ПАЛМЕР СЕ ОБРАТИО ОПОЗИЦИЈИ У СРБИЈИ: Поруку су чули Ђилас, Јеремић, Обрадовић…

PALMER SE OBRATIO OPOZICIJI U SRBIJI: Poruku su čuli Đilas, Jeremić, Obradović…

28 maja 2020

USLOVI za parlamentarne izbore u Srbiji nisu idealni, pogotovo kada je reč o medijima, ali bojkot nije rešenje, rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer u intervjuu za Glas Amerike (VOA).

Palmer je rekao da SAD razumeju neke od argumenata opozicije da izborni uslovi nisu fer, ali upozorava da će se njen glas slabije čuti ako izađe iz političke arene.„Kada je reč o izborima 21. juna, mi bismo želeli da građani u Srbiji imaju najveći mogući izbor, važno je da u demokratskom procesu postoji pravi izbor i ohrabrili smo sve političke partije da učestvuju. Bojkot skoro nikad nije dobro sredstvo da se izrazi nezadovoljstvo. Pozdravljamo odluku onih koji su odlučili da učestvuju i nadamo se da će građani Srbije, kada izađu na birališta 21. juna, imati koga da biraju“, rekao je Palmer.

On je istakao da je važno da misija OEBS-a u Srbiji proceni kakvi su uslovi za izbore.

Po njegovim rečima uslovi koji su viđeni na prethodnim izborima i sada nisu idealni, i da su SAD posebno izrazile zabrinutost u vezi sa medijima.

„Važno je da sve političke partije imaju pristup državnim medijima, posebno RTS-u. Ali, kao što smo rekli – odgovor na to je da sve političke partije, uključujući i vladajuće, uđu u arenu, da se takmiče, da prenesu svoje poruke i obezbede podršku građana“, rekao je Palmer.

Na pitanje Glasa Amerike da li misli da problemi koji su navedeni oko demokratije u Srbiji, i slabom prisustvu opozicije u medijima mogu da se reše do izbora, Palmer je odgovorio da je jasno da ima mnogo izazova i da postoje razlozi zbog kojih opozicione stranke ne žele da učestvuju na izborima.

„Mi to razumemo, ali ne verujemo da je bojkot odgovor. Čak i ako uslovi nisu jednaki za sve, kako bi trebalo da bude, opozicija treba da uđe u igru, da se čuje njen glas, da se takmiči i da javnosti u Srbiji da priliku da bira. I da nastavi da se bori za ravnopravnije izborne uslove, pogotovo kada je reč o medijima. Mi ćemo se boriti za istu stvar. Važno je za evropsku budućnost Srbije i evropsku perspektivu da medijsko okruženje bude otvoreno i fer“, rekao je on.

On je takođe doveo u pitanje izlazak opozicije iz parlamenta kao „diskutabilnu taktiku“, navodeći da je teže da se čuje glas opozicije kada sebe izuzme iz političke arene.

Duhovi?

Izrazio je razumevanje da su neke karte nameštene protiv opozicije ali je naglasio da je odgovor u snažnijem, a ne slabijem takmičenju.

„Ako građani Srbije izađu na izbore, a nemaju legitiman izbor, to ne ide na ruku demokratiji“, rekao je.

Palmer je rekao da nije tačno da SAD podržavaju stabilnost nauštrb demokratije i da je to argument koji sluša već 25 godina na Zapadnom Balkanu.

„Konstantno podržavamo demokratiju, efikasnu upravu, vladavinu prava, slobodu medija, podržavamo reforme, demokratsku i transparentnu vladavinu ne samo u Srbiji već širom Zapadnog Balkana, konstatno već 20 godina,“ rekao je on.

On je rekao da SAD rade sa vladama koje građani izaberu, da one te vlade ne biraju, i da žele da se taj izbor dešava u što je moguće više demokratskim i transparentnim uslovima.Na pitanje o nedavnom predlogu Francuske i Nemačke o obnavljanju dijaloga Srbije i Kosova rekao je da ko god stavi na sto nešto konstruktivno da je to dobro.

„Voleli bismo da vidimo da se pitanje formiranja vlade na Kosovu reši što pre, da se izaberu legitimni predstavnici koji će predstavljati Kosovo u međunarodnoj zajednici i dijalogu. I da vidimo možemo li Srbiju i Kosovo da približimo sporazumu o normalizaciji“, rekao je Palmer.

O najnovijem zaoštravanju odnosa između Srbije i Crne Gore oko dozvole građanima Srbije da uđu u Crnu Goru posle zatvaranja zbog pandemije korona virusa Palmer je rekao da je najvažnija poruka da te dve zemlje treba da razgovaraju, da vlade treba da komuniciraju i da treba da postoje otvoreni kanali za komunikacije.

„Crna Gora svakako ima pravo da uspostavi parametre za to ko može da uđe u zemlju i postoji epidemiološka komponenta u procesu donošenja te odluke. Treba i da pažljivo da razmotre kako bi to moglo da utiče na odnose sa važnim susedom, kako će uticati na letnju turističku sezonu s obzirom na važnu ulogu srpskih turista u crnogorskoj ekonomiji“ rekao je Palmer.

On je zaključio da to pokazuje da ima prostora za razgovor, koji treba da bude otvoren, transparentan, da se vodi mirno i koji identifikuje put napred, koji je u korist svih.

„Srbija i Crna Gora će večno biti susedi i treba da nađu način da rešavaju ta pitanja u partnerskom odnosu“, rekao je Palmer.

(Beta)

KOMENTARI8 komentara

 1. Ramonda Serbika says:

  Imam 68 godina,i do sada,dok sam do pre desetak godina izlazio na izbore ni jednom nisam glasao ni za jednu stranku koja trenutno čini vlast.Međutim,sadašnja vlast je pobedila na izborima koje su raspisali ŽUTI-doneli izborni zakon,raspisali izbore,brojali glasove i - izgubili.Sada ne žele na izbore po istom izbornom zakonu,istim biračkim spiskovima,istom izbornom komisijom.Ja lično desetak godina ne izlazim na izbore jer duboko verujem da izborni zakon pišu,izbore raspisuju i rezultate broje ambasade okupatorskih država a da na izborima pobeđuju oni koji pristanu da izvrše zadatke i naređenja okupacionih vlasti.Za veliku većinu demokratskih ministara u skoro svim demokratskim vladama i više od 95% glasača nije uopšte čulo i bilo šta znalo pre izbora.Skoro sve partije na vlasti nisu ispunile ni 5% svojih predizbornih obećanja a međunarodne institucije nas ubeđuju da je legitimno LAGATI u predizbornim kampanjama.Srbiji je ,pre svega potrebno OSLOBOĐENJE od DEMOKRATIJE, a tek posle organizovanje izbora.

  • ClLE says:

   I Kurta i Murta i Dragas su kripto-jevreji sefardi. Bez obzira za koga glasas i zabraces kripto-jevreja sefarda.

  • persida says:

   Bravo, istinu si rekao.

   • persida says:

    Moj komentar se odnosi na Ramondu. Sto se Dragasa tice, on je zabavljac. Bivsem bankaru ja ne verujem. On promovise nove tehnologije, kao i zamlata Bosnic. To nisu glupi ljudi, ali imaju odredjene zadatke koje moraju da urade. Dobijaju pare sa Zapada, a nasoj sirotinji prosipaju pamet. Sve je to jako tuzno i beznadezno.

 2. SiNiša says:

  Zar taj lik nije bivši specijalni? Ko ga plaća? Pa taj mu i piše govor ili teze za izjave... Previše vlasti su uzurpirali političari, previše zaštite su obezbedili, previše para su pokrali pa mogu da kupuju sebi slobodu i da plaćaju rekete. A i vrana vrani oči ne vadi. O izborima može da se razgovara samo posle propasti. Običan čovek je već propao sam mu RTS nije javio...

 3. Penzioner says:

  Soroševac Metju Palmer podržao Vučića, napao opoziciju: Bojkot nije rešenje Ovo je pravi naslov, a ne onaj malo ispeglani koji objavljuje informator SNS preimenovan u Informer. Inače Metju Palmer nema nikakve veze sa administracijom Donalda Trampa. On se za nešto pita u SAD isto koliko i ja.

 4. milorad2 says:

  Mi NEMAMO opziciju, mi imamo plaćeničku kvazipolitičku interesnu grupaciju koja GLUMI opoziciju i to je toliko SMEŠNO i VIDLJIVO prosečnom gradjaninu ove države da tu više nema komentara.E sad jedino je pitanje ko za koga iz tog obora radi i odakle dobijaju pare i to onda objašnjava jasno šta ko od njih laže i čiju priču i zbog čega gura.Recimo autonomaška lepeza po vojvodini manje više radi za ustaše i njihove službe i to je vidljivo, čedica je odavno šiptarski pulen zajedno sa ovom dilejom iz dveri ali boško pare dobija od čede(garant se ganci ugradjuje debelo),vuk je pak došel iz dežele i mutnih UN krugova koje preko dežele misle da on bude politički KROV ovde nad svim ostali sitnim podizvodjačima(gospodin čovek nema šta).U stvari odredjene grupacija banaka (meryl linch,goldman sax i MMF) imaju svoja trkačka grla ovde i izgleda da bi želeli da povrate situaciju političkog odnosa snaga u beogradu kao što je svojevremeno bio kontrolisan sam vrh države SFRJ i naročito CK komunističke partije jugoslavije:)Odatle i dalje duvaju zli vetrovi lažne braće i nekadašnjih GOSPODARA srbije i oni se nadaju da će preko ovih klovnova ponovo da budu gazde ovde, ali ih jbe to što mi nećemo da glasamo za njih:) a pokušaj novog državnog udara kao 20.oktobra je nemoguć.Ostala tevabija , kao "žene u crnom" ona ona kandićka i svi sa njima povezani raznorazne "NVO" papzjanije su bile direktno na sisi amerikancima ali oni su digli ruke od njih pa ih zato više nema ni u tragovima u domaćoj čaršiji jer je lova zavrnuta ZA STALNO.Ostali su ovi što bi da nas ne dave i oni su takodje izdanak šiptarsko crnogorske mafije samo u vezi NEKRETNINA (to im je poslovni zadatak) jer ako počne da se trkelja KO je vlasnik i ODAKLE pare za ogroman broj nekretnina po beogradu i n.sadu to neće da bude dobro za njih, i zato patkica kvače, jer MNOGI nemaju čist izvor para za te kupovine( a u nekretninama je NAJLAKŠE to dokazati:)) i tek tu će da bude pičvajza kad to počne da se odmotava posle milove "ostavke" :)Sovoljno je da kanapče počne da se odmotava sa jednog kraja i ja vam GARANTUJEM da će svi odreda da se KRSTIMO u čudu koje su sve guje ovde šarale po bgd.i ne treba se ložiti da ovi izvodjači radova imaju neku jaku imnostranu podršku, VEĆINA su plaćenici iz naših bivših "bratskih" republika i za njih rade jer se "braća" plaše uspona srbije više od bilo kakve kosmičke kataklizme pošto ta bratija i dalje LEPE pare pravi ovde na kvarno a naročito u beogradu.Ako im presahnu kolonijalni prihodi odavde (koji su sva sreća sve manji i manji) oni su OBRALI BOSTAN. To mislim LIČNO na eksponente antisrpske politike iz okruženja. Oni su SVI dobre kombinacije besplatno sebi obezbedili za vreme djinkija i njegovih naslednika.ZATO smo onako i PUKLI, ja se ne sećam veće bede u ovoj zemlji i narodu od one koja je zavladala pred sam pad djilas kleptokratije.Sve u svemi bliži im se kraj i zato skviče jer znaju šta doilazi i šta ih čeka ako vučić obezbedi TREĆI mandat pogotovo što je vučić dobio odrešenme ruke i sa zapada i sa istoka da se oni iščačkaju odavse pošto u suštini otimaju pare i blokiraju planove i kinezima i rusima i nemcima:)o nama neću ni da mislim koliko nas je ustaško- muslimansko-šiptarska koalicija opljačkala preko žute vlade i "otporaša".

 5. Opljačkani penzioner says:

  Milorade bote iz koje javne ustanove botuješ za najgoru vlast koju ja pamtim? Svi su ti zlo osim SNS, a samo onaj ko primeti da ima nešto u glavi samo kad se češlja ne vidi da je Srbija pod ovom pošasti koja je uzjahala Srbiju 2012. godine u najgorem položaju od vremena vladavine Miloševića, čiji je današnji predsednik bio ministar protiv informisanja. Znaš li koliko je preduzeća otišlo pod led otkad je SNS na vlasti. Imaju li kome poljoprivrednici prodati bilo koji proizvod? Zašto srpski poljoprivrednici ostavljaju krompir da istruli na njivi, a nedavno salatu natovariše u traktorske prikolice i odnesoše je na deponiju? Ne uvozi li većinu poljoprivrednih proizvoda Srbija iz Albanije, dok na svom poljoprivrednom zemljištu uzgaja marihuanu (Jovanjica i PK "Graničar" u Gakovu)? Kako se reši problem 22 sporne privatizacije, po nalogu Evropske unije? Tako što je Vučić prad sam kraj ispitivanja spornih privatizacija rasformirao Komisiju koja je na tome radila godinama? Koliko se sećam, SNS je prilikom dolaska na vlast nasledio javni dug Srbije manji od 15 milijardi evra, a pred gašenje sajta "Sat javnog duga Srbije" krajem 2017. godine, javni dug je iznosio malo manje od 28 milijardi evra. Koliko se od tada Srbija svake godine zadužuje? Nije li se i pre nekoliko dana zadužila za 6,5 milijardi evra. Srbija je pred bankrotom, samo to tebi još niko nije javio, jer osim botovanja, za šta si plaćeniji od lekara specijaliste, ništa drugo ne vidiš. Pomonješ "otporaše" a ne vidiš da je na čelu kancelarije za KiM okoreli "otporaš" Marko Đurić. Zašto se danas bivše Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, na čijem je čelu bio Aleksandar Julin, zove kancelarija? To je jedina kancelarija za koju sam ja u svom četrdesetogodišnjem radu čuo da ima direktora. Priupitaj otporaša Đurića koji je danas rezultat? Davno je bio 5:0 (ali uvek u korist "Republike Kosovo", kako je Vučić naziva protivustavnim Briselskim sporazumom). Šta još treba da se desi u ovoj zapadnoj koloniji da neko kao ti progledaš očima? I nije mene opljačkala žuta vlada već vlada Aleksandra Vučića, kao i sve druge penzionera, osim onih kojima je televizor jedini prozor u svet. Veoma dobro on zna koga može kupiti ili neumanjenjem penzija, jer su im u vreme primene protivustavnog Zakona o privremenom uređenju načina isplate penzija, penzije iznosile ispod 25.000 dinara, ili kupovinog glasova konzervama paštete, solju, šećerom, keksom, a ponekom siromahu i džakom krompira i luka. Kad već pominješ "žute", što vam je omiljena uzrečica, znaš li koliko je žutih danas u SNS? Ima li ta stranka bar jednu desetinu članova koji nisu bili u DS, DSS, G17+? Koliko članova ima Julinov Pokret socijalista, Čedin LDP (zašto je najavio formiranje stranka pod nazivom "Zvono" ako mu se LDP nije raspao)? Koliko članova ima SPO, osim Vuka i Danice, kojima smeta Rusija, ali ne i sedenje Dane u Upravnom odboru NIS. Zašto je Mlađan Dinkić savetnik Aleksandru Vučiću? Izgleda da se ne sećaš čijom je zatvorskom košuljom mahao iza skupštinske govornice. Pored njega najviše pominjano ime je bilo Vuk Hamović i Vojin Lazarević? Pominje li ih otkad je uzjahao Srbiju. Te ljude ne znam, ali se veoma dobro sećam njegove retorike. I veoma dobro znam da je sve uradio suprotno od onog što je govorio pre "dovođenja" na vlast.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *