ПАНИЧНО УПОЗОРЕЊЕ БРИТАНАЦА: Русија у тајности изградила две базе у Либији

PANIČNO UPOZORENJE BRITANACA: Rusija u tajnosti izgradila dve baze u Libiji

9 oktobra 2018

Britanska obavještajna služba navodno je upozorila premijerku Terezu Mej da Rusija šalje vojnike i oružje u Libiju kako bi se zemlja severne Afrike pretvorila u “novu Siriju”.

Prema istim izvorima, Moskva bi mogla preuzeti kontrolu nad obalom severne Afrike, i tako pokrenuti novi talas imigranata koji prelaze Mediteran. Ove optužbe će verovatno dodatno pogoršati odnose između Rusije i Velike Britanije, jer napetosti već odavno dolaze između ove dve zemlje, prenosi Press TV.Prema izveštaju britanskog lista “The Sun” u ponedeljak, “desetine” oficira iz ruske vojne obaveštajne službe i pripadnika specijalnih snaga, već su raspoređeni u Libiju po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina.

Britanski novinari tvrde da je preuzimanje kontrole najvećeg ilegalnog puta za ulazak u Europu najveći cilj Moskve.

Oni pišu da ruska vojska već deluje u dve baze u lukama Tobruk i Benghazi u Libiji pod okriljem ruske privatne vojne agencije Vagner. U tim izveštajima se tvrdi da će Rusija u Libiji razmestiti baterije svojih protivbrodskih raketa Kalibar i sisteme S-300.

“Ono što Putin radi u Libiji posledica je njegovog uspešnog scenarija u Siriji” – tvrdi jedan vladin izvor, na koji se list poziva.

Sagovnornik britanskog lista dalje navodi da operacija Rusije u Libiji predstavlja udarac na zapadnu demokratiju i da je skandalozno odsustvo reakcije zapadnih država.

Ovakav izveštaj je izazvalo uzbunu među članovima parlamenta u Velikoj Britaniji, pa su pojedini zastupnici pozvali na vladinu akciju.

“Izuzetno je zabrinjavajuća činjenica da Rusija želi otvoriti novi front protiv Zapada u Libiji, ali to ne bi trebalo biti iznenađenje” – izjavio je predsednik poverenštva za spoljen poslove Tom Tugendhat.

“Potreban je koordinirani odgovor vlade jer je destabilizacija subsaharske Afrike blisko povezana s nacionalnom bezbednosti Velike Britanije” – dodao je.

List dalje navodi da je operacija moskve dogovorena sa libijskim generalom Halifom Haftarom. Međutim, Kremlj demantuje tvrdnje da ima snage na terenu u toj zemlji.

Haftar, koji vodi Libijsku nacionalnu armiju i kontroliše najveći deo Libije. On je jedan od bivših oficira libijskog vođe Muamera Gadafija, ali je kasnije zamenio strane i otkazao mu poslušnost. Libija je suočena sa haosom jer je ustanak i vojna intervencija NATO-a rezultirala padom Gadafija 2011. godine.

Zemlja bogata naftom bori se već 7 godina sa haosom i pojavom robovlasništva koje je došlo u zemlju nakon dolaska NATO-ove “demokratije” i smene režima.

(Sun)

KOMENTARI3 komentara

  1. pravda says:

    Americki i britanski FASIZAM se mora zaustaviti.

  2. rajko says:

    Ako mene još uvek ovo malo pameti služi, vi ste, mamlazi jedni, sami pootvarali sve frontove protiv sebe. Setite se samo šta ste radili po Libiji, šta ste sve bacili na Libijce, koji su, podsećam vas, ljudi, a ne buba švabe, pa će vam možda sinuti zašto se taj front nikad nije ni zatvorio. Sad vam je Rusija nešto kriva što vas Libijci mrze. Vi ćete kad-tad morati da dobijete jedno masivno bombardovanje i to svom raspoloživom zabranjenom i otrovnom municijom da biste bar donekle shvatili ko ste i šta ste dosad poradili po planeti.

  3. Miraš says:

    "Prema istim izvorima (britanska obaveštajna služba), Moskva bi mogla preuzeti kontrolu nad obalom severne Afrike, i tako pokrenuti novi talas imigranata koji prelaze Mediteran." Britanija se boji da će izgubiti dve strateške stvari: 1)LIBIJSKU NAFTU Libija ne sme da izadje iz haosa i podigne glavu jer time zapadne kompanije mogu da izgube libijsku naftu. Libija spada medju prvih 10 zemalja po rezervama nafte i gasa. 2) NOVI TALAS MIGRANATA za Evropu neće stići po njihovoj agendi! Nije Rusija pokrenula talas afričkih migranata iz Libije i preko Libije nego baš V.B. SAD i Francuska koje su bombardovale Libiju 2011 godine i zatim uvele su tu zemlju u duži haos.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *