ПАЛЕСТИНА УПОЗОРИЛА СРБИЈУ

PALESTINA UPOZORILA SRBIJU

7 septembra 2020

Palestina upozorila da će Palestinska uprava prekinuti diplomatske odnose sa svakom zemljom koja premesti ili otvori ambasadu u Jerusalim.

Generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat koji je bio glavni mirovni pregovarač s Izraelom je to objavio na Tviteru.„Apelujemo na sve države da poštuju međunarodno pravo, uključujući rezolucije Saveta bezbednosti UN 478 i 2334. Kršenje međunarodnog prava je znak slabosti, ne snage“, napisao je on.

Predsednik SAD Donald Tramp je u petak najavio da će Srbija premestiti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, a da su se Kosovo i Izrael dogovorili da uspostave odnose.

U drugom tvitu na arapskom jeziku Erekat je kritikovao arapske i muslimanske zemlje što nisu izvršile pritisak na Trampovu administraciju zbog toga i naveo da Tramp nagovara afričku zemlju Malavi da takođe premesti ambasadu u Jerusalim.

SAD su svoju ambasadu preselile u Jerusalim u maju 2018, pošto je Tramp u decembru prethodne godine priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Većina zemlja u svetu odbija da to učini. Samo SAD i Gvatemala imaju ambasade u Jerusalimu.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u ratu 1967. godine, kada je osvojena Zapadna obala i pojas Gaze.

Palestinci planiraju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu.

Arapski mediji su objavili da se Erekat dogovora sa nekoliko arapskih zemalja da se spreči dalja normalizacija odnosa s Izraelom posle nedavnog uspostavljanja diplomatskih odnosa između jevrejske države i ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Erekat je naglasio da bi arapske zemlje valjalo da se pridržavaju Arapske mirovne incijative iz 2002. godine kojom se predviđa normalizacija odnosa s Izraelom samo ako se povuče sa svih arapskih teritorija.

KOMENTARI4 komentara

 1. Ivke says:

  AV ce sada da nas napravi kao metu palestinaca... joj budala kako se mesa gde mu nije mesto

 2. Kosovac says:

  Baš je briga srpsku sorošoidnu vlast za to što se Palestina ljuti. Nije ih bila briga za Belorusiju, a kamo li će za Palestinu. Za srpsku vlast je najvažnije da ne uvrede svoje sorošoido-judejske vladare. I tako ostanu bez svog slatkog korupcijskog Fonda za razvoj Administracije i Infrastrukture.

  • Zaliv says:

   odbijanje pregovora u Vasingtonu tj tog sporazuma bi bilo daleko gore po nas, nismo nista specijalno izgubili ali sto je najbitnije (po meni) siptari su konacno dobili samar otreznjenja od njihovog mentora i sad ce stvari moci da krenu sa mrtve tacke i eventualno dodje do podele Kosova

 3. Zaliv says:

  Ne vidim kako moze Palestina da preti bilo kome u vezi bilo cega jer oni nisu cak ni priznati od strane UN...sa druge strane oni se pozivaju na nnjihove UN rezolucije a za nase svi cute. Srbija treba da radi kako je njoj u interesu i da se ne obazire mnogo na pretnje. Mi jednostavno nismo mogli da odbijemo te pregovore i sporazum u Vasingtonu jer bi odbijanje znacilo daleko goru situaciju po nas. Ovako smo dali kao ustupak neke sitnice ali ono glavno smo ocuvali, siptarija nije dobila prakticno nista osim kamena oko vrata sa priznanjem od Izraela i izmestanjem ambasade u Jerusalim jer su muslimanska drzava. Srbiji nece niko posebno zameriti jer mi nismo muslimanska drzava i zna se da smo naterani na to.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *