ПАЛА ЈЕ ПРВА ДОМИНА, ПОТЕЗИ КОЈИ ЋЕ ДОВЕСТИ ДО СВЕТСКОГ РАТА! НАТО уз Турску, Русија уз Сирију!

ПАЛА ЈЕ ПРВА ДОМИНА, ПОТЕЗИ КОЈИ ЋЕ ДОВЕСТИ ДО СВЕТСКОГ РАТА! НАТО уз Турску, Русија уз Сирију!

1 марта 2020

НАТО позива Русију и Сирију да зауставе офанзиву у Идлибу и поштују међународно право, изјавио је данас генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг и истакао да алијанса подржава Турску.

Столтенберг је након састанка амбасадора НАТО, који је иницирала Турска, након што су 33 турска војника погинула у ваздушним нападима у сиријском Идлибу, рекао да савезници разматрају додатну подршку Турској.Он је позвао на деескалацију насиља у Сирији, преноси Ројтерс.

– Позивамо власти Русије и Сирије да зауставе нападе и неселективне ваздушне нападе – рекао је Столтенберг.

Он је позвао Русију и Сирију да поштују међународно право и да се придруже напорима УН да се пронађе мирно решење за Сирију.

Амбасадори НАТО састали су се данас на захтев Турске, на основу Члана 4 Североатолантског Споразума из Вашингтона, који подразумева да чланица НАТО може да затражити консултације уколико верује да су њен интегритет, политичка незавиност или безбедност угрожени.

KOMENTARI9 коментара

 1. Maksa says:

  A sta traze Turci u Siriji, ko ih je zvao, Rusi su tu na poziv zvanicne vlade Sirije.

 2. Slobodanka says:

  Ni NATO ni Turska neće moći da zaustave uništavanje njihovih zajedničkih jataka-terorista u Siriji. Po pravilu razočarani gubitnici se posvadjaju, dakle glavni dogadjaj koji čekamo je velika svadja izmedju Turske i NATO-a, a svetski rat (iz naslova) se neće dogoditi. NATO bez obzira šta obećava, neće pružiti adekvatnu podršku Turskoj, sigurno ne onakvu kakvu Turska očekuje. Na koga će se tada okrenuti Erdoganov štap? Pogotovu što pred domaćom turskom javnošću Erdogan će morati da opravda veliki poraz svoje politike, i to meren u broju poginulih turskih vojnika. Ako se tada bude žalio na Siriju i Rusiju odbaciće ga Turci glatko kao nesposobnog jer baš on lično je neko vreme išao ka razvijanju boljih odnosa Turske sa Rusijom. Jedino će moći da se izvuče tako što će žestoko prasnuti na važnog saveznika NATO vojni savez, a koji je izneverio Tursku.

 3. Slobodanka says:

  Sirija - objavljuju da je u potpunosti oslobodjena od terorista sirijska pokrajina Hama. U završnici očišćen je onaj najseverniji zapadni deo te pokrajine koji se nalazi ispod idlibskog grada Džisr Šugur. Takodje rade na oslobodjenju od terorista preostalog zapadnog dela pokrajine Alepo. Sirijci skupljaju svoje mačiće, a Erdoganu neka se puše uši.

 4. Slobodanka says:

  Koliko znam (iz pouzdanih izvora) plan Sirije bio je da oslobode najpre put M5 deo od grada Marat al Numan do Alepa, zatim poprečni put M4 Latakija-Sarakib. Ovo što su teroristi ponovo preuzeli Sarakib to već nastoje da poprave. Zatim već su oslobodili značajan deo južnog idliba ispod puta M4, mada tu južno ispod puta M4 ima 5 novih turskih baza oko kojić će ići sporije. Uglavnom oslobodiće od terorista celu Hamu i celu Latakiju i zapadni deo pokrajine Alepo, zatim obadva magistralna puta M5 i M4, a po planu trebalo je da ostane oko 2000 km2 severnog dela pokrajine Idlib koji obuhvata i glavni grad Idlib. Dosad su teroristi vršljali po putevima M5 i M4 i pljačkali mnogobrojna civilna naselja, a odsad promena je da tu ih neće biti, nego snage SAA biće veoma blizu puta koji povezuje grad Idlib zatim severnije Marat Misrin i tako na sever do granice sa Turskom i graničnog prelaza kod turskog grada Rejhanli. Teroristi će se s obzirom na tako smanjen i sužen prostor osećati nezadovoljno i poraženo, a mnogi će biti i pobijeni-murtvi. Kad dostignu ovu fazu snage SAA su planirale pauzu. MEDJUTIM, S OBZIROM NA OVO GRUBO MEŠANJE TURSKE MOGUĆE JE DA ĆE DOĆI DO PROMENE TOG PLANA, TE DA SNAGE SAA UOPŠTE NEĆE PRAVITI NEKU ZNAČAJNU VREMENSKU PAUZU KAO ŠTO SU RANIJE RADILE, NEGO IĆI ĆE NA POTPUNO OSLOBODJENJE CELE POKRAJINE IDLIB. Nema drugog rešenja nego da ih skroz poraze, A TADA ĆE UTIHNUTI I OVO VELIKO SVEOPŠTE LAJANJE. Turska će jedino uspeti da uspori takav uspeh Sirije, ali zbog potpunog gubljenja Idliba na kraju Turska će se osećati veoma poraženo. Zatim zbog ovog puštanja izbeglica iz Turske u Evropu, i po tom pitanju neće se baš sve odvijati kako Turska želi, a takodje Turska neće biti zadovoljna ni sa podrškom koju će joj pružiti NATO. Tokom ove godine Tursku čekaju najmanje 3 krupna nezadovoljstva.

 5. Miraš says:

  Glavna borba oko Turske vodi se po pitanju da li će ona pripadati unipolarnom zapadnom svetu kom je do juče potpuno pripadala ili će pripadati multipolarnom svetu koji se radja. Turska je već prilično zakoračila u multipolarni svet, ali još uvek balansira i sa Zapadom. Zamislite sasvim drugačiju situaciju > da je Turska glatko pristala na rešavanje problema Idliba onako onako kako predlaže Rusija i kako su se dosad dogovarali u okviru astanske trojke. Šta bi tada uradio Zapad? Odmah bi na Tursku primenio sve moguće ekonomske sankcije sa ciljem da je iznutra podrije i da na osnovu unutrašnjeg socijalnog nezadovoljstva zbaci neposlušnog Erdogana. Kao prvi korak bilo bi povlačenje nuklearnog naoružanja iz Adane o čemu su iz Pentagona već pokazali da razmišljaju, a zatim bi krenuli sa ekonomskim sankcijama protiv Turske. Ovako Erdogan na starom zajedničkom talasu po pitanju svrgavanja "tiranina" Asada i dalje sudbine Sirije i celog Bliskog Istoka održava kakav takav zadovoljavajući nivo poverenja u najvažnijim zapadnim centrima moći. Turska preko ledja Sirije napaćene dugogodišnjim ratom, čuva sebe od sankcija Zapada jer Tursku mogu dobro da ošinu sankcijama zato što ima od ranije nasledjenu značajnu poslovnu saradnju sa Zapadom. Turska je probala i ruske sankcije, ali čim se popravila u ponašanju te sankcije su otklonjene. Ali sa Zapadom to ne ide tako. Jednom kad Zapad nekom okači samar sankcija, skidaju ga tek kad postignu potpuni unutrašnji slom kod zemlje-žrtve. Čini mi se da je to osnovna suština, a sva ova velika galama koju čujemo iz Ankare i začudjujući potezi Turske to je u funkciji čuvanja Turske od nemilosrdnih i teških sankcija Zapada.

 6. Vesna says:

  Dok Rusi ne ušetaju u Carigrad, Turci se neće smiriti.

 7. Armagedon says:

  A kad su nas preoravali bez dozvole SB-a, tada je to bilo opravdano. Koji ste k... tražili u Srbiji '99-e!? Slutim raspad Turske.

 8. Mussa Kessedžija says:

  Bit će rata svršavaju srpski mediji. Može li Srbija nešta da ušićari u tom ratu? Kakve interese ima Srbija u Siriji? Hoće li Srbija uz Ruse ili Turke? Ili uz one koji će da joj vrate KiM? Ili Crnu Goru? Ii joj bar daju izlaz na Crno more ako nemož već na Jadran ili Egej?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u