ПАНИКА У ЕВРОПИ – ШОК У БРИСЕЛУ: Руска специјална јединица руши Европу!

PANIKA U EVROPI – ŠOK U BRISELU: Ruska specijalna jedinica ruši Evropu!

6 decembra 2019

Specijalna „Jedinica broj 29155“ ruske vojno-obaveštajne službe optužena je od strane španskog poslanika u Evropskom parlamentu Žordija Kanjasa za podržavanje katalonskog separatističkog pokreta i podrivanje stabilnosti Evrope.

Veteran ruske spoljne obaveštajne službe Lav Karaljkov ističe da ni u vojnoj ni u spoljnoj ruskoj obaveštajnoj službi ne postoje odeljenja koja se bave podrškom separatističkim pokretima bilo koje vrste.„GRU, ruska vojna obaveštajna služba, koju optužuju za subverzivne aktivnosti, po svojoj kompetenciji nema nikakve veze sa bilo kakvim pokretima otpora ili oslobođenja. Ona se prvenstveno bavi obaveštajnim aktivnostima u sferi oružanih sila, nadzire vojne objekte i u određenom stepenu vojno-industrijske komplekse, tako da nema nikakve veze sa podrškom katalonskim separatistima“, rekao je Karaljkov.

On dodaje da takvih aktivnosti nije bilo ni za vreme Sovjetskog Saveza i da čak ni tada nije podržavan „baskijski nacionalizam“, kada je to u potpunosti bilo moguće izvesti.

Nacionalni sud Španije i podrivanje Evrope

Evropski poslanik se poziva na španski list „El Pais“, koji je objavio podatke iz neimenovanih izvora da je španski Nacionalni sud pokrenuo istragu zbog navodnog mešanja specijalne „Jedinice broj 29155“ ruske vojno-obaveštajne službe u unutrašnje poslove Španije, podržavajući katalonski separatistički pokret. Prema navodima ovog lista, ruska vojna obaveštajna služba je umešana u nekoliko pokušaja destabilizacije stanja u Evropi, a Kanjas ističe da je Evropski parlament više puta upozoravao na pokušaje Moskve da destabilizuje EU. On je postavio pitanje novoj Evropskoj komisiji — na koji način planira da se bori protiv ruskog mešanja u političke i izborne proces EU.

Ruska vojno-obaveštajna jedinica, koju španski list optužuje za subverzivne aktivnosti, ranije je bila na meti američkog „Nju Jork Tajmsa“, koji je kao glavni zadatak ove obaveštajne jedinice naveo destabilizaciju Evrope.

Interesantno je da, osim toga što španski zvaničnici nisu obavešteni o ovom slučaju, ne postoje ni dokazi da je Nacionalni sud Španije zaista pokrenuo istragu o navodnom ruskom mešanju u unutrašnje poslove Madrida.

Ruski ekspert ističe da danas svako može da izmisli šta hoće, ali da je najvažnije pitanje da li postoje dokazi ili ne. On kao primer navodi najnovije optužbe na račun Rusije povodom ubistva jednog od bivših čečenskih terorista u Nemačkoj, iako se radi o unutrašnjem obračunu između članova grupe. Karaljkov na listu besmislenih optužbi dodaje i slučaj Skripalj, gde takođe nije bilo nikakvih dokaza, i ističe da „takvi slučajevi“ ne spadaju u nadležnost ruskih obaveštajnih službi.

„Ruske vojne obaveštajne službe se bave isključivo oružanim silama zemalja članica NATO-a, a spoljne obaveštajne službe bave se političkim obaveštajnim aktivnostima, odnosno otkrivanjem skrivenih planova neprijateljskih zemalja“, objašnjava ekspert.Moskva ovakve navode smatra pokušajem da se našteti rusko-španskoj saradnji, koja je počela da se razvija u oblastima kao što su suzbijanje dezinformacija i sajber-bezbednost.

Ruski eksperti ističu da se evropski političari uglavnom bave Rusijom onda kada nisu sposobni da izađu na kraj sa unutrašnjim problemima. Sukob između Katalonaca i centralne vlasti se trenutno nalazi u ćorsokaku, a optužbe na račun Rusije su najpogodnije za pokretanje procesa rešavanja problema. Eksperti naglašavaju da su ovakve optužbe Madrida isključivo u vezi sa španskom nesposobnošću da upravlja svojim regionima.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Dare says:

    Sta su ocekivali. Rusija je odavno krenula u kontra napad. Svaku stranku i svaku delatnost koja je protiv eu rusi ce materijalnog i obavestajno podržati. Ako se ne dozovu pameti docekace i vojnu podrsku

  2. milorad2 says:

    To nije tačno. Rusima uopšte politički ne ide u prilog da se mešaju u EU haos, tvoj komentar je zlonamerna propaganda tačno na istoj liniji kao i "slučaj" skripalj ili sada ovo baljezganje JEDNOG poslanika iz španije u EVROPSKOM parlamentu ne ŠPANSKOM.Rusi su manji od makovovog zrna u EU dešavanjima i uskoro će protesti protiv mešanja u unutrašnje stvari španije povodom katalonske krize biti isporučeni na PRAVU adrresu i to u ŠPANSKOM parlamentu i od strane ŠPANSLE vlade.Dobbro oni u madridu znaju ko stoji iza katalonske operacije o ko tamo u čije ime radi.Zašto je cenjeni predvoodnik katalonske nezavisnosti pobegao u brisel i zašto ga brisel nije izručio španiji kada je jasno da organzovanje separatističkih pokreta i pobuna u svakoj državi ili regiji predstavlja TERORISTIČKU aktivnost.Ali toj igranki je došao kraj sada u medjunarodnim odnosima.

  3. test01 says:

    hahaha sta kazete - Jedinica broj 29155 ??? Pa mislim da su oni zaduzeni za saobracaj u EU ... Sta li tek rade ostalih 29154 jedinica... Izgleda da po jedan Rus radi u stotinak tih jedinica i pravi nevidjene probleme i haos na zapadu. Smejurija = zapadna PROPAGANDA koju ni pas sa maslom ne moze vise da proguta!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *