ПАКТ КИНЕ И РУСИЈЕ: И Кинези почињу да бомбардују Исламску државу!

PAKT KINE I RUSIJE: I Kinezi počinju da bombarduju Islamsku državu!

21 novembra 2015

£¨¾üÊ£©£¨4£©ÎÒº½¿Õĸ½¢Ë³Àû½øÐмߡª15·É»úÆð½µ·ÉÐÐѵÁ·Kina namerava da se pridruži Rusiji u ratu protiv Islamske države (ISIS) u Siriji. Zvanični Peking je juče, dan nakon što su džihadisti pogubili kineskog taoca Fan Đinghueja (50) zarobljenog na Bliskom istoku pre nekoliko meseci, najavio da će tražiti pravdu i najoštrije odgovoriti teroristima.

Savetnici već u Siriji

Ministarstvo spoljnih poslova Kine osudilo je surovu egzekuciju kineskog državljanina i najavio osvetu.

– To je bio varvarsko delo lišeno svake ljudskosti. Kineska vlada će kriminalce privesti pravdi. Oštro ćemo se usprotiviti svim formama terorizma i najoštrije odgovoriti na bilo kakve terorističke aktivnosti koje prkose civilizaciji – navelo je ministarstvo spoljnih poslova.

Kina je reagovala nakon što su džihadisti ISIS objavili snimak na kojem se vidi pogubljenje Đinghueja i još jednog taoca, Norvežanina Olea Johana Grimzgaard-Ofstada. Obojica su ubijena metkom u potiljak.

Prethodno su za njih džihadisti tražili otkup, koji su i jedna i druga zemlja odbile da plate.

Stručnjaci, međutim, kažu da je ubistvo talaca bio samo neposredan povod za ulazak Kine u rat protiv džihadista. Oni podsećaju da je šef kineske diplomatije Vang Ji na sednici Saveta bezbednosti UN krajem septembra naglasio da svet ne sme sebi dopustiti da sa strane gleda kako se ISIS razvija, već se mora umešati.
– Kinezi se za Siriju odavno spremaju. Predsednik Si Đinping je u Siriju već poslao svoje vojne eksperte, koji sarađuju s vojskom Vladimira Putina na terenu. Oni zajedno prave strategiju o uništenju ISIS – navode zapadni diplomatski izvori.

Takođe, Si Đinping je u razgovoru sa Fransoa Olandom nakon masakra u Parizu prošlog petka, u kojem su džihadisti ubili 132 osobe, obećao punu pomoć.

– Kineski predsednik je izjavio saučešće Olandu i uverio ga da zna kakvo zlo predstavljaju teroristi. On mu je obećao punu saradnju u uništenju tog zla – izjavio je izvor blizak vladi Francuske za pariske medije.

Nagomilavaju vojsku

Pored toga, zapadni obaveštajci govore o tome da je Kina nagomilala vojsku na istočne granice zemlje.

– Prema našim satelitskim snimcima, kineska vojska izgleda spremno na granici. Ponovo se govori o tome da će poslati svoj nosač aviona u Mediteran, gde će zajedno s ruskim avionima bombardovati položaje islamista – navode bezbednjaci.

Inače, Kina se dosad nije mešala u politiku drugih zemalja, međutim, rat u Siriji i sve veća pretnja džihadista direktno utiču na nju. Kineska provincija Sinđijang naseljena je Ujgurima, a tamo cveta islamistički pokret Istočni Turkestan, koji se nedavno povezao sa ISIS.

Peking se tamo konstantno bori s militantima. Pretnja je postala veća nakon što je prošlog meseca lider ISIS Abu Bakr el Bagdadi najavio da će osvojiti i deo Kine do 2020. godine.

Pored toga, zbog džihadista u Siriji i Iraku ekonomija Kine trpi. Kineska nacionalna naftna korporacija, koja ima ugovore na naftnim poljima u Iraku i Siriji, ne može da posluje. Ta firma je morala da povuče svoje radnike, zbog čega trpi ogromne gubitke.

(Informer)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *