ПАНИКА У ХРВАТСКОЈ И СЛОВЕНИЈИ: Маскирани мушкарци вежбају са хладним оружјем

PANIKA U HRVATSKOJ I SLOVENIJI: Maskirani muškarci vežbaju sa hladnim oružjem

10 avgusta 2019

Fotografije tridesetak uniformisanih muškaraca, od kojih su neki maskirani, vojnih šatora, replika naoružanja, noževa, koje su objavljene u slovenačkom „Delu“, uspaničile su slovenačku političku i društvenu javnost.

Generalna direktorka slovenačke policije i tamošnje ministarstvo pravosuđa poručuju da je to nedopustivo, a slovenački premijer sa godišnjeg odmora umiruje naciju rečima da je Slovenija bezbedna zemlja, prenosi „Jutarnji list“.Ljubljansko „Delo“ ovih je dana objavilo reportažu iz trening kampa Štajerske straže, samoorganizovane grupe ljudi koja se uvežbava po vojnim pravilima za „konflikte koji su neminovni“. Njihov vođa Andrej Šiško tvrdi da nisu nikakva paravojna jedinica.

Šiško je okupio 45 pripadnika Straže i odveo ih na trodnevno kampovanje i uvežbavanje na prostor Kozja, u blizini Podčetrtka, dvadesetak kilometara od granice sa Hrvatskom, a kamp je formiran na privatnom zemljištu i prijavljen je policiji, od koje je dobio dozvolu za tu aktivnost.

Novinar „Dela“, koji je bio sa pripadnicima Straže u njihovom kampu, tvrdi kako ga zabrinjava činjenica da policija nijednom u tri dana nije obišla kamp i proverila šta se tamo događa.

„Dodatni problem su maskirane osobe. Tvrde kako su maskirani jer bi mogli imati problema na poslu ako se vide njihova lica. Znači li to da rade u državnoj službi? Vojsci ili policiji?“, zapitao se novinar, navodeći da nije dobio odgovor.

Štajerska straža treninge ima svaki mesec, a na pitanje ko ih finansira, novinar kaže da je to potpuna nepoznanica.

Na području kampa bilo je raspoređeno petnaestak potpuno novih šatora, a pripadnici Straže imali su takođe nove gornje delove maskirnih odora, dok su im na rukavima našivene ruske zastave.

Tokom boravka u kampu, osim jedne vazdušne puške, novinar „Dela“ nije video pravo oružje, već replike pravog naoružanja.

Pripadnici jedinice i njen vođa Šiško nisu želeli da odgovaraju na pitanja da li je razlog njihovog okupljanja zapravo borba protiv migranata, koji u sve većem broju ilegalno ulaze u Sloveniju.

Ipak, list navodi da je Štajerska straža sasvim sigurno deo antiimigrantskog pokreta koji je sve jači u Sloveniji, posebno u području uz granicu s Hrvatskom.Zbog ilegalnih ulazaka migranata iz Hrvatske u Sloveniju na tim područjima osnovane su seoske straže čiji pripadnici, između ostalog, obilaze granicu s Hrvatskom i policiji javljaju sve što im je sumnjivo.

Članovi seoskih straža istovremeno su i pripadnici Štajerske straže, ali u obilazak granice idu u civilnoj odeći i nenaoružani, a te seoske straže institucionalizovane su kroz građanska udruženja.

U Brežicama tako postoji Civilna inicijativa za obezbeđivanje južne štajerske granice, a jedan od njenih osnivača je i Darko Pajk, član Štajerske straže.

Zanimljivo da je upravo Civilna inicijativa iz Brežica zaključila kako policija i vojska više ne mogu delotvorno da zaštitite granicu prema Hrvatskoj, pa od slovenačkog Ministarstva odbrane traže da u nadzor granice uključe i pripadnike Štajerske straže.

Osim u Brežicama, organizacije sa ciljem nadzora granice i lociranja ilegalnih migranata osnovane su u Črnomelju i Ilirskoj Bistrici, a sve one na svojim stranicama na Fejsbuku objavljuju fotografije sumnjivih automobila za koje smatraju da ilegalno prevoze migrante, i pozivaju na potpisivanje peticija protiv migrantskih centara.

KOMENTARI4 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Nekada smo mi bili pojam rodoljublja, a danas treba da učimo od naših komšija.

 2. Karital says:

  Naprej janezi!Poterajte sve neslovence iz DEŽELE.

 3. Miloš says:

  Slovenci ko slovenci, to im je samo izgovor da se šetaju po šumi, drže za ruke i ljube u usta...

  • milorad2 says:

   haha miloše ima nešto u tome što si rekao, realno masa papaka misli da je rat i armija dobro marširanje i lepa logorska vatrica, ali dečaci su se prevarili, rat je nešto drugo.Slovenci vole kampovanje pa eto to bi bilo to:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *