i Mosul. Na taj način će se uspostaviti kontrola nad resursima i osigurati konstantan protok nafte kroz Tursku.

Iako je plan svrgavanja Asada trenutno odložen, SAD i Turska su se posvetile planu za rasparčavanje Sirije i Iraka i uspostavljanje „Sunistana“, a u svoj plan su sada uključile i Kurdsku regionalnu vlast (KRG).

Mike Whitney (Counterpunch)

(Webtribune.rs)

KOMENTARI7 komentara

 1. otac Satarije says:

  OPET NASLOV...KOJI PAKLENI PLAN ZA RUSIJU,JASNO JE DA ZAPAD I TURCI IDU NA ZADRŽAVANJE MAKAR DELA SIRIJE GDE JE NAFTA, TAKO DA SIRIJI OSTANE DEO BEZ,ALI RUSIJI TAKVA SIRIJA NIJE POTREBNA I NAIVNO JE OČEKIVATI DA ĆE SE RUSIJA SAGLASITI SA PODELOM SIRIJE. NIJE TO NIŠTA LUKAVO,RUSIJA JE UŠLA U RAT DA IDE DO KRAJA,UKLJUČUJUĆI I RAT SA TURSKOM KOJU ĆE ZAPAD POMOĆI, ALI TU JE I IRAN,SIRIJA I VIDEĆEMO ŠTA ĆE KINA URADITI U TOM SLUČAJU POŠTO I NJIMA TREBA NAFTA I KORIDOR ZA PUT SVILE,ZNAČI VELIKA JE ŠANSA DA SE I ONI UKLJUČE U RUSKU KOALICIJU.

 2. Miraš says:

  TAČNO, AMERIKANCI RATUJU ZA SVOJE BOGATU/E NAFTNU/E KOMPANIJU/E. IZ NAŠEG UGLA POSMATRANJA, VOJSKA SE KORISTI ZA RATOVANJE I TO ZA PRIVATNE SVRHE, I TO ZA NEKOLIKO NAJBOGATIJIH I NAJUTICAJNIJIH LJUDI U AMERICI. NARAVNO NAFTA IM NIJE JEDINI CILJ...

 3. marko says:

  asad bez ruskih pvo sistema ima dovoljno raketa velikog dometa preko 320 km nekoliko 1000 dovljno da unisti avijaciju sad i britanije ili pak nanese guvitke u 1000 aviona i pitanje je dal bi onda amerikanci se igrali ovakvog scenarija, Mi slim da asad ima cime odgovoriti rat ide u onu fazu za koju se znalo da je sirija ustvari napadnuta pod motom neke borbe nato fasista protiv isila kojeg uopste ne gadaju tokom ove 2 godine

 4. Govedo says:

  Miraš, zar ti stvarno misliš da smo mi svi goveda pa nam treba tvoje nakazno pisanje U/E-U/E-U/E? Olakšaj i sebi i nama i slobodno izostavi te komunističko-kapitalističke/čke zavrzlame. Verovatno drugi odmah ukapiraju, ali ja nisam ko drugi i ponekad počnem da dešifrujem šta ti to znači. A kad ja lomim šifre onda ostaje samo ogrizina, koju čak ni ja ne jedem.

 5. Govedo says:

  Dajte ljudi, olakšajte malo! Marko, šta si to napisao? Ajd prevedi, molim te. Pa imam ja i druga posla a ne da dešifrujem komentare, pobogu ljudi.

 6. amer says:

  ja mislim da ce od rusije i moskve da ostane jedno poljance kad im ameri isprosipaju nekoliko kila bombi po njihovom posranom crvenom trgu

 7. ruja says:

  ja mislim da će onda rusija iznajmiti 1% tog poljančeta amerima koji prežive.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *