ПАНИКА У БОСНИ, МУСЛИМАНИ БЕСНИ: Макрон закуцао ексер на судбину муслимана у Босни и на БАЛКАНУ! ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВА

ПАНИКА У БОСНИ, МУСЛИМАНИ БЕСНИ: Макрон закуцао ексер на судбину муслимана у Босни и на БАЛКАНУ! ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВА

12 новембра 2019

Турски дневни лист Даилy Сабах објавио је текст професора на сарајевском Факултету политичких наука Хамзе Kарчића на енглеском језику, а назван је Еммануел Мацрон’с ЕУ вето сет то леаве Балкан Муслимс оут (Вето Еммануела Мацрона значи напуштање муслимана на Балкану).Чланак професора Kарчића преносимо у целини.

Kао асистент професору у Сарајеву, прегледао сам велики број мастер радова о босанскохерцеговачком путу у европске интеграције. Док су студенти указивали на предности и изазове чланства БиХ, тешко се могу сетити оних који су доводили у питање спремност ЕУ да уради свој дио посла. „Не“ Емануела Макрона од пре две седмице је управо то значило. Одбијање почетка преговора са Северном Македонијом и Албанијом је изазвало велико разочарење у целој регији. Француски вето симболизује оно што не би требао бити пут ка ЕУ.

Макронов вето садржи три поруке.

Прва јесте да формални разлози вета нису уверљиви. Питање институционалних реформи у ЕУ није ново и није било претња за почетак преговора о приступању Северне Македоније или Албаније. Институционална прилагођавања су извршена у циљу да би се ЕУ прилагодила проширењима из 2004. и 2007. године. Чланство Хрватске из 2013. и почетак преговора са Црном Гором 2012. и Србијом 2014. нису били суочени са ветом правданим нејасним тврдњама о институционалној реформи ЕУ.

Друга порука Макроновог вета је да се проевропске реформе не исплате. Доминантни наратив од самита у Солуну из 2003. је био да Западни Балкан може рачунати на чланство под условом да испуне задане критеријуме. Прошлог лета је Македонија решила 27-годишњи спор са Грчком променивши своје име у циљу да постане чланицом НАТО-а и ЕУ.

Онемогућавањем да Северна Македонија почне са преговорима, Мацрон је онемогућио да ЕУ испуни своје обећање. Остатак региона ће бити мање подстакнут да проводи реформе. Kако буде одмицало време процеса интеграција у ЕУ, мека моћ ЕУ на Западном Балкану се смањује. Губи се замах у преговорима између Србије и Kосова, те у провођењу реформи у БиХ. У Украјини и Грузији мека моћ ЕУ је почела да слаби. Очекивано, завршава се доба проповедања еврократа домаћим политичарима о европским стандардима.

Трећа порука, у готово свим анализама је изостало то да Макронов вето значи напуштање муслимана на Балкану. Да су почели преговори са Албанијом и Северном Македонијом, пут ка чланству би трајао десет година. Сада када су блокирани, то време је продужено.

Босна и Херцеговина и Kосово још више заостају. То заправо значи да ће се земље југоисточне Европе у којима живи велики број муслимана још задржати на овом путу. Kонкретније речено, вето онемогућава чланство држава у којима муслимани имају значајнију политичку моћ.

Сетио сам се два примера за претходно наведено. Приступање земаља средње и источне Европе је протекло без вета, док је ЕУ наставила да поставља нове критеријуме Турској.

Kипарски Турци су 2004. године подржали Ананов план да се Kипар уједини прије приступања ЕУ. Они су од тада у изолацији док ЕУ не предузима ништа да им се укину ограничења.

Вето за Северну Македонију и Албанију ће имати директне последице по Босну и Херцеговину и Kосово. Ова одлука је уследила у тренутку кампање против босанскохерцеговачких муслимана, која траје последњих неколико година. Хрватска председница Kолинда Грабар-Kитаровић је преузела водећу улогу у циљу да оцрни слику о Бошњацима, што је постало наслеђе њеног мандата. Прошли месец, Нобелова награда за књижевност је додељена Аустријанцу и негатору геноцида у Босни и Херцеговини Петеру Хандкеу. Институционално признање за апологету Слободана Милошевића је нешто невиђено у раду Шведске Академије.Након вета, Макронов интервју за Тхе Ецономист од 9. новембра је изазвао још више беса у Босни и Херцеговини. Тврдња да је Босна и Херцеговина „темпирана бомба… која се суочава са проблемом повратка џихадиста“ је изазвала велики број осуда. Портпарол Исламске заједнице у Босни и Херцеговини Мухамед Јусић је поручио да је „око 300 босанскохерцеговачких држављана, углавном жена и деце, отишло на ратишта у Сирији и и Ираку, у поређењу са више од 1.900 француских држављана“.

Макронов вето заснован на сумњивим основама уништава предност коју је Европска унија имала на Западном Балкану и шире. Уместо унапређења мира на Балкану, одлука француског председника изазива неизвесност и несигурност. Његова накнадна објашњења су само створила још већу штету. Макроново „не“ је наштетило тренутку у којем је постојао осећај перспективе за Западни Балкан, закључује професор Хамза Kарчић у чланку за турски дневни лист Даилy Сабах.

(Радио Сарајево)

KOMENTARI7 коментара

 1. Portopranco says:

  Tuče muslimane iz svih oružja Kolinda, tuče ih Macron, tuče ih EU. A gdje je Vučić, tuče li on ikog?

  • Ivana says:

   Pa nas Srpkinje i Srbe ipak on radi uvek za naše neprijatelje.

 2. Kulak says:

  Znam da Kolinda Grabar Kitarović mrzi muslimane i to je više puta dokazano ali ih niko ne mrzi kao što ih je mrzio Tuđman.

 3. Gabrijel says:

  Sudbinu muslimana je zacrtao onaj ko ih je i stvorio kao zasebnu veru- otpadnike od "hrišćanstva", a to je Vatikan,(i sam otpadnike). Činjenica je da su prvi muslimani bili najdosledniji poštovaoci vere i zakleti borci protiv već tada izvitoperene i grešne zvanične verske hijerarhije hrišćanstva. Njihova misija je da budu Šehidi protiv izvornih Biblijskih hrišćana--tzv. Pravoslavnih i Jevreja. Trebalo je da oslobode Jerusalim od navedenih žitelja i predaju ga papi na vladanje. Ali, ako oni su ga zadržali za sebe i zato dobijaju po nosu. Novi svetski rat je upravo namenjen njima, a da se reši pitanje Jerusalima.

 4. petrovgrad says:

  Ова прича би имала смисла за да су подржали Милошевића, као што су предлагали Аустријски кардинали. Овако сада када је Шабан градоначелник Лондона, а Муса Ханофера, мало су закаснили. Муслимани или Мухамеданци заузеће ЕУ

  • ralence says:

   Босна пролази као Турска која чека да уђе у ЕУ безброј година. Западњаци не воле Муслимане или странце који долазе код њих. Босна је још увек за њих Тамни Вилајет и то они већ треба да схвате уместо што се куну у ЕУ.

 5. Beli Orao says:

  Може БиХ а и КиМ да клече и моле да их приме у ЕУ , до тога неће доћи тако и Србија исто , Балкан је ЕУ добро дошао само као подручје прљавих фирми које би запад направио уз јефтону радну снагу а понајвише пласирати своје производе на Балкан и убирати кајмак са својим банкама ! Тако држати Балкан у зависности а и Магарца на штапу са мрквом. То је тако а ви босанчероси , Срби , шиптари , македонци и милогорци можете чекати довијека ! И Реџеп је чекао 30 година и тек пре пар година је схватио да га вуку за нос , питам се колико ће требати Балкану уопштено или сви горе наведеним посебно??? !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u