ПАНИКА У ЧИТАВОМ СВЕТУ! Нешто чудно се дешава у главном нуклеарном центру Ким Џонг Уна!

PANIKA U ČITAVOM SVETU! Nešto čudno se dešava u glavnom nuklearnom centru Kim Džong Una!

17 aprila 2019

Primećeni su znaci aktivnosti u glavnom severnokorejskom nuklearnom kompleksu Jongbjon, manje od dva meseca od propalih razgovora o denuklearizaciji između američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog vođe Kim Džong-una, saopštio je danas jedan američki istraživački centar.

Od neuspelog drugog samita Trampa i Kima, Severnokorejski zvaničnici su naveli da razmatraju svoje diplomatske opcije sa SAD, a Kim Džong Un je prošle nedelje izjavio da je otvoren za novi samit sa Trampom ako bi Vašington došao za pregovarački sto sa „dobrim stavom“.Centar za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu (CSIS) naveo je da satelitski snimci napravljeni 12. aprila pokazuju pet vagona blizu fabrike za obogaćivanje uranijuma i laboratorije za radiohemiju nuklearnog kompleksa Jongbion.

„U prošlosti je izgledalo da su ti specijalizovani vagoni povezani sa premeštanjem radioaktivnih supstanci ili sa kampanjama prerađivanja uranijuma“, naveo je taj centar.

Kako se navodi, sadašnja aktivnost kao i izgled vagona ne isključuju mogućnost da se radi o operacijama pre ili posle procesa prerade uranijuma. Posle prvog istorijskog samita Trampa i Kima 2018. u Singapuru doneta je opšta zajednička deklaracija u kojoj se govori o potupnoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva. Drugi sastanak u februaru u Hanoju završen je neuspehom i bez ikakvog napretka o tom pitanju.

To je postavilo pitanje o budućnosti procesa denuklearizacije mada su dve strane izrazile želju da nastave pregovore.

Jongbion se nalazi oko sto kilometara severno od Pjongjanga i tu se nalazi prvi severnokorejski nuklearni reaktor koji je jedini poznat izvor plutonijuma za zabranjene severnokorejske vojne programe. Jongbion međutim nije jedini kompleks za obogaćivanje uranijuma u Severnoj Koreji. Američke obaveštajne službe smatraju da Pjongjang ima još dva takva centra, jedan kod Kangsonga u predgrađu Pjongjanga i jedan na nepoznatom mestu.

Severna Koreja prekinula je svoje nuklearne probe i probe balističkih raketa u okviru diplomatskog procesa početog 2018. godine. Međutim Međunarodna agencija za atomsku energiju (AIEA) je saopštila da ima indikacije da je Jongbion još radio u februaru.

(Alo)

KOMENTARI4 komentara

  1. Fiona says:

    Panika u celom svetu? Ni malo, neka paniče oni sa nečistom savešću!

  2. padre says:

    Baš je bezobrazan ovaj Kim, a sve ste mu ponudili kao Gadafiju i ostalima!

  3. petrovgrad says:

    Štaje prpa bato. Koreja je siromašna zemlja, tamo gladuju. Ja mislim da su u pitanju drvene rakete, klasične makete sa parade. I da imaju nuklearke ne bi oni gađali Amere, zašto kad su ameri tako fina gospoda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *