PANIKA U PANČEVU: Vanredna situacija zbog komaraca koji prenose groznicu zapadnog Nila

PANIKA U PANČEVU: Vanredna situacija zbog komaraca koji prenose groznicu zapadnog Nila

7 jula 2014

ZAPRASIVANJE_620x0Gradonačenik grada Pančeva Pavle Radanov proglasio je danas vanrednu  situaciju u tom gradu zbog povećanog broja komaraca i sprečavanja  epidemije „groznice zapadnog Nila“, kao i mera koje treba da budu  preduzete.

Ukoliko vremenski uslovi dozvole, sutra će biti  izvršeno šesto zaprašivanje komaraca od početka ove godine, objavljeno je  na sajtu gradske uprave Pančeva.

Radanov je doneo Odluku o  proglašenju vanredne situacije na teritoriji tog grada, nakon sastanka sa  članovima gradskog veća i predstavnicima Zavoda za javno zdravlje  Pančeva.

U saopštenju se navodi da su poplave, česte kiše i visoka  vlaga pogodovali bržem razmnožavanju komaraca i onemogućavali njihovom  efikasnijem suzbijanju.

Zbog toga je Gradsko veće apelovalo na  sugrađane da shodno svojim mogućnostima nisko kose travu, uklanjaju  stajaće vode u svom okruzenju, prekrivaju dečje bazene, da čarapama  prekrivaju ispuste svojih septičkih jama, jer se na takvim mestima punim  vlage komarco najlakše razmnozavaju.

Zavod za javno zdravlje je  preporučio da se koriste repelenti koji se kupuju u apoteci a služe za  zaštitu i od komaraca ali i od krpelja.

Kako su takozvani kućni  komarci, komarci koji deluju na polju od 200 metara od mesta legla,  prenosioci ove bolesti na svakom pojedincu lezi odgovornost, posebno  tokom trajanja vanredne situacije, za svoju ličnu zaštitu i suzbijanje  njihovog daljeg razmnožavanja na način koji je gore opisan, navodi se u  saopštenju.

Gradska uprava će nastaviti sa tretiranjem komaraca kad  god vremenski uslovi to budu dozvoljavali a vanredna situacija će  trajati sve dok se broj komaraca ne svede na optimalan nivo.

Groznica  zapadnog Nila je oboljenje koje nastaje tri do 14 dana nakon uboda  zarazenog komarca i kod 80 odsto inficiranih osoba oboljenje protiče bez  značajnijih promena a oko 20 odsto zaraženih ima blagu kliničku sliku u  vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, otoka limfnih žlezdi ili  osipa na koži.

Pomenuti simptomi obično prolaze u roku od par  dana. Kod nešto manje od jedan odsto inficiranih dolazi do razvoja težih  oblika bolesti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *