ПАНИКА МЕЂУ ТУРИСТИМА: Токсичне алге се шире хрвтаским плажама!

PANIKA MEĐU TURISTIMA: Toksične alge se šire hrvtaskim plažama!

21 avgusta 2015

Toksicne-alge-630Naučnici iz Centra za istraživanje mora (CIM) u Rovinju upozoravanju da se toksične alge šire plažama od Istre sve do Dubrovnika i da su najopasnije za decu, prenosi zagrebački „Jutarnji list“.

O toksičnim algama iz roda „ostreopsis“ proteklih sedmica se pisalo i u italijanskim medijima, jer su se pojavile uz obalu Italije, dok se u Hrvatskoj na njihovu pojavu prvo posumnjalo u akvatoriju Rovinja.

Nakon toga su naučnici Centra, Danijela Marić Fankuhen i njen suprug Martin Fankuhen, sakupili uzorke i proverili pod mikroskopom o čemu se stvarno radi.

Iako uočene alge nisu opasne za zdravlje, odlučili su da o njihovoj pojavi izveste građane i pozvali osobe koje imaju simptome slične prehladi da se obrate elektronskom poštom rovinjskom CIM-u.

Primili su kako navode, mnoštvo dojava ljudi koji su se kupali na plažama od Dubrovnika preko ostrva Krka do Umaga.

Oni su odlučili da sakupe sve podatke i pokušaju da napišu projekat kako bi zajedno s kolegama iz Dubrovnika i Splita razvili mrežu stanica koja će omogućiti kvalitetan monitoring, a kupačima pravovremene informacije o plažama sigurnim za kupanje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *