ПАНИКА МЕЂУ РУСОФОБИМА: Шта је Путин рекао Трампу о…

PANIKA MEĐU RUSOFOBIMA: Šta je Putin rekao Trampu o…

21 jula 2018

Uzgredno pominjanje Crne Gore od strane američkog predsjednika u intervjuu „Foks njuzu“ odavno nije izazvalo toliko panike pa čak i straha među članovima i simpatizerima „duboke države“ sa obe strane Atlantika. U Podgorici spekulišu — da li je Crna Gora bila predmet razgovora Putina i Trampa iza zatvorenih vrata.Svi vodeći zapadni mediji danas su doslovce bili preplavljeni tumačenjem Trampove izjave o „veoma agresivnoj“ Crnoj Gori koja bi mogla biti uzrok trećeg svjetskog rata. Jedan od glavnih strahova je da Donald Tramp „ne razumije dobro član 5. atlantskog Ugovora“, koji kaže da se napad na jednu od članica NATO-a smatra istovremeno napadom na sve zemlje NATO-a.

Tako npr. „Njujork tajms“ u naslovu konstatuje da je Tramp ovom izjavom doveo u pitanje čak samu „srž NATO-a“, dok se u tekstu navodi i konstatacija potpredsjednika „Karnegi zadužbine za međunarodni mir“ Endrjua Vejsa, koji ističe da Trampov komentar o Crnoj Gori „zvuči kao stav Kremlja“.

Ipak, naslov „Vašington posta“ koji glasi „Ukrajina nije zemlja — rekao je Putin Bušu. A šta je rekao Trampu o Crnoj Gori“, u fokus medijske pažnje zapadnih medija potpuno neočekivano kandiduje spekulaciju da je iza zatvorenih vrata u Helsinkiju bilo riječi i o Crnoj Gori.

Iako je ova mogućnost gotovo potpuno nevjerovatna, medijska mašinerija je već u punom pogonu. Na nju su se nakačili i lokalni mediji i analitičari, pa „Pobjeda“ u državnom vlasništvu preko čitave naslovne strane objavljuje — „Trampova ruska priča“, insinuirajući da je američki predsjednik zapravo „ruski čovjek“.

Tu su naravno i izjave aktivnih političara, pa je predsjednik crnogorskog SDP-a Ranko Krivokapić za Bi-Bi-Si kazao da je „zabrinut da Crna Gora ne služi kao ’kusur‘ tokom samita Trampa i Putina“.

„Nadam se da Crna Gora nije bila tema razgovora u Helsinkiju. Iskreno, nadam se da je Tramp samo reagovao na pitanje Foksa i da njegova poruka nema dublje značenje“, rekao je Krivokapić.

Za razliku od njega, hrvatski analitičar Davor Đenero, koji je Trampovu izjavu o Crnoj Gori prokomentarisao za crnogorske medije, nema dilemu da su „Trampove riječi Putinovo mišljenje“.

„Tramp nije bio dobro pripremljen za ovaj razgovor. Jasno je da je Crna Gora bila predmet razgovora Trampa i ruskog predsjednika Vladimira Putina“, siguran je odnekud Đenero.

Analitičar Boško Vukićević u lavini reakcija koju je izazvala Trampova izjava o Crnoj Gori ističe da je ono što danas upada u oči prije svega strah crnogorskog režima i domaćih ljubitelja američke „duboke države“, ali i inostranih pronatovskih analitičara i političara, da Tramp zaista može da uspostavi dobre odnose sa Rusijom.

„Bojazan čitave ove raznorodne skupine, koja je na antiruskoj priči najvećim dijelom izgradila sopstvene karijere, jeste da bi moglo doći do revidiranja spoljnopolitičkog koncepta SAD i otopljavanja rusko-američkih odnosa. Očigledno je da bi poboljšanje odnosa dvije supersile dovelo do istrošenosti karijera političara i nevladinih organizacija, koji su na širenju rusofobije dobijali ogromne pare i privilegije. U takvim okolnostima njihova politika postala bi nepotrebna. Stoga se pripadnici pomenute skupine, u stanju očaja a ponegdje i panike, pitaju da li je Crna Gora bila predmet razgovora Putina i Trampa iza zatvorenih vrata“, kaže Vukićević za Sputnjik.

Vukićević, koji je mišljenja da „je veoma mala vjerovatnoća da su Putin i Tramp na sastanku razgovarali i o Crnoj Gori“, ipak smatra da „strahovanja domaćih i inostranih natovaca nijesu u potpunosti bez osnova“.

„Ako ostavimo po strani Trampovu posebnu retoriku i njegovu neodmjerenu izjavu o Crnogorcima, njegovo mišljenje o tematici dâ se naslutiti. On se u izjavi o Crnoj Gori, na indirektan ali nedvosmislen način, pita šta će Crna Gora NATO-u i Sjedinjenim Državama? U komentaru direktno dovodi u pitanje validnost člana 5. NATO-a o zaštiti svojih članica. Osim toga, on vjerovatno uzima u obzir činjenicu da je Crna Gora jedina država koja je bombardovana od strane organizacije u koju se naknadno učlanila, kao i da je sporno učlanjenje obavljeno uz protivljenje ogromne većine stanovništva“, ističe naš sagovornik.

On podsjeća da i „svi oni koji smatraju da je Tramp u odgovoru o Crnoj Gori napravio gaf, treba da znaju da je televizija na kojoj je napravljen intervju — ’Foks njuz‘, tradicionalno naklonjena Trampu i da postoji vjerovatnoća da je pitanje možda bilo unaprijed dogovoreno“.

„Dakle, mišljenja sam da kod Trampa zaista postoji volja i želja za poboljšanjem odnosa sa Ruskom Federacijom, uostalom, takva nastojanja su bila dio njegovog predizbornog programa. Međutim, nijesam prevelik optimista po pitanju realizacije takvih politika, a naročito uz trenutno snažno protivljenje američke ’duboke države‘“, zaključuje Vukićević.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. Ivan Grozni says:

  CG treba da shvati da je niko ne shvata ozbiljno. Ni prostorno ni demografski.Po broju stanovnika samo drzava ew York ima naj manje deset gradova vecih od CG. Sta onda pricamo.

  • Miraš says:

   Ma koliko da je demografski Crna Gora manja država ipak nešto treba shvatiti ozbiljno. Narod je bio protiv ulaska Crne Gore u NATO alijansu te zato nije ni održan referendum po tom pitanju. Najvažnije je koliko oni takvih sličnih slučajeva imaju. Koliko se sećam ranije u Slovačkoj bio je referendum o NATO-u koji nije uspeo, ali kasnije slovački parlament doneo je odluku da uvodi državu u NATO. Mislim da je Slovenija poslednja održala referendum o ulasku države u NATO i to istog dana kada su imali i referendum o ulasku u EU. Da nije bilo ovog drugog važnog pitanja, možda ni u Sloveniji ne bi uspeo referendum za NATO. Posle toga nigde više ne prave referendume tog tipa, nego se radi čist LOPOVIZAM. Uz pomoć predsednika ili premijera, tj. domaćih lutaka koje kontrolišu, a ovi opet kontrolišu svoje parlamente kao privatni servis, pa preko takvog parlamenta uvuku celu državu u NATO, a mimo volje gradjana. To je teški lopovizam jer ukrali su ljudima celu državu, a ujedno to je i okupacija. Nije tako otvorena i upadljiva okupacija kao klasične okupacije, ali to je to. Jednom će im to neko naplatiti i to pošteno. Ono pitanje "Zašto moj sin da ide da brani Crnu Goru" upućeno Trampu ima smisla ako pomislimo koliko još država je NATO ukrao za sebe na taj isti lopovski način. Simbolično Crna Gora je tek jedna u nizu tako prevarenih država. Ne sumnjam da i nama već smislili neku tešku prevaru sa ciljem da Srbiju usisaju u NATO.

  • Za Srbiju says:

   Dao im na znanje da su šaka jada. Niko i ništa.

   • Miraš says:

    "Kad se siromah ženi i zec oštri kesu", da li tako ili nekako drugačije glasi stara narodna izreka.

   • Miraš says:

    Slično tako kao sa Crnom Gorom sprda se Tramp i sa Srbijom jer dao je konkretan primer da će Srbija napasti Crnu Goru. Ali nije to u pitanju. Nas ( i jedne i druge) još i sme da stavi u primer jer mi smo dalje od Rusije. A šta bi bilo da je uzeo neki drugi primer? Razne i isto značajno manje članice NATO-a imaju neke specifičnosti koje Amerikance mogu još skuplje koštati što se tiče broja poginulih američkih sinova i kćeri, pa ih ne pominje. Manja članica je i Estonija pa bi daleko više imalo smisla da je postavljeno pitanje Trampu "Zašto moj sin da gine u tamo nekoj Estoniji (graniči se sa Rusijom i blizu je veliki ruski grad Sankt Peterburg)? Ili "Zašto da moj sin gine u tamo nekoj Litvaniji (koja je sused Kalinjingradske oblasti)?" i da Tramp da isti odgovor: "To se baš i ja pitam." Takve primere kroz medije i za javnost Tramp nije ni smeo da izvede jer tek onda bi se raspalili njegovi protivnici iz "duboke države" kojoj inače pripada i NATO. Ako bi tako pričali o Estoniji i Litvaniji, onda bi i Poljska počela da se pita kuda ide NATO, a ona je najrusofobičnija te ponajviše zagrejana za NATO. Južno od nje su Slovačka, Madjarska, pa Hrvatska koje čine okosnicu NATO-a duž cele Istočne Evrope prema Rusiji. Ostala bi Rumunija sama na frontu prema Rusiji, a znamo i Mumune. Ta ubili bi ga slično kao Kenedija da je pomenuo samo Estoniju.

 2. Miraš says:

  Crna Gora ispade onaj veoma važan kamičak na putu na kom se raspada i carska kočija. Ovo su strahovi "duboke države" SAD jer NATO alijansa takodje njima pripada, a optuživanje Trampa to je njihov način da uspostavljaju kontrolu nad Trampom. Samit NATO-a u Briselu održan je 11. jula, pre susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, više sa tim sastankom u Briselu treba analizirati Trampove izjave o Crnoj Gori. U pogledu te alijanse Trampa sasvim opravdano brine način njenog dosadašnjeg finansiranja, te ne dozvoljava da samo Amerika ima i to najveću obavezu ne samo da finansira nego i da jača NATO. Koliki je BDP Crne Gore tj. 2% ili čak 4% od tog iznosa? Koliko Crna Gora u apsolutnom iznosu doprinosi finasiranju NATO-a, a u poredjenju sa njom koliko u apsolutnom iznosu izdvaja jedna Nemačka pa neka je to i samo 1,2% od nemačkog BDP? S druge strane kakve sve obaveze bi mogao imati NATO prema Crnoj Gori? Jeste američki senat izglasao prijem Crne Gore u alijansu sa ubedljivim brojem glasova, ali tada kao da su se priglupo držali samo jednog principa "rusofobija" te da oni nekako još jednom negde napakoste Rusiji. Država Crna Gora nije značajna ni za opstanak, a ni za napredak Rusije. Takodje nije značajna ni za NATO, a ni za SAD. Svu značajnu infrastrukturu NATO u tom delu Sredozemlja ima bez Crne Gore, a sama Crna Gora u tom pogledu nema ništa značajno da ponudi NATO-u. Nisu zainteresovani ni za ulazak američkih ratnih brodova u Bokokotorski zaliv, da li se boje da sa susednih brda ti brodovi mogu biti napadnuti. Mogu da zamislim kako su se natovski osvajači osećali kad su snimili njihove razne znamentosti, te kad su osetili istrajni i borbeni duh crnogorske istorije, a pritom veoma dobro znaju činjenicu da narod većinski nije bio za ulazak Crne Gore u njihovu NATO alijansu. Da li ste nekad obišli Boku Kotorsku, ali celu. Mentalitet samog naroda je prilično otresit i tradicionalno slobodarski. To je normalno jer i sam prirodni pejzaž u kom oni vekovima borave nije ni smiren ni pitom. Na to treba dodati važne istorijske dogadjaje kojih je itekako bilo u Boki kotorskoj. Mesta na obali jesu uglavnom lepa i prijatna,ali Boku kotorsku moćno nadvisuju okolne planine, a što se ulazi dublje u zaliv sve više dominiraju visoke i kršne planine koje deluju preteće, naporno, zastrašujuće i navažnije - neosvojivo. Meni su i te planine lepe jer sa njih je moguća efikasna odbrana svih tih naselja na obali i celog zaliva.

 3. Daniel Jackson says:

  Trump je samo iskoristio smesni provizorijum koji se zove Montenegro da ukaze na besmislenu klauzulu NATO o odbrani svake clanice. Svojevremeno je Buchanan pitao neokonzervativce posle ruske intervencije u Gruziji sta bi radili da je Gruzija bila primljena u NATO po njihovim sugestijama. Da li bi zbog Gruzije zaratili sa Rusijom? To je cela, pojednostavljena prica. Uostalom, citava ujudurma oko clanstva CG u NATO je samo zbog onemogucavanja da se poniste rezultati neregularnog referenduma 2006 o otcepljenju. Formalno clanstvo u NATO je nacin na koji se nesposobna, polupismena i lopovska montenegrinska "elita" odrzava na vlasti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *