Палић доведен у питање?

Palić doveden u pitanje?

18 juna 2017

FESTIVAL evropskog filma Palić održaće se od 15. do 21. jula, ali je njegovo ovogodišnje, 24. izdanje, kako za „Novosti“ ističe Radoslav Rale Zelenović, direktor festivala, dovedeno u ozbiljno pitanje zbog smanjenog budžeta.

Jedna od najprestižnijih filmskih manifestacija u ovom delu Evrope, i jedna od retkih koja je član Evropske koordinacije filmskih festivala, po Zelenovićevim rečima nikada nije bila u težoj situaciji.

– Do pre desetak godina Palić je imao budžet od preko četiri stotine hiljada evra, a sada je problem da se obezbedi čak i suma od sto pedeset hiljada evra. Pokrajinski sekretarijat za kulturu izdvojio je za ovogodišnji festival nikad manje sredstava, dok Republika i Grad Subotica nisu smanjivali sredstva u odnosu na prošlu godinu – kaže Zelenović, ističući da će se oni potruditi da Palić ostane u istim okvirima kao do sada, ali da je pitanje da li će moći da dovedu značajne stvaraoce iz inostranstva, koji doprinose ugledu i rejtingu festivala.

– Situacija nije dobra, jer bi moglo da se desi da jedna sjajna selekcija, „Klasici na trgu“ bude ukinuta. Moraćemo da se lišimo i nekih drugih sadržaja koji čine imidž festivala, samo da bismo zadržali glavni program – ocenjuje Zelenović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *