PANIKA NA ZAPADU: Kina predstavlja opasnost po Svetsku banku

PANIKA NA ZAPADU: Kina predstavlja opasnost po Svetsku banku

27 juna 2014

World-BankKina ubrzava stvaranje globalne finansijske strukture koja može postati konkurencija Svetskoj banci i Azijskoj banci za razvoj. Ona je predložila da se udvostruči osnivački kapital Azijske banke za investicije u infastrukturu za 100 milijardi dolara.

Ovo je saopštio londonski list The Financial Times. Sam projekat je prvi put predstavio predsednik KNR Si Đinping u oktobru prošle godine za vreme svog prvog putovanja u Jugoistočnu Aziju.

U međuvremenu je već više od 22 zemlje, uključujući i nekoliko naftnih monarhija na Bliskom istoku, pokazalo interesovanje za kineski projekat. Imajući u vidu konzervativnost bankarskog tržišta – to je veliki napredak Kine. Po nepotvrđenim podacima Kina je pokretanje ovog projekta razmatrala s nizom evropskih zemalja, Australijom, SAD i Japanom. Međutim, u slučaju da one postanu akcionari Peking računa na to da njihov uticaj u banci svede na minimum.

Pre svega, zahvaljujući tome što većinu sredstava za osnivački kapital Kina namerava da obezbedi sama. Osim toga, Azijska banka za investicije u infrastrukturu je zamišljena kao direktan suparnik pre svega Azijske banke za razvoj. A u njoj glavnu ulogu igraju SAD i Japan, koji kontrolišu po 15,7 i 15,6 procenata osnivačkog kapitala banke. Poređenja radi, Kini pripada samo 5,5 procenata akcija. A i predlog da se udvostruči kapital buduće banke na 100 milijardi je dala upravo kako bi realno konkurisala Azijskoj banci za razvoj čiji osnivački kapital iznosi 165 milijadi dolara.

Novi projekat će Kini pomoći da poveća svoj uticaj na globalnom finansijskom tržištu, smatra bankarski analitičar nezavisne agencije «Investkafe» Grigorij Birg:

Ovaj projekat je, isto kao i podrška Kine osnivanju Banke za razvoj BRIKS, namenjen slabljenju dominacije razvijenih zemalja Zapada u svetskom finansijskom sistemu. Lokomotiva budućeg razvoja će biti upravo zemlje u razvoju, a Kina je danas već druga ekonomija na svetu. Upravo zato treba da ima veliki udeo u kontroli svetskih finansijskih kretanja. Kina baš ovo i pokušava da ostvari osnivajući Azijsku banku za investicije u infrastrukturu.

Potencijalnim partnerima Kine u novoj banci se, po svemu sudeći, svideo predlog o finansiranju infrastrukture novog Puta svile od Azije preko Bliskog istoka do Evrope. U pozadini ove inicijative se može videti namera Kine da stvori za sebe još jedan kanal za trgovačku ekspanziju na globalnim tržištima. Grigorij Birg smatra da će nova banka raditi u interesu Kine na jačanju kontrole nad infrastrukturom stranih zemalja:

Kinu zanima učestvovanje u infrastrukturnim projektima, razvoj i vađenje prirodnih resursa u inostranstvu. Zbog toga joj je potrebno da učestvuje u finansiranju sličnih projekata. Između ostalog, eventualno, zajedno s privatnim kompanijama ili s državnim bankama drugih zemlja. To vidimo na primeru njene saradnje s «Rosneftom» i «Gazpromom». Ugovore s njima Kina je pratila finansiranjem zajedničkih projekata. Cilj Kine u vezi s kapitalizacijom Azijske banke za investicije u infrastrukturu je upravo jačanje sopstvenog učešća u infrastrukturnim i drugim velikim projektima u inostranstvu.

Kao jedan od prvih projekata banke navodi se izgradnja železničke pruge Peking-Bagdad. Glavna kreditna sredstva za njenu realizaciju će, smatra se, stići iz Kine. Pritom stručnjaci ne isključuju mogućnost da nova banka postane upravo novi prostor za povećanje konvertibilne moći juana. Jer, potražnja tržišta u razvoju za kreditima u juanima stalno raste.

(Glas Rusije)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Borka says:

    Cudno , koliko mi poznato Kina je vise od godinu dana, prva ekonomiju u Svet izvestavaju vecina relevantnih ekonomskih medija i izvestaji zapadnih analiticara na Svetskoj Berzi ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *