Паника у ЦГ: Чији то ратни бродови испаљују гранате на Јадрану? (ВИДЕО)

Panika u CG: Čiji to ratni brodovi ispaljuju granate na Jadranu? (VIDEO)

22 oktobra 2016

614000_untitled_f-620x330

Uznemirujući video ratnog broda, koji je u četvrtak snimljen kako ispaljuje bombe u neposrednoj blizini crnogorske obale, stvara nedoumicu da li se radi o brodu crnogorske ratne mornarice, koja ima vojnu vežbu, ili se radi o francuskom ratnom brodu „Lira“, koji je dan posle izbora, uplovio u Kotor.

Naime, snimak na kojem se vidi kako se sa broda ispaljuje projektil, napravljen je nadomak Čanja u neposrednoj blizini plaže i naseljenih mesta.

Sa jedne strane, kako navodi portal „In4s“, moglo bi da se radi o brodu vojske Crne Gore R33 ili R34. Međutim, ono što dodatno zbunjuje jeste činjenica da su ti brodovi nekad bili raketne fregate sa kojih su skinute rakete. Eksploziju ovih razmera mogle bi da naprave rakete RBS, kojima su te fregate u prošlosti bile opremljene, ali su one skinute još ranije i sada se ti brodovi koriste kao patrolni čamci.

Sa druge strane, moglo bi da se radi o brodu NATO-a, koji se nalazi u Bokokotorskom zalivu. Kad se francuski brod pre par dana ukotvio, iz lučke kapetanije nisu mogli da saopšte više detalja o razlozima i aranžmanu zbog kojeg je brod stigao u Kotor. Međutim, sada je snimljen ovaj veoma alarmantan video.

„Zadnji put kada su našim morem, kao i zemljom, treštale bombe, to je bilo za vreme NATO bombardovanja, a Francuzi se, uoči najavljene ratifikacije, izgleda osećaju komotno da pucaju po našem moru, na samo par kilometara od obale, a u neposrednoj blizini ribarskih i turističkih barkica“, ističe portal.

„Da li se može uzeti za slučajno da se sve to dešava dok je u Crnoj Gori aktuelan navodni državni udar? Da li je to možda poruka građanima Crna Gore da za njih sloboda ne postoji i da postoji neko jači, ko ih straši i sa mora? Podgoricom još od nedelje kruže marice prepune specijalaca, a grad je zbog sirena i panike koju podižu u lažnom vanrednom stanju. Treba izgleda podstaći osećaj nesigurnosti i napetosti. Danas se otišlo korak dalje, sa mora je pucao francuski brod.“

Kako piše portal, mora se postaviti pitanje: otkud da brod strane države, članice NATO-a, puca, u tako neposrednoj blizini, u tuđoj državi? Otkud sloboda da se ugrožavaju životi crnogorskih građana? Šta je sa našom ratnom mornaricom, zaštitom našeg mora i naše pomorske granice, koja je suverena? Režim, koji za svoj najveći uspeh navodi odbranu crnogorskog suvereniteta, potrudio se da na svaki mogući način taj suverenitet ugrozi, pa sada strani brodovi bez upozorenja pucaju u blizini naših obala.

„Takođe, ako jedan brod daje sebi ovoliko slobode, šta bi tek radili da ih je došlo više? I možda još važnije pitanje: šta ako svoje topove upere prema našim gradovima, kao 1999. godine?“

Portal „In4s“ napominje da do sada još niko nije javio o kojem se brodu radi, „ali je evidentno da se sve to dešava dok imamo NATO brod u našoj luci“.

„Bilo da se radi o našem ili francuskom brodu, ostaje zabrinjavajuća činjenica da se brod ne nalazi u međunarodnim vodama, niti na sigurnoj udaljenosti od obale, kako bi trebalo da bude da je u pitanju vojna vežba. Nedopustivo je da se puca sa broda na ovako malom rastojanju od plaža, obale i naseljenih mesta“, zaključuje portal.

In4s

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *