ПАНИКА НА БАЛКАНУ – ШИПТАРИ У СТРАХУ: Трамп донео одлуку у вези Косова

PANIKA NA BALKANU – ŠIPTARI U STRAHU: Tramp doneo odluku u vezi Kosova

10 jula 2018

Američki predsednik Donald Tramp i deo njegove administracije sve su bliži ideji da se u rešenju kosovskog problema ipak načine određeni ustupci Srbiji i da se ide na delimičnu podelu južne srpske pokrajine.

Albanske vlasti u Prištini posredstvom lobista iz Vašingtona dobile su informaciju da Stejt department, uz saglasnost Trampa, razmatra rešenje po kome bi Srbija dobila četiri opštine na severu Kosova, dok bi zauzvrat Albancima pripao deo preševske opštine, zapadno od autoputa E-75.Uticao i stav Beograda

Proteklog vikenda iz više diplomatskih krugova potvrđeno je da ovakav predlog izazvao ozbiljnu zabrinutost u Prištini jer se u Beloj kući po prvi put ozbiljno razmatra mogućnost da se Srbima načine ustupci. Tome je, kako objašnjavaju, znatno doprineo čvrst stav Beograda da neće pristati na rešenje po kome bi jedna strana dobila sve, a druga ne bi dobila apsolutno ništa.

– Priština je do sada mogla da računa na bezrezervnu podršku svojih mentora iz Vašingtona… Međutim, uprkos žestokim pritiscima da se odrekne svoje južne pokrajine, Beograd je zauzeo nepokolebljiv stav da nikada neće priznati nezavisnost Kosova i pristati na to da Albanci dobiju sve, a Srbi ništa…

Svima je na kraju postalo jasno da se određeni ustupci moraju načiniti i u Stejt departmentu je nedavno napravljen preliminarni plan po kome bi četiri opštine na severu – Leposavić, severna Mitrovica, Zubin Potok i Zvečan, koje su 99,9 odsto etnički srpske – i zvanično bile pripojene centralnoj Srbiji, dok bi Albanci u zamenu za tu teritoriju dobili deo Preševa zapadno od autoputa, koji je etnički gotovo potpuno albanski – objašnjava naš sagovornik, inače visokorangirani zapadni diplomata.

On dodaje da je ovakav plan naišao na oštro neslaganje prištinskih lobista u Vašingtonu i lidera samoproglašenog Kosova.

– Oni bespogovorno slušaju Ameriku, ali znaju da bi svojoj javnosti veoma teško objasnili kako su naprasno dobili mnogo manje od očekivanog. Mislili su da je najveći ustupak formiranje ZSO… – pojašnjava naš izvor.

Da Amerika zaista intenzivira svoje nastojanje da se što pre razreši „kosovski čvor“, dokazuje i poseta Pita Maroka, zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD i šef Biroa operacija vezanih za sukobe i stabilizaciju (CSO), koji je došao na Zapadni Balkan.

– Posle Srbije Maroko će posetiti BiH, Makedoniju i Prištinu. Na Zapadni Balkan dolazi kako bi pokazao da je kontinuirani angažman ovog Biroa u regionu vrhunski prioritet. Pružiće i diplomatsku podršku na visokom nivou perspektivi pristupanja EU zemalja regiona“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Bio bi to veliki pomak

Komentarišući ovakav razvoj situacije, politički analitičar Dejan Vuk Stanković ističe da bi svaki ustupak Srbiji od strane SAD bio veliki pomak.

– Ovaj plan je verovatno jedan od mnogih koji se razrađuju u Vašingtonu. Moramo biti svesni realnosti, a to je da sve što dobijemo od SAD, a nije samo bezuslovni zahtev za priznavanje nezavisnog Kosova, predstavlja veliki uspeh za Srbiju. Zato bi bilo kakva modifikacija granica bila veliki uspeh. Mislim da bi najbolje bilo organizovati regionalnu konferenciju o korekciji granica na Balkanu uz učešće velikih sila. Tu bi se moglo doći do određene formule za neku vrstu razmene teritorija i stanja u kom bi svi bili malo zadovoljni i pomalo nezadovoljni. Ukoliko nema fleksibilnosti sa strane velikih sila, najveća je verovatnoća da ostanemo u statusu kvo, koji je izvor velikih nestabilnosti u regionu – upozorava Vuk Stanković.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je očigledno da se ubrzavaju procesi oko rešavanja kosovskog problema.

– Očigledno da ulazimo u fazu kada bi moglo da dođe do dogovora, ali ne mora da znači da će do toga i doći. Postoji ogroman pritisak i očekivanja, posebno od SAD, ali kada pitate kako treba da izgleda taj dogovor, oni ne znaju da kažu – izjavio je Drecun.

KOMENTARI29 komentara

 1. goran says:

  Dobicemo sedam kuca na severu Kosova, zahvaljujuci velikoj pomoci Tovaris Putina.

  • E.Lirsch says:

   Bas tako.

  • Željko says:

   @goran Ukoliko pristanete na to susjedi, to je raspakiranje AVNOJ granice i onda slijedom toga možete izgubiti Vojvodinu a druge ex YU republike će ostati iste jer imaju malo bolje eksperte jer vi osim Mađara Varadija nemate neke eksperte!

 2. deda mraz says:

  Koje gluposti i komunisticke gadosti koje zajedno rade sa amerikancima i vec su se poceli ponasati kao da je kosovo suverena drzava.

 3. Rale says:

  Ko daje svoje za svoje nije samo veleizdajnik ,već licemer veleizdajnik.

 4. MILICA says:

  ma kakva podjela, ma ni pedlja...ovaj vuk stankovic se najeo gljiva ludara kao i vucic i svi ovi koji predlazu podjelu...ni pedlja!!!!

  • Velika Metla says:

   Milica,taj "vuk"je ljiga! Kao i mnogi ostali analniTičari!

 5. Velika Metla says:

  Neka ovaj klovn deli ono šta mu je "babo"ostavio! Nema podele onoga šta je srbsko!

 6. jonel says:

  Kakav ustupak, ako daš Preševsku dolinu? Da li ste vi normalni?

 7. zikkka says:

  hahah, koja komedija... da im damo naše za naše...još se predstavlja kao uspeh...

 8. rade says:

  Treba samo cekati i nista ne potpisivati jer je samo vatikanu i zapadu u interesu da se kosovo sto prije prizna.Zapadni plan je ulazak kosova u UN,zatim legitimni referendum za prispajanje albaniji.Tako bi se zapad rijesio zelene transferzale i radikalnog islama koji se odomacio medju siptarima na kosovu.Vucic to sve zna i radi dobro svoj posao,naravno posavjetovan od najboljeg stratega danasnjice predsjednika Putina.

 9. Za Srbiju says:

  Deo Kosova za deo Albanije (Skadar i Drač). Koliko teritorije mi njima, toliko Albanija nama. A onda proterati sve do jednog šiptara iz Srbije. I spojiti Srpsku sa Srbijom. Takođe deo Makedonije. Granica sa hrvackom na Dunavu. Sve u paketu.

  • Za Srbiju says:

   Naplatiti šiptarima sve pare koje duguju iz SFRJ, SRJ i Srbiji za sve ove godine (neovlašćeno korišćenje rudnika i termoelektrana, ...).

  • Za Srbiju says:

   Takođe da NATO plati štetu Srbiji za bombardovanje. Bez naplate, nema dogovora.

  • SiNiša says:

   Skadar i Drač može, a svi (šiptari poreklom od "izbeglica" naročito za vreme i posle Drugog svetskog rata) koji nisu prihvatili Srbsko državljanstvo, plaćali porez, troškove za struju, vodu, ... napolje! Svaki drugi razgovor o podeli Kosmeta i razmeni teritorija tretirati kao VELEIZDAJU i presuditi im po kratkom postupku. Početi od Dajana Vuk "Brankovića", Drecuna i njegovog šefa. A šta planiraju OKUPATORI amerikanci? Briga me!

 10. Ilija Cvorovic says:

  A sta biste vi gospodo radili sa 2 i nesta miliona Albanaca???? Sta?? Koga biste naselili na Kosovo i Metohiju umesto njih??? Bracu Ruse?? Filipince?? Koga? Vi biste opet u rat, ali iz svojih fotelja. Neka se podeli, Srpskim svetinjama zasticene statuse i mirna Bosna. Dajte nam da zivimo i obezbedimo nasoj deci miran zivot.

  • Velika Metla says:

   Ilija Čvorovi,tebi se od straha od šiptara (bolje se uubij nesrećniče nego da na ratama tu smrdljivu nazovi dušu ispuštaš)pričinjava četvrostruko broj šiptara! Šiptara u srbskoj pokrajini ima 650-700 hiljada,ni jedan jedini više od toga! I zato ne pristaju na popis stanovništva,jer bi se broj otkrio odmah! Koliko to gradova ima u pokrajini koji ima više od 300 hiljada stanovnika? Samo jedan,i to Priština! U Prizrenu im ima oko 30 hiljada,Peć manje od 30 hiljada,Mitrovica komplet sva oko 40 hiljada! I koji su to ostali nazovi gradovi iz kojih si ti,mozgu"sakupio ni manje,ni više,nego 2 miliona? Te laži šiptarske i laži dušmana,i neprijatelja,Srbije o 2 miliona šiptara nosi kući sa sve tobom,ako je imaš!

 11. Miraš. says:

  Malogradjanština i prostakluk u dnevnim vestima je sve češća sa ciljem da zdravo razmišljanje bude ubijeno. Dežurna "radio Mileva" pokušava još jednom da nas ubedi kako su kvalitetni i ispravni stavovi o podeli i priznanju KIM "velikog mirotvorca" i aktuelnog vladara Srbije, jer evo o njima što oni naravno pouzdano znaju razmišlja čak i Donald Tramp. Što su ti stavovi već 90% odbačeni u unutrašnjem dijalogu o KIM, to žele da zaboravimo. Jedna od bitnih osobina malogradjanina je da su oni uvek veoma obavešteni i to iz ANONIMNIH I POVERLJIVIH IZVORA NA NAJVIŠEM NIVOU. Kao što sad znaju o čemu razmišljanja Tramp tako su dosad mnogo puta znali o čemu razmišlja Putin. Piskarali su i razne gluposti tipa "brača Rusi nam rekla ovo... Braća Rusi nam rekla ono".... Ivo Andrić iz "Znakovi pored puta: "Pristao bih da živim, ako mora tako biti, među divljacima,u vihoru revolucije ili u bezumnom vrtlogu rata. Na sve bih pristao, samo ne na malograđanski život koji nikad ni u čemu ne pokazuje ni veličine ni lepote ni prave radosti, jer je u njemu sve otrovano predrasudama i ukaljanom računicom koja se uvlači do najskrovitijih dubina ljudskog života, do u osmejak sa kojim čovek čoveku kaže: Dobro jutro!, do u bračnu postelju, do na samrtnički log. A ta računica nije samo bezdušna nego i potpuno pogrešna."

  • Velika Metla says:

   Miraš,pa da nije ogroman broj Srba teška malograđanština zar misliš da bi uspeli da im uteraju "zadruge" i ostale visokointeligentne,i iznad svega visokoobrazovne,serijale,i to 24/7,što nije slučaj ni u jednoj normalnoj državi?

 12. padre says:

  Znači da Srbija da nešto svoje, da bi ji vratili malo njenoga?dbor smo prošli, jer su šipci skromni, pa nisu tražili Vojvodinu, nego samo Sanđak i Niš!

 13. Anac iz Liliput-a says:

  Kakva besmislica, ovakav predlog u javnost može izneti samo ozbiljno poremećena osoba. Sa ovakvim rešenjem novi sukobi nisu daleko, a nova vlast bliže no što mislimo. Do sada je veleizdaja tolerisana nekim političarima, pa su tako i počeli pregovori u Briselu, sa predstavnicima Kosova, suprotno ustavu Republike Srbije. Ovog puta nema prostora za toleranciju, izdaja se ne sme tolerisati. Teritorija se kroz istoriju nekada sticala ratom, ali ne međunarodnim intervencionizmom, i akcijama "Milosrdni anđeo", i to se nikada neće promeniti, inače bi u svetu nastao haos.

 14. Miraš. says:

  Ruska štampa, primer jednog zdravog razmišljanja koje je napisao poznati novinar Rostislav Išćenko. IŠĆENKO ZALEDIO EU: "Sjedinjene Države žele da Ukrajinu prodaju Rusiji" - 10.07.2018 U Helsinkiju će se Vladimir Putin i Donald Tramp baviti Ukrajinom uglavnom samo u okviru rusko-američkih odnosa. Moje je mišljenje da je glavni problem ukrajinskog pitanja danas u tome što Sjedinjene Države žele da Ukrajinu prodaju Rusiji, u situaciji kada Ukrajinu faktički nemaju a žele da na njoj nešto ućare. Za Rusiju bi to bilo pogrešno jer ona može da čeka i da Ukrajinu dobije besplatno. Onda kada SAD dojadi da se prave kao da od Ukrajine imaju neku vajdu. Sve što SAD mogu dati Rusiji ne vredi nikakvih kompenzacija. Recimo, priznaju Amerikanci Krim – i šta? Krim će imati status teritorije koja se (Rusiji) osporava sve dok ga Ukrajina ne prizna ruskim. Ili dok sama Ukrajina ne iščezne. SAD će i dalje tvrditi da nikada neće Krim priznati ruskim, a i da nikada neće priznati sadašnje stanje u Donbasu. Samo, njihovi ustupci nisu nikome potrebni – one ne mogu predložiti ništa kardinalno. Rusija je već dobila sve što je mogla dobiti, a može dobiti i više – nezavisno od toga žele li to SAD ili ne žele. Situacija se za Vašington pogoršava, a Rusija može da još čeka. Kompromisne varijante koje su bile predlagane 2014. i 2015. bile su povoljnije za SAD nego sve o čemu bi se moglo raditi sada. A kad prođu još dve godine – ni toliko im neće biti nuđeno…

  • Miraš. says:

   Poredjenja radi kakve malogradjanske podlosti i budalaštine je pisala domaća štampa najverovatnije sa ciljem stvaranja kod Srba nepoverenja u današnje Ruse i Rusiju. Nije Vladimir Putin poslao beogradsku vladarsku ekipu u Brisel da tamo predaju i izdaju Kosovo i Metohiju i celu Srbiju. Poručio je više puta da se po pitanju KIM držimo rezolucije 1244, koju očigledno Beograd gura pod tepih. Briselsko posredovanje je zvanični Beograd odabrao sam i po svojim opredeljenjima. Ali poželjno je sada čak i Putina sumnjičiti za izdaju Kosova, da se Vlasi ne dosete gde zapravo smrdi. Vuna kićo. - Kako i izdati i obezbediti dalje vladanje Srbijom. ... Evo na istu temu šta je pisala srpska štampa: Krim za nezavisno Kosovo: (Ne)moguća trampa za Putina Analitičari ne isključuju mogućnost da se postigne dogovor između američkog i ruskog predsednika- Istorijski susret Vladimira Putina i Donalda Trampa, u Helsinkiju, mogao bi biti velika šansa za rešavanje kosovskog problema, jer, prema pisanju medija, dvojica lidera bi upravo tada mogli da se dogovore o tom pitanju. Analitičari ne isključuju mogućnost da se postigne dogovor između američkog i ruskog predsednika, a jedna od ponuda koje bi se mogle naći na stolu je i KRIM U ZAMENI ZA NEZAVISNO KOSOVO. Da li će Putin dobiti iz Amerike "ponudu koja se ne odbija" i šta bi to značilo za Srbiju? ...

   • Velika Metla says:

    Miraš,trpeljivi smo mi pravoslavci,ali kad dođe "žuta minuta"onda "trpe"više nema! I onda sledi već poznata istorija koja se ponavlja,a iz toga ponavljanja večite "mušterije"nisu izvukle nikakvu pouku,pa ih treba s vremena na vreme vratiti na "kolosek"iz kojeg su "iskliznuli"!

 15. Miki says:

  Srbi konacno uzdajte se use i u svoje kljuse.Svi koji se vrte oko ustupaka i davanja su obicne poturice i ljigavci. Ovom narodu netreba takva vlast ni takvi komentatori jer bi oni i svoju majku prodali za fotelju i malo keša.

 16. Veles says:

  "ljubav" Amerike i Šiptara je neprirodna ali postoji.Ljubav čini da vrijeme prolazi, vrijeme čini da ljubav prolazi.Čemu žurba,kad će Šiptara postati najveći mrzitelji amera. Jer, gde god su došli kao okupatori i komandosi, izazvali su m r ž nj u lokalnog naroda. Zašto bi im ustupali Kosovo i Preševo, kad ameri najavljuju da ćemo biti u "pravoslavnom savezu" sa Albancima. Postaće "ortodoks"? Ameri znaju više od nas.

 17. dane Radakovic says:

  tito postavijo svoju decu na Dedinjama da cuvaju ameriku i lipe hrvate SPS- ce sve ucinuti i sns i srs stranke da Srbija nista ne dobije tako da nebi WA, platijo odstetu Srbiji i hrvatska za genocid nad srbima u jugoslaviji

 18. Grebak Grebić says:

  Izgleda ipak da je srpskoj vlasti dovoljno baciti pred noge i oglodanu kost jer ona pa i mnogi i iz javnog njenog sektora nemaju pojma o istoriju, ali ni o narodnoj poeziji. Ipak je Kaplar u Maršalskoj uniformi uspeo da ugura Srbima veštaka, a izbaci mozak!

  • Uskok says:

   Biće veliki ustupak ako nam daju malo našega za mnogo našega? Eh dejane vuče stankoviću, mnogo imena za jednog, malog, "nezavisnog" analitičara.Da li su u okupiranim državama i analitičari okupacioni?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *