PANIKA U EU: Rusija gradi gasovod kojim može da preusmeri gas iz EU u Kinu

PANIKA U EU: Rusija gradi gasovod kojim može da preusmeri gas iz EU u Kinu

1 септембра 2014

443126_vladimir-putin-beta-ap-ria-novosti-a.-n.-presidental-press-service_fNakon što stvorimo mrežu gasovoda na Dalekom istoku i u Sibiru, imaćemo mogućnost da spojimo evropski deo gasovodnog sistema s istočnim, što će nam dati velike prednosti za preusmeravanje gasa, u zavisnosti od situacije na svetskim tržištima – ili na zapad, više i efikasnije, ili na istok – istakao je šef ruske države.

Predsednik Rusije Vladimir Putin prisustvovao je ceremoniji početka izgradnje gasovoda „Snaga Sibira“. Njime će se gas transportovati na Daleki istok i u Kinu.

„Snaga Sibira“ je sistem za transport gasa iz Jakutskog i Irkutskog centra za proizvodnju gasa.

Dužina cevovoda će biti 3.968 km.

Kako je ranije izjavio ruski ministar energetike Aleksandar Novak, ukupan obim investicija u izgradnju gasovoda i razvoj infrastrukture iznosiće 55 milijardi dolara.

Prilikom današnjeg susreta sa studentima Severoistočnog federalnog univerziteta, Putin je istakao da će izgradnja gasovoda „Snaga Sibira“ doprineti gasifikovanju ruskih regiona u Sibiru i na Dalekom istoku.

„Ovaj gasovod će omogućiti ne samo da se poveća izvoz i proširimo geografiju našeg izvoza ugljovodonika, već i da se napravi još jedan ozbiljan korak u gasifikovanju naše zemlje, što je posebno važno za njen istočni deo“ – rekao je ruski predsednik.

Po njegovim rečima, sledeći korak će biti „još interesantniji s ekonomskog aspekta“.

Nakon što stvorimo mrežu gasovoda na Dalekom istoku i u Sibiru, imaćemo mogućnost da spojimo evropski deo gasovodnog sistema s istočnim, i to s aspekta izvoznih mogućnosti, s tačke gledišta proširenja geografije gasifikovanja naše zemlje pruža velike prednosti za preusmeravanje gasa, u zavisnosti od situacije na svetskim tržištima – ili na zapad, više i efikasnije, ili na istok“ – istakao je šef ruske države.

Putin je izrazio nadu da će „ratovanje sankcijama“ protiv Rusije biti prekinuto i da će se odnosi u svetu vratiti u „normalno korito saradnje“. Pri tom je poručio Briselu i Vašingtonu: da će najveću štetu od sankcija imati oni koji ih uvode Rusiji.

Ceremoniji je prisustvovao i potpredsednik vlade Kine Džang Gaoli koji je podvukao: „Kina je kategorički protiv sankcija SAD  i EU  protiv Rusije. Kina je protiv obojenih revolucija“.

Obećao je u ime Pekinga da će njegova zemlja činiti sve da pomogne Rusiji, pored ostalog – i povećavanjem izvoza hrane na rusko tržište.

(Fakti)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. m.trajkovic says:

    pametan potez koji govori da ce sa kinom postati vladari sveta od skoro sve cestitke sa njima cemo mi zauvek a ne sa mafijom americkom zvanom e.u

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u