Паника у Европи: Руси могу да нам исеку струју

Panika u Evropi: Rusi mogu da nam iseku struju

15 jula 2017

Britanski list „Tajms“ objavio je o napadu na energetske sisteme Irske i Velike Britanije iza kojih navodno stoje hakeri, povezani sa Rusijom. Međutim, list ne navodi nikakve podatke koje potvrđuju ovu informaciju.

Kako piše list, sajber-napad na Savet za pitanja energetskog snabdevanja Irske desio se prošlog meseca. Hakeri su poslali personalu mejlove sa virusima. List tvrdi da poseduje primerak takvih pisama koja su, prema rečima neimenovanog izvora, slati inženjerima koji imaju pristup sistemima kontrole za snabdevanjem, prenosi Sputnjik.

Stručnjaci za pitanja bezbednosti smatraju da su hakeri na ovaj način pokušali da upadnu u sistem kontrole za energetsko snabdevanje Irske. Osim toga, napadi se izvode i na energetske kompanije u Velikoj Britaniji, između ostalog, u Severnoj Irskoj, smatraju oni.

Kako navodi „Tajms“, nema nikavih podataka koji pokazuju da je bio doveden u pitanje rad energo-mreže. Ipak, stručnjaci izjavljuju da su hakeri uspeli da ukradu informacije, uključujući lozinke. Nacionalni centar za sajber-bezbednost Irske vrši istragu.

U februaru su britanske političke partije zatražile pomoć obaveštajnih službi, pozivajući se na izveštaje medija da se Rusija navodno mešala u izborni proces u Sjedinjenim Američkim Državama. Tada ih je direktor Centra za sajber-bezbednost Siran Martin uverio da će služba „uzeti pod zaštitu“ elektronske komunikacije stranaka i njihove baze podataka.

Zapadni političari redovno optužuju „ruske hakere“ za mešanje u izborni proces. Slične izjave su, između ostalog, davali predstavnici Demokratske partije SAD i predsednik Francuske Emanuel Makron.

Rusija je u više navrata negirala ove optužbe, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao ih je „apsolutno neosnovanim“.

Vesti

KOMENTARI2 komentara

  1. Djordje Petrovic says:

    PA NARAVNO DA CE VAM ISEKU STRUJU POSTO NE PLACATE REDOVNO ALI ZA RAZLIKO OD SIPTARA NA KOSOVU LOJI NE PLACAJU OD 2-OG SV.RATA PA DO DANAS VI STE SAMPIONI.

  2. goran says:

    Kakvi da iseku, pa to su Putinovi partneri kojima se on udvara 24 sata dnevno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *