PANIKA U KIJEVU – Evo zašto snage Novorosije dobijaju bitke i šta su zapravo „džepovi“ u kojima Ukrajinci bivaju opkoljeni

PANIKA U KIJEVU – Evo zašto snage Novorosije dobijaju bitke i šta su zapravo „džepovi“ u kojima Ukrajinci bivaju opkoljeni

29 avgusta 2014

saurmogilanovorusijaMnogi se pitaju šta se zapravo događa u tzv. džepovima (eng. cauldrons, rus. kotlы), u kojima ukrajinski vojnici svaki put iznova bivaju opkoljeni. Da li su ukrajinski generali jednostavno glupi, ili je ppo sredi nešto drugo? Pokušaću da objasnim.

Treba se podsetiti da su ukrajinske snage, po običaju, „teške“. To znači da imaju mnogo tenkova, mnogo artiljerije, mnogo municije, mnogo vojnika. Bar u početku. Ali, isto tako, imaju manjak morala i taktičkih sposobnosti. Nasuprot njih, armija Otpora ima daleko manje tenkova, artiljerije, neuporedivo manje municije, pa i vojnika. Ali njihov moral se diže u nebesa, poseduju odlične taktičke veštine i bore se na svojoj zemlji – dakle, imaju prednost domaćeg terena. Treba dodati i to da Ukrajinci očajnički pokušavaju da ubede svet da pobeđuju, dok Otpor pokušava da odbije okupacione snage. Kada uzmete sve to u obzir, shvatićete kako su nastali džepovi.

VELIKO TELO, MALI MOZAK

Te priče nastaju na sledeći način. Kijevski političari naređuju komandantima tzv. „antiterorističke operacije“ da ostvare neki rezultat. Zajedno definišu koje gradove i sela moraju da zauzmu. Zatim narede svojim snagama da zauzmu ta sela/gradove. Sile hunte unište neke male barikade Otpora i uđu u grad. Zatim saopšte da su „uspešno završili misiju i da se ukrajinska zastava vijori nad gradom“. BBC zatim preuzme informacije koje im Ukrajinci daju i obaveštavaju svet o novoj pobedi. U međuvremenu, ukrajinski odredi čiste grad i od najmanjih simpatizera pobune. Tenkovi im pružaju podršku u tome, dok artiljerija visokog dometa teroriše građane sledećeg grada koji je na spisku.

I u tom trenutku sve ode niz vodu.

Pre svega, velika sila zahteva dosta benzina, maziva, municije itd. A putevi su pod konstantnim napadima snaga Otpora. Zatim Novorusi dovezu artiljeriju koja najpre blago, pa sve intenzivnije krene da tuče po ukrajinskim snagama. Kako vreme prolazi, Ukrajinci se sve dublje ukopavaju, dok Novorusi preuzimaju kontrolu nad glavnim putevima i okolnim naseljima. I to je to – krug je zatvoren, Ukrajinci su opkoljeni, i tako je stvoren džep.

Tada se obavezno događa jedna od sledećih mogućnosti: Ukrajinci pokušavaju da se povuku ili se šalju pojačanja da ih oslobode. Ali do tog momenta su Novorusi već dovoljno jaki da mogu da drže glavne puteve i spreče povlačenje ili proboj novopridošlih snaga. Nekad se desi da Ukrajinci uspeju da se povuku ili da ih pojačanja pokupe, ali to im redovno donese ogromnu štetu u tehnici i ljudstvu.

To me dovodi do još važnije teze: Ukrajinci više vole da se bore na glavnim putevima. Novorusi su u kućama, na brdima, livadama, šumama, poljima (ruska vojska kaže da su „u zelenom“). I to dovodi do toga da su ukrajinski potezi vrlo predvidivi, što se baš i ne može reći za Otporaše. Ukrajinci se boje „zelenog“ – Novorusi ga obožavaju. Ne znam ni za jedan okršaj u kome su Ukrajinci pokušali da napadnu „zeleno“ ili iz njega. Novorusi tako non-stop rade.

NA MARIUPOLj

Ubrzo zalihe postanu ozbiljan problem, a i avijacija se pokazuje beskorisnom zbog otporaške protivvazdušne odbrane, koja je u pripravnosti tamo gde treba da bude. Tada čak ni ogromne jedinice više nisu funkcionalne, već rade samo na preživljavanju. Trenutno postoje četiri ukrajinska odreda smrti koji rade samo na tome da prežive.

Valja podsetiti da Ukrajinci ipak prednjače u naoružanju i vatrenoj moći, i zato nije lako slomiti džep. Zato je snagama Otpora potrebno toliko vremena da ih unište. Ali oni ih ipak unište. Jedan po jedan. Mnogo lakše bi to bilo kad bi imali više resursa i vremena, ali nemaju.

dzepukrajinaTrenutno su ukrajinske snage zadužene za odbranu Mariupolja isturene i ubačene jugoistočno od Donjecka, gde su završile u 2-3 džepa. I, umesto da gube vreme uništavajući ih, novoruske snage su pokrenule napad ka Mariupolju, duž obale, gde su Ukrajinci već u panici, budući da ih nikakva vojska ne deli od pobunjenika. I to je ispravan potez Novorusa.

Baš kao što je u šahu matirana figura neupotrebljiva, tako su i ukrajinske snage beskorisne u džepovima. Važno je održati inicijativu i forsirati napredovanje. Ako se Mariupolj zauzme ili makar opkoli, ili ako se džepovi južno od Donjecka smanje, to će za Ukrajince značiti kolaps čitavog južnog fronta i napada na Novorusiju.

Ipak, postoje rizici. Prvo, svaki novoruski odred koji krene ka Mariupolju rizikuje da ga ukrajinska pojačanja odseku. Sad, ne znam šta Ukrajinci trenutno smeraju, ali sam ubeđen da u Kijevu vlada opšta panika i da se šalju snage iz čitave zemlje kako bi se sprečio pad Mariupolja. Novorusi bi trebalo da budu vrlo pažljivi, mada verujem da su operativci GRU na terenu pažljivi i za njih i za sebe. Drugo, ukrajinske snage mogu da se spoje i mogu ili da se probiju ili da nastave pohod ka severu. Ako ne uspeju u tome, onda će biti kao i obično – razbežaće se i ostaviti svu tehniku ili će se boriti do poslednjeg čoveka. Obe opcije su povoljne po Novoruse.

Nadam se da sam kratko i pojednostavljeno uspeo da vam objasnim fenomen džepova i kako se oni formiraju.

Pseudonim najuticanijeg blogera koji se bavi ukrajinskom krizom i ratom u Novorusiji – THE SAKER (stepski soko)

„The Vineyard of the Saker“

(Za Standard.rs preveo: Andrej Cvijanović)

KOMENTARI8 komentara

 1. marijana* says:

  začepi ... to bi ti bilo najpametnije!

 2. Ljubiša Radović says:

  Zrno po zrno pogača, džep po džep Novorusija. Ukrajince treba dedžepirati tako da im džepiranje nikad više ne padne na pamet...

 3. Svetislav says:

  Odlicna analiza i objasnjenje. Nemoguce je pobediti Novorusiju, jer su pravoslavni ukrajinci ustvari isto kao i rusko stanovnistvo i nemaju zasta da se bore, a ukrajinski katolicki nacisti kao i sva njihova braca su "najjaci" na zenama i deci.

 4. Šerbac says:

  Dobra analiza. Samo fali nešto, a to je sastav snaga koje vašingtonsko-kijevska fašistička uprava šalje na Novorusiju. To je veoma važno. Snage se sastoje od regularnih vojnika, od kojih su mnogi bez ikakve želje da se bore i ubijaju svoje ljude sa druge strane. Oni lako napuštaju položaje i predaju se čim se ukaže povoljna prilika - to je veoma dobro. Dalje, tu su fašistički zlikovci, ološ i ljudski šljam, koljači, ubice i oni nisu vojska. Imaju neke priučene veštine, ali kao vojska su neupotrebljivi, više su značajni kao u zastrašivanju stanovnika krvavim zločinima. I tu su i strani plaćenici, plaćenički odredi sa Zapada. Oni neće da ginu, hoće samo da ubijaju za pare, jer šta da radi sa parama ako pogine. Takođe su ološ i šljam, osnovni motiv im je dobit, a prisutna je i žeđ za ubijanjem ljudi. Tu su i strani instruktori, poneki komandir, komandant sa Zapada i to je otprilike to. Zato se oni jedino i mogu da oslone na jedino tešku dalekometnu artiljeriju. Tako ratuje ljudski otpad i satanine sluge, jer im se ne gine, samo im se ubija za pare. Formiranje džepova je ANTIBIOTIK za ovaj sistem napada fašističkog agresora sa ovakvim profilom vojnika, jer osim daljinsko razaranja oni uglavnom nisu upotrebljivi za blisku borbu protiv regularne vojske Novorusije ili bilo koje bolje armije. Zapad je znao unapred da će ovako da bude, zato je svim silama putem stravičnih zločina hteo da uvuče Rusiju u rat. Uvlačenjem Rusije u rat dobili bi situaciju u kojoj mogu tajno da bombarduju gradove po Ukrajini a da za to optuže Rusiju i tu bi se rasplamsao sukob, jer u narodu uvek ima mnogo više naivnih narodu nego promućurnih. Tako bi dali motiv regularnim vojnicima Ukrajine da ginu i da se krvavo bore. Fašisti i strana žgadija bi se pokazivale kao ruske snage i pod tim oznakama, uz pomoć BBC i ostali sataninih televizija izazvale reakciju ukrajinskog življa. Kao što su probali da sa onim boingom, koji su sami srušili, prikažu ruse kao monstrume. Ipak, Zapad je ovde puko, ostaje samo da dožive konačni vojni krah, što je 100% izvesno.

 5. Kozak1389 says:

  Stvar je u tome da su džepovi stara Ruska strategija koju su na svojoj koži osetili i Napoleonovi vojnici,kao i Nacistička tehnički superiornija vojska.Ruska strategija je da se neprijatelj uvuče u obruč sa lažnim prikazom povlačenja i slabosti odbrambenih snaga.A onda najpre gerilskom(partizansko-hajdučkom)borbom krenuti u stvaranje obruča Sledeći korak je kad je obruč izveden da se na liniju pravca iz kog stižu pojačanje,municija,rezerve itd.,postavi artiljerija i ostale vojno organizovane jedinice,tako nastaje Front.Istorijski je dokazano da gerila u 95% pobeđuje na kraju konflikta!

 6. istina says:

  Smrt Ukrajinskim fasistima,Americkim slugama,NATO banditima. Zivela NOVORUSIJA. Zivelo pravoslavlje

 7. Kozak1389 says:

  Ustaše vi ste samo za nož spremni,a Nemačka taktika za oslobođenje hrvatske je bila potplati koga možeš!Taj neko se zvao Slobodan Milošević i zato što vam je prodao Kraijne trebali bi mu dići spomenik na Cvjetnom Trgu!

 8. vasa pelagić says:

  Konačno, "karanje" karatelja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *