„ПАЛА“ И СЕВЕРНА КОРЕЈА: Први случај короне у најизолованијој земљи света, Ким одмах реаговао – цео град у карантину!

„PALA“ I SEVERNA KOREJA: Prvi slučaj korone u najizolovanijoj zemlji sveta, Kim odmah reagovao – ceo grad u karantinu!

26 jula 2020

Severnokorejski lider Kim Džong Un sazvao je hitan sastanak polibiroa nakon što je otkriveno da se za jednu osobu sumnja da se zarazila korona virusom po povratku iz Južne Koreje, nakon ilegalnog prelaska granice ovog meseca, saopštila je državna novinska agencija KCNA u nedelju.

Ako se potvrdi, to će biti prvi zvanično priznat slučaj od strane severnokorejski vlasti, koje su do sada tvrdile da nemaju zaraženih, preneo je “Gardijan”.Kim je proglasio vanredno stanje i nametnuo karantin u pograničnom gradu Kesong, opisujući to kao “kritičnu situaciju, za koju se može reći da je opaki virus ušao u zemlju”.

Prema KCNA, osoba koja je prebegla u Severnu pre tri godine vratila se preko utvrđene granice koja deli dve Koreje sa simptomima koji ukazuju na Kovid-19.

“Vanredni slučaj dogodio se u gradu Kesongu, gde se begunac koji je otišao na jug pre tri godine, osoba za koju se sumnja da je zaražena opakim virusom, vratila 19. jula nakon ilegalnog prelaska demarkacione linije”, piše KCNA.

Agencija nije pomenula da li je ta osoba testirana, ali je navedeno da se došlo do “nesigurnog rezultata iz nekoliko medicinskih ispitivanja izlučevina iz gornjeg dela respiratornog organa i krvi”, što je zvaničnike navelo da stave pojedinca u karantin i ispitaju da li je neko bio u kontaktu sa njim.

Severna Koreja primila je na hiljade testova iz Rusije i drugih zemalja i nametnula strogo zatvaranje granice. Hiljade stanovnika izolovane države su u karantinu, ali su restrikcije od tada olabavljene. Poslednjih nedelja i Severna Koreja je pojačala kampanju, kritikujući dezertere u Južnu Koreju kao “ljudski ološ” i pozivajući južnog suseda da se obruši na grupe koje šalju propagandne poruke i hranu na sever.

“Gardijan” navodi da je Kim naredio istragu vojnih jedinica duž granice gde je sumnjivi slučaj zaraze prešao granicu, kako bi “izvršio strogu kaznu i preduzeo neophodne mere”.

(Blic)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *