ПАЛМЕР ПОНОВО ПРЕТИ: Не одређујемо рокове али Србија до краја године…

PALMER PONOVO PRETI: Ne određujemo rokove ali Srbija do kraja godine…

17 aprila 2018

Vršilac dužnosti zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara, Metju Palmer je izjavio da njegova zemlja očekuje da Beograd i Priština, uprkos problemima, nastave dijalog i da se nada normalizaciji odnosa do kraja godine, iako ne postoje određeni rokovi.

On je za Glas Amerike, program na srpskom jeziku, rekao kako Amerika ne vrši poseban pritisak na Beograd u smeru normalizacije odnosa, tačnije – da ga vrši na sve učesnike pregovaračkog procesa.

„Ovo je bio težak period u odnosima Srbije i Kosova i u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Mislim da je važno da se dve strane vrate za pregovarački sto što je pre moguće, pokušaju da stave događaje od pre tri nedelje iza sebe i gledaju napred, da pokušaju da pronađu način da ostvare napredak u dogovorenim ciljevima“, rekao je Palmer govoreći o proterivanju direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju vlade Srbije, Marka Đurića.

Prema njemu bi bilo sjajno da se normalizacija odnosa između dve zemlje ostvari do kraja ove godine.

„Mislim da postoji prilika za značajan napredak u dijalogu do kraja 2018. ako se obe strane posvećeno vrate procesu. Ako se to ne dogodi – tu smo na duže staze. Nadam da se da će dve strane moći da ostvare napredak, verujem da je to moguće, ali ne postavljam krajnji datum. Bićemo u ovome koliko god da treba“, kazao je Palmer.

Zamoljen da komentariše poslednje posete visokih američkih zvaničnika Beogradu i da li one znače pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Palmer je rekao da suđ njegova i poseta pomoćnika državnog sekretara Mičela Beogradu bile deo šire posete Zapadnom Balkanu i da posete nisu bile organizovane samo za Srbiju.

„Ako je reč o tome da li vršimo pritisak na predsednika Vučića, vršimo pritisak na sve uključene strane da se ponovo posvete dijalogu i krenu napred ka ostvarenju dogovorenih ciljeva. Važno je da se obe strane posvete procesu, urade ono za šta su odgovorne da bi se napredovalo ka uspešnom rešenju“, kaže Palmer.

Naš je cilj da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija ali za to nemamo neki rok, kaže Palmer i dodaje da je članstvo u UN komplikovani proces, treba vremena da se ostvari, ali integracija Kosova u međunarodni sistem se nastavlja.

„Nadam se da će se ubrzati i nadam se da će Kosovo u bliskoj budućnosti biti članica UN ali još jednom – nemamo neki zacrtani željeni datum u tom smislu, osim – što je pre moguće“, kazao je on.

Ističući da je lično poznavao Olivera Ivanoviča i da ga je smatrao prijateljem, Palmer ocenjuje da je njegovo ubistvo tragedija i događaj koji je naneo štetu šansama za mir i zajedništvo u regionu, pošto je, prema njemu, Ivanović u čitavoj karijeri radio na tome da podrži zajedništvo među narodima regiona.

„Veoma je važno da se istraga nastavi, da se odgovorni pronađu i odgovaraju“, smatra Palmer.

KOMENTARI4 komentara

 1. Trifun says:

  Ma neka pise knjige..ovo sto dolazi mu se nece ni malo svidjeti. Nema nazad.

 2. Milutin says:

  Sve je ovo propaganda jer se tim nacističkim ubicama SRBA I SRBSKE DECE ŽURI. Ističe im vreme a treba opljačkano da ozakone priznavanjem nekakve kvazi države na otetoj zemlji. Znaju i te nacističke ubice i pljačkaši da nisu ništa uradili po zakonu pa zato vrše propagandu pretnji i pritisaka na one političare koji su im nešto obećali ili ih imaju za nešto pa njima i prete a NE SRBIMA I SRBIJI. Tačno je da su te pretnje opasne za SRBIJU jer im se otima deo teritorije u slučaju da se neko od političara drzne i nešto pokuša da potpiše. NIŠTA NE PREGOVARATI U NAREDNE 2-4 GODINE TO VREME JE U INTERESU SRBA I SRBIJE.

 3. Ilija Krneta says:

  srbija sva oduzeta a ne samo kosovo srbi nece da ratuju za Srbiju ni za sebe i svoju decu razvlacej komsije ko vukovi ovce

 4. Trn says:

  Zamislite: vršilac dužnosti zamenika pomoćnika... seje strah i trepet! Prima ga premijer, predsednik... Reče negde neko da toga nigde nema. Međutim, ima! U novom američkom svetskom poretku. Što žešće nipodaštavanje - to je uspeh veći! Pa mu Srbija dođe kao nekakva servisna stanica u kojoj ona mora samu sebe da popravlja, da menja delove, da se podmazuje... A ve-de Raka dođe, kaže to i to morate... I tako to traje: na putu ka srećnoj zvezdi u koju srpski narod gleda ispod jedne stare šumadijske šljive. Nazdravlje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *