ПАЛМЕР ОТИШАО – АМЕРИЧКА АМБАСАДА ЗВАНИЧНО САОПШТИЛА: Ово ће Србија морати да уради! ЕВО ШТА ЈЕ ПАЛМЕР ТРАЖИО ОД ВУЧИЋА

PALMER OTIŠAO – AMERIČKA AMBASADA ZVANIČNO SAOPŠTILA: Ovo će Srbija morati da uradi! EVO ŠTA JE PALMER TRAŽIO OD VUČIĆA

5 novembra 2019

Sjedinjene Američke Države žele sporazum Beograda i Prištine koji se u „idealnim okolnostima“ zasniva na međusobnom priznanju, izjavio je Entoni Godfri, novi ambasador Sjedinenih Država u Srbiji, poručujući da ne planira da srpskim liderima „drži lekcije“, već da se nada otvorenom dijalogu.

„Ne planiram da sa srpskim liderima imam pristup kao da ću da im držim lekcije. Nadam se otvorenom dijalogu, a kada bude potrebno da im kažem nezgodne stvari, reći ću ih direktno, u privatnim razgovorima, koliko god je to moguće, jer je na taj način diplomatski rad najefikasniji“, rekao je Godfri Politiku.



Kazao je da srpska javnost ne treba da bude zbunjena zbog istovremenog imenovanja Metjua Palmera za specijalnog izaslanika SAD za zapadni Balkan i Ričarda Grenela za specijalnog predstavnika Bele kuće za pregovore Beograda i Prištine, već da je to vrlo pozitivan signal koji pokazuje koliko je Vašington zainteresovan za napredak dijaloga dve strane.

Godfri kaže da SAD smatraju da se ukazala važna prilika i da se nadaju da će rukovodstvo Srbije umeti da iskoristi tu energiju Vašingtona.

„Ona pokazuje da su SAD zainteresovane da dođe do napretka u tom procesu (dijaloga Beograda i Prištine). Metju Palmer je veliki ekspert za ovaj region i poznaje brojne lidere, ali i istoriju izazova koji ovde postoje. Ambasador Rik Grenel donosi političku težinu koju predstavlja Bela kuća i pokazuje koliko je sada ovo pitanje značajno za Vašington“, ističe američki ambasador

Godfri je ocenio da obojica traže ponovno uspostavljanje dijaloga, ohrabruju, te da se nada da pomažu Prištini i Beogradu da zajedno dođu do rešenja od kojeg će obe strane imati korist.

Nešto što će biti dogovoreno na lokalu i što će trajati dugo, jer je to važno za regionalnu stabilnost“, rekao je Godfri.

Upitan da li je za Sjedinjene Države ideja promene granica i razmene teritorije uopšte na stolu i da li misli na priznanje nezavisnosti, on je rekao da je važno da se dođe do suštinskih razgovora.

„Ovde bih morao da citiram Metjua Palmera koji kaže da o ovom pitanju nema crvenih linija, niti blanko podrške. To je dobar način da se objasni kako Vašington pristupa ovom pitanju. Nećemo da definišemo način na koji dve strane, Beograd i Priština, treba da dođu do rešenja“, rekao je Godfri.



Važno je, nastavio je, da dođe do suštinskih razgovora Prištine i Beograda i da se treba rešiti svih mogućih prepreka kako bi se došlo do održivog rešenja koje bi doprinelo stabilnosti i prosperitetu regiona.

Prema njegovim rečima, „takse, kampanja povlačenja priznanja nezavisnosti, sve su to važni izazovi“.

Na pitanje da li u Vašingtonu postoji nekakav vremenski okvir za postizanje sporazuma Beograda i Prištine, Godfri je rekao da SAD „ne žele da događaji u obe zemlje uspore naš zajednički posao“, ali je i dodao da Vašington, takođe, ne želi da postavlja bilo kakve veštačke rokove.

(Tanjug)

KOMENTARI



5 komentara

 1. dijagnoza hrvat says:

  Uradićemo al jedno lane kad svane :-)))

  • Saša Kasalović vitez reda zmaja says:

   Nećete ni vi kauboji doveka ... Kosovo je Srbija ...DOVEKA !

 2. padre says:

  A kako to izgledaju "veštaćki rokovi"?

 3. Garo says:

  Ovi se jos koprcaju kao crkotina. Ceo svet vidi da im je dosao kraj samo oni to nevide.

 4. Gagi says:

  Postavlja se tu jedno osnovno pitanje, odakle tolika sloboda da Americka diplomatija vrsi presiju po svetu. Zbog cega su onda stvorene UN i cemu one sluze, da li je to samo neki debatni klub zaludnih naroda. Koga danas rezolucije UN obavezuju, dobro vidimo da su rezolucije samo sareni papirici za jednokratnu upotrebu i zaludjivanje. Zar je nenormalna logika da se zemlje koje su ugrozene grupisu i pomazu protiv opsteg svetskog kabadahije. MORA da nastane period politickog i svakog drugog ignorisanja kabadahije, nema i nesme tu da bude straha od pucanja i konflikta, pucace se i na njih. Njihov osnovni politicki alat je strah, evo, njihovi dobosari nam na svim danasnjim vestima uteruju strah. Posto nam je protivnik silan i jak a svesni smo da sami tu nemamo sanse, sta to nas sprecava da se efikasno borima protiv njihovih dobosara u rodjenoj kuci. Bar u tolikoj meri da ne uznemiravaju narod i ne edukuju decu na fakultetima svakakvim glupostima. To bi mogli, da li hocemo je neko drugo i ozbiljnije pitanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *