ПАЛО НОВО ОТПРИЗНАВАЊЕ KОСОВА! Од 193 земље, њих 105 не признаје лажну државу Kосова

PALO NOVO OTPRIZNAVANJE KOSOVA! Od 193 zemlje, njih 105 ne priznaje lažnu državu Kosova

3 januara 2023

Na spisak zemalja koje su povukle priznanje tzv. Kosova upisana je još jedna. To je ukupno deseta država koja je odlučila da promeni svoju odluku, a na listi je koju Srbija još nije obelodanila.

Ovu informaciju potvrdio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, najavljujući da će Srbija intenzivirati diplomatsku akciju oko otpriznavanja lažne države. To je ujedno i odgovor Beograda na poteze Prištine koja krši sve dogovore i sporazume, a posebno Vašingtonski dokument koji podrazumeva da neće podnositi zahtev za prijem u međunarodne organizacije.Umesto da „zamrznu“ te inicijative, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i članovi njegovog kabineta poslednjih meseci razleteli su se po svetu, pokušavajući da se domognu članskih karata koje im ni po jednom kriterijumu ne pripadaju. A, vrhunac je bilo podnošenje aplikacije za prijem u Evropsku uniju, što će biti i svojevrstan ispit za članove „kluba 27“. Španija se već ovim pitanjem oglasila, istakavši da neće podržati aplikaciju.

Svi ovi pokušaji da se domogne mesta u nekoj od evropskih i svetskih organizacija, ne zamagljuju glavni cilj Prištine – stolica u Ujedinjenim nacijama koju konstantno ciljaju. To se čak pominje i u nemačko-fracuskom planu za dijalog Beograda i Prištine, a što je naša zemlja odbila. I pored podrške koju Albancima pružaju zapadne sile, mesto u UN, po svemu sudeći, prevelik je zalogaj, posebno zbog diplomatske ofanzive koju sprovodi Beograd.

Čak i da kojim slučajem svetski parlament odluči da sada glasa o prijemu lažne države, brojke su na strani Srbije. Trenutni bilans pokazuje: od ukupno 193 članice UN, 105 ne priznaje lažnu državu, a 88 priznaje (od kojih pet država i pored priznanja, ne glasa u korist Prištine kada su u pitanju aplikacije za članstvo u organizacijama). Da bi neko ušao u Ujedinjene nacije potrebna je dvotrećinska većina. Glasa se po principu jedna država – jedan glas, pa na Ist Riveru istu snagu imaju svetske sile i male zemlje.

Na pitanje zašto još nisu objavljena imena onih koji su se odlučili da povuku priznavanje, Dačić je rekao:

– Prvo, poštujemo njihov stav i ne želimo da ih izlažemo nekom pritisku i od Prištine, a naročito od njenih saveznika. Moramo da budemo pažljivi. Drugo, mi smo Vašingtonskim sporazumom preuzeli obavezu da zastanemo sa inicijativom otpriznavanja i hteli smo da pokažemo da se držimo onog što smo potpisali. Ipak, Priština to ne radi. Razlika u odnosu prema preuzetim obavezama je suštinska i svi koji posreduju dobro znaju ko je ozbiljan partner, a ko lažov.

Prema saznanjima, među državama čije imena još čuvamo u tajnosti, nalaze se afričke, zemlje karipskog regiona i Tihog okeana. Među njima ima i država koje su uticajne u svojim regionima i mogu izazvati domino efekat novih otpriznavanja tzv. Kosova.

Inače, do potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, u septembru 2020, kojim se Priština obavezala na moratorijum za podnošenje kandidatura za međunarodne organizacije, a Beograd da će zastati sa lobiranjem za otpriznavanja, čak 18 zemalja preinačilo je svoju prvobitnu odluku o statusu Kosova. Od maja ove godine, kada su iz Prištine podneli zahtev za članstvo u Savetu Evrope, na adresu Beograda stigle su note još deset država da povlače priznavanje. To znači da je u poslednjih nekoliko godina čak 28 država promenilo svoj stav o KiM, a biće ih još.

Na spisku 18 država koje su do potpisivanja Vašingtonskog sporazuma povukle priznavanje Kosova nalaze se: Sijera Leone, Surinam, Togo, Gana, Nauru, Unija Komora, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Liberija, Lesoto, Grenada, Madagaskar, Komonvelt Dominika, Papua Nova Gvineja, Solomonska Ostrva, Palau i Centralnoafrička Republika. Priština je pokušala da progura informaciju da se Palau opet predomislio, ali to nije bilo tačno.

KOMENTARI4 komentara

 1. michael pan says:

  Sve banana drzave, koje se nisu ni pitale za priznavanje ...

 2. Gagi says:

  Sva ova otpriznavanja su zaludjivanje i beskorisno trosenje narodnih para. Pitanje je, sta ce Ujedinjene nacije za neku godinu predstavljati i da li ce uopste postojati. Ove drzave koje su otpriznale Kosovo, nisu ucestvovale u okupaciji te nase teritorije. Neka nas ministar ubedi one koji su nam oteli KiM vojnim sredstvima, da oni otpriznaju tu laznu drzavu i povuku svoju vojsku iz nje. Takodje bi trebali otpriznati i svoju (sada vec) ogromnu vojnu bazu koju su napravili na tudjoj (nasoj)teritoriji. To bi bio diplomatski i politicki uspeh, sve ovo drugo je neozbiljno igranje i politicka sarena laza, da se nesto kao radi za ogroman novac koji se trosi. Sta se desava ako sve 193 zemlje otpriznaju Kosovo a NATO nece da povuce vojsku sa KiM, hoce li se onda putovati po svetu da se otprizna NATO. Uostalom, ko nije mentalno sludjen, tacno moze videti da se Srbi i njihova drzava planski razvaljuju od 45-e do dana danasnjeg. Neka mi bilo ko, argumentovano iznese neki nas uspeh ili neku pobedu koju smo za svo ovo vreme vojno ili politicki ostvarili. Ispadosmo veciti gubitnici kojima spasa nema, povremeno dobijemo neku laznu patriotsku infuziju a potom opet na ivicu provalije. Za svo to vreme, ovo malo Srpske duse sto je ostalo, pojedose nam ovi "pobednicki" urlatori koji su jedino uspeli da pobede "svoj" narod u pljackanju i sludjivanju. Neka kolege komentatori pronadju i procitaju novogodisnju pisanu cestitku Lavrova nasem ministru spoljnih poslova.

  • Zeka says:

   Eh, sad... od 45-e?! Ok, evo jednog argumenta koji se može proveriti istoriografski, ali i matematički precizno. Srbija je kao subjekt medjunarodnog prava prestala da postoji 1. decembra 1918.g. U novoj, većoj državi Srbija nije postojala ni kao deo te države. Postojale su samo banovine nazvane po rekama. Ipak, sporazumom Cvetković-Maček, jedna politička tvorevina nalik na državu pojavila se, to je - Banovina Hrvatska!! Došao je rat, a ta tvorevina je sa proširenjem izrasla u NDH! Posledice znamo. Ipak, posle 2.sv.rata Srbija se opet pojavljuje. Sada kao federalna jedinica u okviru federacije. Teritorija SR Srbije u FNRJ, pa u SFRJ, najveća je državna teritorija Srbije, veća od svih srpskih država u prošlosti! Jedino je Dušanova Srbija bila veća, doduše kao "zemlja Srba i Grka". Danas bi bili srećni da vratimo granice te avnojevske Srbije, zar ne?

 3. Gagi says:

  Slazem se Zeko, istoriogragski je tako. Postoji tu jos jedna nepobitna cinjenica, cija je tada vojska bila u toj drzavi. Da nije slucajno Srpska oslobodilacka. I danas, bez obzira na medjunarodno pravo, gde udje tudja vojska, drzava je njegova. Zar to nije primer svih nasih nekadasnjih republika, pa i drugih drzava kao sto su Irak, Libija... Sto je danas muka oko KiM, verovatno iz razloga jer tamo nema nase vojske vec je tamo NATO, kao uostalom i u drugim "republikama". Zbog toga se ja u svojim komentarim ljutim na ove " nase pobednike", jesu moralno zadovoljili to nije sporno, teritoriju su predali i napustili, pobednici nisu. Osim toga, Balkan se cisti i prazni od Srba, to se radi planski i ubrazano od drugog rata na ovamo. U prilog tome, sta znaci ovo pravljenje dzamije u Mladenovcu gde nema muslimana. Neko nas opet planski razvaljuje i obesmisljava na najgnusniji moguci nacin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *