ПАНЦИР први пут у рукама ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

PANCIR prvi put u rukama VOJSKE SRBIJE

2 maja 2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas u vojnim hangarima u Jakovu naše najmodernije i najsavremenije protivavionsko oruđe, sistem „Pancir S“, koje je, kako je rekao, prvi put u našem vlasništvu, prenosi Tanjug.

„Mogli ste ranije da ga vidite, dok nije bilo u našem vlasništvu, dok je sada u našim rukama i naši momci su za taj sistem obučeni. To je rezultat izuzetno dobre saradnje sa Ruskom Federacijom“, rekao je Vučić, koji je sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom obišao pripadnike 3. Raketnog diviziona 250. Raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva.Kaže da je danas posebno ponosan što je u 3. Raketnom divizionu, jer je to herojska brigada, koja je na današnji dan pre 21 godinu oborila avion F-16 (1999. godine), i što je tu i legendarni komandant Tiosav Janković, koji je to i uradio.

Vučić je rekao da je ime tog diviziona bilo ukinuto, valjda da ne bi podsećalo na tobož neslavnu prošlost.

Predsednik je istakao da je to ime sad vraćeno, jer smatramo da je to naša slavna i herojska prošlost.

Vučić je istakao da je „Pancir S“ sistem koji gađa na 15km visine, 20 km daljine i ima mogućnost ispaljivanja 12 raketa, kao i da može da gađa četiri cilja u istom trenutku..

„Ima i istovremeno mogućnost da gađa sa dva protivavionska topa od 30 milimetara, može da gađa i dronove i ciljeve na zemlji. To je izuzetno efikasan sistem. Rekli su mi i Mojsilović i drugi da smo danas neuporedivo ili bar 10 puta snažniji nego tada što smo bili“, kaže Vučić.

Ističe da performanse „Pancira S“ nisu za poređenje sa našim „Nevama“, niti „Kubom“, ma koliko ih modernizovali.

„Ovo je velika podrška čuvanju naših gradova i važnih objekata i rejona u zemlji. Nastavljamo da snažimo svoju vojsku jer je sloboda vrhovna i najviša vrednost našeg naroda i zemlje. Nikoga ne želimo da napadamo, ali ovim garantujemo sigurnu budućnost za našu decu“, poručio je Vučić.

Ističe da je sve to rezultat velikih promena u našoj ekonomiji i ubrzanog napretka, zbog čega to sebi možemo da priuštimo i uradimo.

„I naše nebo je danas desetostruko sigurnije nego pre 21 godinu i mi ćemo nastaviti sa opremanjem jedinica. Uskoro očekujemo i nove bespilotne letelice kojima smo govorili, koje postaju najmoderniji vid savremenog ratovanja i vežbanja.“

Vučić je najavio da ćemo u oktobru napraviti do sada najveću vežbu ratnog vazduhoplovstva na Pešteru, gde će biti predstavljeno sve što imamo od naših protivvazdušnih sistema i naših.

„Pokazaćemo ogromnu snagu i ono što niste do sada mogli da vidite. Pripremamo se za oktobar. Srbija je respektabilna vojna sila u skladu sa brojem ljudi i teritorijom, ali i neuporedivo snažnija nego ranije“, istakao je Vučić.Dodaje da se mi svojim junacima ponosimo.

„Rekao mi je brigadni general Radivojević da su se u ovoj krizi mladi vojnici pokazali izvanrednim i da čak 80 odsto njih želi da ostane u Vojsci Srbije, što to je velika stvar i novost za nas. Uveren sam da ćemo imati još bolju popunu za prvu i drugu brigadu, treća i četvrta su nam izvrsne brigade. Vojska je uradila odličan i ogroman posao tokom epidemije“.

Vučić je uveren da su još jednom opravdali poverenje koje naš narod ima u vojsku i zahvalio im na tome.

Predsednik kaže da smo 1972. imali moderne sisteme „Drina“, a zatim 1983. dobili „Nevu“ i „Kub“ i da 37 godine posle ništa nismo dobili.

„Ponosan sam što smo deo drastičnog i veoma snažnog jačanja Vojske Srbije. Nebo Srbije i naš zemlja su danas neuporedivo zaštićeniji nego ranije i potpuno slobodni i takvi će i ostati“, poručio je Vučić.

Komandant Jaković je rekao da tu jedinicu odlikuje visok nivo osposobljenosti ljudstva, moral i tehnička ispravnost u jedinici, kao i da je posebno zadovoljan što posle višedecenijskog prekida u opremanju, sada u protivvazdušnoj odbrani mnogo jači.

„Sa Pancirom S1 su naše mogućnosti borbene i operativne neporedivo jače i sposobnost je značajno unapređena. Imamo raketni sistem koji je u svojoj klasi najmoderniji i najbolji, a ljudstvo koje radi na tom sredstvu je vrhunski obučeno i može da ga upotrebi i izvrši sve namenske zadatke“, rekao je on.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *