„Паљба“ из Академије

„Paljba“ iz Akademije

11 avgusta 2018

PET raketa biće lansirano iz zgrade Srpske akademije nauka i umetnosti tokom 57. Oktobarskog salona i svaka će leteti do visine od oko 335 metara, a onda se, pomoću padobrana, bezbedno spustiti na Zemlju. Ova „paljba“ deo je projekta jedne od zvezda predstojećeg Beogradskog bijenala, njujorškog umetnika Toma Saksa (1966), čiji će tim, opremljen radio-uređajima, biti zaduženi za vraćanje raketa, a mesto na kome se budu prizemljile biće ubeleženo na kartu. Lansiranje će imati i prenos uživo, a kao deo Saksovog projekta, u galeriji će biti izložena „Vitrina raketa“ (The Rockeths cabinet).

– Svaka raketa u vitrini je nazvana po jednom od mojih heroja – ističe, između ostalog, umetnik u autorskom tekstu koji prati ovo delo. – Od Džodi Foster do Fele, Karla Sagana, do Maje Endželou, svaka od ovih legendarnih ličnosti čini deo mog identiteta. Naime, svi smo mi proizvod svojih prijatelja i knjiga koje čitamo. Ovakav jedan rad nije samo izraz adolescentske usamljenosti i očajanja. U svaku komponentu vitrine ulivaju se ljubav i posvećenost. Svaka komponenta je svet za sebe, a zajedno, ti svetovi stvaraju sistem planeta koje čine galaksiju.

Uz legendarnu Joko Ono i svetski slavnu fotografkinju Sindi Šerman, Saks je verovatno jedno od najzvučnijih umetničkih imena iz Amerike koje će od 15. septembra ugostiti naša prestonica.

Učesnik 57. Oktobarskog salona je i jedan od najuticajnijih savremenih evropskih umetnika Anselm Kifer, učenik čuvenog Jozefa Bojsa, koji u svom bogatom opusu spaja književnost, slikarstvo i skulpturu, koristeći širok spektar materijala – ugalj, katran, olovo, pesak i sušene biljke, kao i drvorez, fotografije… U Beograd dolazi i Ero, koji je međunarodnu reputaciju stekao na avangardnoj sceni šezdesetih godina, čije se ime vezuje za novu figuraciju, hepening i novi talas eksperimentalnog filma, a svojim bojenim kolažima stvorio je satiričnu sagu o potrošačkom društvu i svetskoj politici.

Rad koji će izložiti Takaši Murakami odaće počast japanskoj tradiciji oslikavanja paravana, dok radovi kineske zvezde u usponu Cao Fej odražavaju brze i haotične promene koje se danas dešavaju u kineskom društvu. Na „Oktobarcu“ će biti izložena i dela međunarodno priznatih umetnika Olafura Elijasona, Larija Bela, Helen Marten, Eve Kotatkove i Dominika Langa i mnogih drugih.

U PET PROSTORA

„OKTOBARAC“ će se odvijati u pet prostora u užem centru Beograda: Kulturnom centru (Galerija „Artget“, Likovna galerija, Galerija „Podrum“), Muzeju grada Beograda, galeriji „Remont“, umetničkom prostoru „U 10“ i u Galeriji SANU. Na izložbi učestvuju 72 umetnika iz svih krajeva sveta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *